Hogyan lett a Symbol séfje Varga Zsolt?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hogyan lesz valakiből séf? Interjú a Symbol Restaurant vezető séfjével – 1. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan lesz valakiből séf? Interjú a Symbol Restaurant vezető séfjével – 1. rész


2015/10/15

Varga Zsolt a Symbol Budapest Étterem vezető séfje, akinek élete már hosszú évek óta a konyhában telik, s az ízek harmóniájának felfedezése szenvedélyévé vált munkája során. Zsolt ezenkívül egy 10 éves kisfiú Édesapja, s egy nagynevű, minőségi étterem konyhájának kulcsfontosságú vezetője. 

Interjú a Symbul Restaurant séfjével

Lássuk, hogyan indult pályafutása, s milyen nehézségekkel kell szembenéznie nap-mint nap!

 

 

Zsolt, kérlek, mesélj egy kicsit arról, hogyan lesz valakiből séf? Hogyan sodort az élet erre a területre?

 

Nekem teljesen véletlenszerűen jött az, hogy szakács lettem. Eleinte teljesen más irányban tanultam. Eredetileg közlekedésgépészeti technikus vagyok, és hajózási technikus.  Később elvittek volna katonának, de én inkább a továbbtanulást választottam, s így kerültem a vendéglátóiparba.

Az iskola ideje alatt bekerültem gyakorlatra egy 4 csillagos szállodába, mint szakács tanuló és az ottani séfem látott bennem fantáziát, ezért megkért, hogy maradjak ott dolgozni a későbbiekben is. Tulajdonképpen így lettem szakács.

 

Mennyi múlott az iskolán a jelenlegi sikereid tekintetében?

 

A Rózsa Ferenc Vendéglátóipari Iskolába jártam. Ez az ún. Huba utcai iskola. Itt nagyon jó tanáraim voltak, bár én érettségi után mentem oda, és így már csak a szaktárgyakat tanultam az iskolában. Emiatt a tanárokkal nem töltöttem hosszú időt, mert egyből a Hotel Budapest Szállodába kerültem gyakorlatra. Tulajdonképpen az egész szakmát ott tanultam meg, az ott eltöltött 14 és fél év alatt. Ott lépkedtem előre folyamatosan.

Rengeteg szakmai dolgot tanultam, rengeteg továbbképzésen vettem részt. Főiskolás továbbképzésre jártam, majd később szakmai tréningeket tartottunk a cégcsoporton belül a kollégáknak éves szinten, az akkori séfem, Görög Rudolf vezetésével. Ő tartotta az előadásokat és én főztem le neki ezeket a bemutatókat. Számomra ez nagyon nagy megtiszteltetés és hatalmas lehetőség volt!

 

Milyen út vezetett a jelenlegi munkahelyedig, a Symbol Restaurantig?

 

A Hotel Budapest Szállodában eltöltött 14 és fél év után egy váltás következett. Akkor nyitott az XO nevezetű étterem, ahonnan megkerestek egy magasabb szakmai pozíció ajánlatával, amit örömmel elfogadtam. Séf helyettesként kerültem oda, és tulajdonképpen így indult el a vezetői karrierem. Ott 4 éven keresztüldolgoztam ebben a pozícióban, majd miután az akkori főnököm, Regős Péter továbblépett szakmai igazgatóvá, én vettem át a helyét, s így az utolsó 2 és fél évet már séfként töltöttem az étteremben.

Később újra megkerestek egy újonnan nyitó hely – az akkori Kocka, mely a mostani BRKLYN - séf pozíciójával. Én elvállaltam, és az étterem nyitástól egészen a zárásig ott dolgoztam akkor. Ezután következett a Symbol ajánlata, idén februárban, s így lett belőlem Symbol-séf. 

 

 

Hogyan telnek a napjaid ebben a pozícióban?

 

Reggel, amikor megérkezik az előzőnap berendelt áru, akkor elkezdjük a minőségi, és mennyiségi ellenőrzést, valamint az átvételt. A kollégáimmal közösen átbeszéljük a heti-havi teendőket, és kiosztásra kerülnek a feladatok. Nagyszerű kollégáim vannak, akik tökéletesen tudják a dolgukat és nagyban segítik a munkámat.

Nekem nagyon sok adminisztrációs teendőm van az árakkal, kalkulációkkal. Ezeket délelőtt végzem el, és utána főzök én is a kollégáimmal. Többször előfordul, hogy esténként is itt maradok, illetve a vasárnapi brunchokat is én szoktam levezényelni.  Hiába van helyettese a séfnek, a tulajdonos mindig akkor nyugodt igazán, ha a séf is jelen van. Ez egyébként nekem is fontos, mert szeretem tudni, hogy mi történik. Viszont többet vagyok itt, mint otthon, és néha nagyon nehéz.

 

 

Hogy jut így időd a családodra és a kikapcsolódásra?

 

Sajnos nagyon kevés időm jut a családomra, és így ők is nehezen viselik a munkámat. Egy héten másfél délutánom van, ami szabad, és ez nagyon kevés.

Van egy 10 éves kisfiam, és neki is nagyon nehéz megemésztenie azt, hogy sosincs egy teljes szabad hétvégém. Amikor viszont van szabadidőm, annak minden percét igyekszem Vele tölteni. A hétköznapokon van, hogy meglátogat a munkahelyemen, s mindig nagy izgalommal jön, ugyanis ámulattal figyeli, ami itt történik.

 

 

A fenti sorokból láthatjuk, hogy egy sikeres séf élete koránt sem habos torta! Varga Zsolt minden egyes napon a Vendégek elégedettségéért dolgozik, s igyekszik minél precízebben teljesíteni a Symbol Restaurant vezetőségének kéréseit.

Az interjú folytatásában kiderül, hogy a Symbol Budapest Étterem séfje milyen ízvilágot képvisel az étteremben, hogy milyen ajánlatokkal készül az őszi-téli időszakban, és hogy izgul-e ha hírességeknek kell főznie!

 

 

 


érdekességek gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Bavaria 32

Bavaria 32 - Kötélzet és vitorlázat Nagyvitorla konvencionális...

Negatív csapás

 Cirkálásnál a céltól távolodó, de magasságot gyûjtõ szakasz.

iShares Cup

iShares Cup vitorlás verseny történet Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az Extreme...

Niederholer

Niederholer - a spinnaker bumot lefeszítõ kötél

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.