notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

86 éves korában elhunyt Tolnai Kálmán László

hirdetes

In Memoriam Tolnay Kálmán László

Simon Károly
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mély szomorúsággal emlékezik az ember, amikor egy barát, egy közismert kiváló vitorlázó sporttárs elhagyva a földi életét azt választja, hogy az örök élet tengerén figyelje a széljárást, kormányozza hajóját és vesse be horgászbotját a vízbe. Különösen akkor érzi az ember az elhunyt hiányát, amikor a találkozások filmkockái végig pörögnek, és megjelenik egy szókimondó, barátságos és nyugodt, családját szerető, tehetséggel megáldott vitorlázó alakja.
 

Simon Károly, Tolnay Kálmán László

In Memoriam Tolnay Kálmán László

86 éves korában elhunyt Tolnai Kálmán László, - a vitorlázók csak Lacinak hívták – a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli – a Balatonfüredi Yacht Club örökös tagja, Balatonfüred sportjáért kitüntetettje, kétszeres olimpikon, többszörös magyar bajnok.


A Balaton mellett született, és a belső Hajógyárban, a tó közelében nőtt fel. Édesapja nem volt más, mint az akkori gyármű vezetője. Az első magyar vitorlavarró mester Tolnay Kálmán bácsi. Laci tehetsége elkötelezett vitorlázóvá tette, és már egész fiatalon az egyik KMYC tagtól kapott Dingivel versenyzett sárga vitorlával, hogy messziről is figyelni lehessen. Laci rendszeresen a Füredi Balatoni Yacht Clubb színeiben kezdett kalóz osztályban versenyezni, három bajnokság első helyezése: 1944, 1948 és 1949 években. Felsőfokú faipari technikumban szerzett oklevelével a Füredi Hajógyárban kezdett el dolgozni. 1950-ben átülve a Csillaghajó osztályba, 1950-51 és 1952-ben bajnokságot nyert. A hazánkban 1957-ben megjelenő olimpiai osztályban tartozó Finn-Dinghyvel már bajnokságot nyert, és jó eredményeivel részt vett az 1960-as római olimpián. 1961-ben ismét átült a Csillaghajó osztályba, melynek terveit módosította, és az 1962-es, 1964-es, 1965-ös és 1967-es években bajnokságot nyert. Nagy teljesítmény volt, amikor 1962 és 1964-ben az Ost-See Woche-n Warnemünde-ben kimondottan viharos szelekben megszerezte hazánk háború utáni idők első tengeri győzelmét, megverve a római olimpia első helyezettjét, az orosz Pinegint.

hirdetes
1965-ben a Csillaghajó osztály District bajnokságán a 48 induló közül a 3. helyet szerezte meg, mely verseny sorozatot 1966-ban az Atter-Seen megnyert.


Kékszalag versenyen is indult, és 1965-ben felhúzhatta a győztesnek kijáró szalagot az árbocára. Kiváló eredményei alapján 1968-ban részt vett a mexikói olimpián és 13. helyen végzett. 1 futamban harmadik lett, egy futamból pedig technikai okok miatt ki kellett állnia.

hirdetes


Ezután felhagyott a válogatottsággal, és időnként versenyzett csak: Soling-ban vagy 30-as Cirkálóban.  Eredményes vitorlázásnak véglegesen a Dragon osztályban 1974-ben bajnokságot nyerve mondott búcsút. A Hajógyárban a tervezési osztályban, mint csoportvezető dolgozott: tervezte a B21 és B24 típusú vitorlásokat.
A vitorlázást abbahagyva a horgászás lett a szenvedélye és családjának élt. Soha nem volt nagyképű vagy kérkedő, pedig eredményei alapján az lehetett volna. Hiányozni fognak kritikus szakvéleményei pl. a hajóbeállításról, időjárás előrejelzései, haljárásról szóló tapasztalatai, nyugodt természete, oldaltáskájával együtt.


-    Nyugodj békével!  –


Simon Károly
Balatonfüred, 2010. szeptember 15. 

 

Forrás: Simon Károly

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni Tovább

A parafa tömítőanyag

Parafa tömítőanyag: tömítésre és hőszigetelésre a parafát paratölgyből készítik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 209

Átlagos értékelés: 4.9