notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A második világháború utáni magyar lóversenyzés és angol telivértenyésztés legeredményesebb lova. 25 futam, 20 győzelem, 2 második hely, Magyarországon pedig veretlen maradt.

hirdetes

Imperiál

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A második világháború utáni magyar lóversenyzés és angol telivértenyésztés legeredményesebb lova. 25 futam, 20 győzelem, 2 második hely, Magyarországon pedig veretlen maradt

Imperiál

 

 

 

 

 

Az angol telivér mén apja a kiváló versenyló Imi, anyja az olasz importból vásárolt kanca, Hurry.
1960. február 14-én született a kisbéri ménesben.

 

Imperiál


Az aranyszőrű pej csődört már fiatalon félreismerték. A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt “tipikus” telivér. A nagy termetű csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat: homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre. A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak “puhák”, sérülékenyek, nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó. Vezetve lomha, a pályán mindent megnéz, de csak egyszer, azután látható unalommal megy tovább. Egészen máshogy néz ki, amikor lovasa egy-két barátságos lábmozdulattal elindítja. Imperiál kinyúlik, a hasa szinte a gyepet sepri, és ellenfelei sorra elmaradnak mögötte.
Imperiál egy fiatal trénerhez, Aperianov Zakariáshoz került, az ő keze alatt futotta be fantasztikus pályafutását. Már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára.

 

Imperiál


3 versenyévadban – 1962-1964 között – nem akadt ellenfele a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Már a 2 évesen megnyert Ausztriai Díjbeli 6 hosszas győzelmére felfigyeltek a szakértők. Abban az évben futott Prágában, sőt Magyarországon is győzött.

 

Imperiál


Imperiál, lovasával Németh Ferenccel


3 évesen 2 derbyt nyert magyar pályarekorddal, majd Baden-Badenben 12 lovas nemzetközi mezőnyben az egész német élgárdát, francia és olasz lovakat leelőzve 1 hosszal kapott ki egy későn érő, 5 éves angol telivértől, Espressotól. Ez olyan nagy siker volt, hogy 1963 őszén Espressoval együtt meghívást kapott a világ 11 legjobb lovának megmérettetésére Washington D.C.-be. Imperiál egy fárasztó idénnyel a lábaiban megérkezett az ellentétes irányú, balkanyaros versenypályára. Ez a futam már erősnek bizonyult a számára, Espresso negyedik lett, Imperiál a szovjet fedezőmén Ivory Tower mögött hetedik helyezést ért el. Így is megelőzött három lovat a világ 10 legjobb versenylovának tartott telivérjei közül.

hirdetes

 

Imperiál


4 évesen már európai hírességként ünnepelték országszerte. 1964-ben újabb németországi nagydíjgyőzelmek után Skandináviából is győztes trófeával, a malmői Jubileumslöpming serlegével tért haza. Abban az évben hatszor nyert, egyszer kikapott a kiváló német Mercuristól. Ezután ismét Baden-Badenben futott, ahol Espresso győzött, Imperiál nem ért el helyezést. Ezzel pályafutása befejeződött, elkezdődött viszont nagyszerű tenyészkarrierje. Bár képességeit a szakemberek szerint nem használták ki megfelelően, mégis fedezőmén sampion, hiszen 8 derbygyőztes apja.

 

Imperiál


Csaknem negyedszázadot töltött a Dióspusztai, majd a bakonyi Kerteskői Ménesben tenyészménként. 531 utódja közül 348 indult versenyen, összesen 900 díjat nyertek Magyarországon és világszerte.

 

Imperiál

 

Több csikója nyert Magyar Derbyt, de egy sem érte el apja sikereit. Ivadékai 12 Magyar Derbyt nyertek, Prince Ippi nevű fia egy Prinzess Addi nevű német kancától Európa-díjat nyert Kölnben és Gran Premio d’Italiát Milánóban. Másik csikója, Immer pedig 4 alkalommal lett a legeredményesebb apamén Ausztriában. 1968-ban Imperiál csikója, Isztorpirin Magyar Derby győztes volt. A 2. és 3. helyen is Imperial csikó, Rusztan és Inda ért célba. Imperiál toronymagasan nyerte az évi apamén-statisztikát.

hirdetes

 

Imperiál


Dióspuszta régen


Talán még több eredmény is születhetett volna, ha a csődör nem olyan válogatós: a szürke kancákat kedvelte leginkább, ám azokból kevés van a telivérek között. Így sokszor megesett, hogy fedeztetéskor egyfajta afrodiziákumként szürkével kecsegtették, majd a döntő pillanatban más, kijelölt kancát toltak elé.
Imperial matuzsálemi kort élt meg, 29 éves korában a Kerteskői Ménesben altatták el. Szívét Kerteskőn temették el, csontvázát Bábolnán tekinthetjük meg.

 

Imperiál


Kerteskő régen


A legendás Imperiál 1989-ben Kerteskőn pusztult el.

 

Imperiál


Aperianov Zakariás – Német Ferenc
Imperiál trénere és lovasa


Aperianov Zakariás pályafutásának nagy lökést adott aranyszőrű táltosunk, és a mester élt is a lehetőséggel. Tizenhat derby győzelmével a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhetne . Az ott nyilvántartott tréner, John Porter “mindössze” hét derby győzelemmel dicsekedhet.

 

Imperiál

 

Imperiál


Imperiál szobra a Kincsem Parkban.

 

 

 Csermák János
 Befektetési Szakértő
 www.diamondmatrix.hk

 Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek: Online Tanácsadás

 Keress minket Facebookon is: Diamond Matrix

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások... Tovább

Cumulus

A cumulus egy 1-2 km magasan úszó gomolyfelhő. A zivataros idő előhírnöke. A vastagabb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 142

Átlagos értékelés: 5.0

kreatív