notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Most megtudhatod milyen volt régen a Balaton!

hirdetes

Ilyen volt magyar tenger, a Balaton régen

IZS
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ma már szinte csak képeink, és nagyapáink, dédanyáink emlékei mesélnek arról, milyen is volt a Balaton a régi időkben, most erről fogunk írni nektek.

Te láttad már milyen volt a Balaton régen?

Ilyen volt régen a Balaton

 

Mindenki tudja, mennyire megtépázta a történelem a hazánkat, és szétszakadása idején rengeteg olyan hely szűnt meg, amely lehetőséget adott a magyaroknak arra, hogy kikapcsolódhassanak, vagy épp pancsolhassanak egy jót valahol, így az 1920-as években kezdődött el a Balaton felfedezése, és ekkor kezdett el igazán fontossá válni mind a magyarság, mind a turizmus tekintetében, és később nem csak azoknak nyílt lehetősége a nyaralásra, akik társadalmilag feljebb álltak a ranglétrán, hanem a középosztálybeli polgároknak is megadatott ez a lehetőség, melyre lassan rá is ébredtek, és ki is használták.

 


És a magyar tenger sem volt ez alól kivétel, hiszen több embernek lett több szabadideje arra, hogy lejusson ide, és eltölthessen itt pár napot.

 


A harmincas években terjedt el a „weekend” is, és ez egy olyan időintervallum volt, ami két nap szabadidőt jelentett a munkások számára, ami szintén rásegített arra, hogy a tó forgalma és látogatottsága fellendülhessen, ráadásul 1923-tól a munkaidő is 8 órára maximalizálódott, melyhez fizetett szabadság is járult.

hirdetes

 

 


Mikor ez a turisztikával foglalkozó, és rá befolyással bíró szervekben tudatosult, rengetek energiát kezdtek el fektetni abba, hogy fejlődhessen is a hazai turizmus, mely itthoni turisztikai programajánlatokat, kedvezményeket jelentett, és ebben a MÁV, valamint az IBUSZ Rt. jelentősen kiemelkedett már akkor.

 

hirdetes


A MÁV gyakrabban indított vonatokat, óriási kedvezménnyel azoknak, akik a Balatonra szándékoztak menni a szabadidejüket tölteni, és rengeteg program, akció, és sok más „szponzorálta” a Balaton térségét, és ebben a magyarsággal szemben táplált mély érzések is jócskán szerepet játszottak, hiszen sokakat megviselt hazánk szétszakadása.

Te láttad már milyen volt a Balaton régen?

A turizmus, és a hazaszeretet egyaránt fellendült Magyarországon.


Sokan azonban nem csak egy-egy hétvégére vágytak ide, és ez azt eredményezte, hogy megkezdődött a Balaton környékén az üdülőházak építése is. Az emberek még több időt akartak itt tölteni, és rohamosan megindult a tó melletti településeken a szebbnél szebb és igényesebb nyaralók építése, de a befektetők is meglátták a tóban rejlő lehetőségeket, és a panziók, szállodák is épülni kezdtek, mint a gomba, és nagyon hamar „menővé” vált, ha valaki a Balaton partján nyaralt.

 


Az ember szeret enni, ez a magyarságra különösen érvényes. Természetes volt tehát, hogy cukrászdák, kifőzdék, és éttermek is nyílnak majd, mindez így is történt, hamarosan a legtöbb településen volt is egy-egy ilyen vendéglátóipari egység a nyaralók nagy örömére főleg, hogy zenés, táncos estek megrendezésére is sor került.


Bár sorra nyíltak a csárdák, és épültek a panziók, nyaralók, az emberek sokáig csak a halastavat látták a Balatonban.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Route du Rhum

Route du Rhum vitorlás verseny történet A Route du Rhum egy transzatlanti, egykezes... Tovább

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 173

Átlagos értékelés: 4.8

Balaton érdekességek szerelem tenger,óceán utazás