Íme a Balaton legrégebbi vitorlása, a Kishamis!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ismerd meg te is a Kishamist, a Balaton gyöngyszemét!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismerd meg te is a Kishamist, a Balaton gyöngyszemét!


2016/03/05
IZS

Nem mindenki tudja, mit is rejt magában a Kishamis név, pedig igenis jelentős, hiszen egy igazi élő legenda a magyar vitorlázási történelemben. Most bemutatjuk nektek a Balaton legrégebbi vitorlását, a Kishamist.

Ismerd meg te is Balaton gyöngyszemét, a Kishamist!

Igazi gyöngyszemek ezek a cirkálók a Balaton vizén, keskeny orruk, és kecses testük számára gyerekjáték a víz átszelése. A Kishamis a balatoni hajózás legrégebbi vitorlása, melyet még ma is használnak, és ez a kis B-kutter típus már 120 éves, és még az is lehet hogy nem csak hazánkban, hanem egyenesen Európában is ő a legidősebb. A hajó 1896-ban épült egy skót származású tervező munkája alapján, a Defender díjnyertes vitorlás mintájára.


A Kishamisnak három testvére is épült, ezek Sárgarózsa, Irma, és Mariska névre keresztelődtek, és mindegyikük Sissy hercegnő látogatása alkalmából kerültek vízre, hiszen így szerették volna a királynőt lenyűgözni, aki tervezte, hogy eltölt egy kis időt Balatonfüreden, de ez elmaradt, Stefánia hercegnő viszont egy hetet eltöltött itt.


A vitorlás a második világháborúig a Széchényi család tulajdonát képezte, és 1920-ban a 4 tó versenyét is megnyerték vele, ekkor Széchenyi Pál volt a kormánynál, és továbbra is gyűltek a győzelmek a Kishamissal.


A második világháború azonban nagyon rossz hatással volt, hiszen mindkét parton németek, és szovjetek vertek tábort, és parancsba lett adva minden vízi jármű eltüntetése a föld színéről, és a Kishamis három testvére is ekkor veszett oda, de a hajógyári munkások eltökélték, megvédik ezt az ékkövet.

Ez annyit jelentett, hogy léket vágtak bele, rögzítették a tó mélyén Tihanynál, és elsüllyesztették, amíg biztonságossá nem vált a helyzet, ami 1945-ben el is érkezett, és a hajó újra szárazra került. Ekkor lett a neve a korhoz hűen Kronstadt, bár az újításra nem volt keret, így egy raktárban töltötte következő éveit.

 

Ismerd meg te is Balaton gyöngyszemét, a Kishamist!

A Tihanynál lévő kompátkelő építésének tervezése 1962-ben kezdődött el, és a Hajógyárba Szilvássy Zoltán is ekkor tért be, aki vízügyi mérnökként kereste kenyerét, és egyből észrevette a vitorlást, és még ebben az évben fel is újították, és Szilvássy valamint Vass Boldizsár váltotta egymást a kormánynál.


1956-tól kezdve újra Kishamis lett a gyöngyszem neve, és számos versenyen is szelhette a vizeket, de a két férfi között ellentétek merültek fel, hiszen sétavitorlázásra akarták csak használni a vitorlást, így a szakszervezet egy figyelmetlen pillanatban az egész legénységet a tóba lökte, akik éppen versenyre készültek. Boldizsár ekkor fordult a MEDOSZ-hoz, ezáltal megúszta a versenyekből való kivonást, és a még mindig gyorsnak nevezhető Kishamis továbbra is versenybe állhatott a győzelemért.

1970-ben szintén újítások estek a hajón, de az oroszok egy éjszaka a hajónak szánt fát kicserélték, így a rosszabb minőség miatt a hajó gombásodni kezdett, de a 70-es évek közepén műanyag borítást kapott  korhadást megelőzőleg, de a mai napig ápolni kell lenolajjal a fát.

 


1996-tól Hrehuss György a hajó kapitánya, mind a mai napig, és a vitorlás legénysége 13 főt számlál, és bár Kékszalagot még nem nyertek, de nem egyszer kaptak második, illetve harmadik helyezést, ami szintén tiszteletre méltó egy ilyen idős hajó esetében.

 

 

Éppen ezért fontos, hogy a Kishamist vigyázzuk, és őrizzük, hiszen a balatoni vitorlástörténelem egyik „nagyja” a maga 120 évével, és mára már igazi legenda lett belőle.


érdekességek hajó sport szerelem tenger,óceán versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Állókötélzet

Az állókötélzet, az árbocot négy irányban tartott fém sodronykötelek összefoglaló...

Keszthely - BAHART Vitorláskikötő

Keszthely BAHART Vitorláskikötő bemutatása A Keszthelyi Vitorláskikötő a Balaton egyik...

Fock

A fock jelentése orrvitorla.

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,...

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.