Hatalmas csaták színtere: Isonzó folyó

hirdetes

Isonzó folyó, a legnagyobb csaták színtere

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Isonzó folyót ma már turisták tömegei keresik fel, azonban az első világháborúban hatalmas csaták zajlottak itt, amikről sokat olvashatunk a történelem könyvekben. Ezekben a csatákban a magyar csapatoknak is fontos része volt.

Isonzó folyó

Az Isonzó folyó Olaszországon és Szlovénián kanyarog keresztül a Júliai-Alpokban, majd végül az Adriai-tengerbe ömlik. A folyó egész évben gyönyörű kék színben pompázik és mágnesként vonzza oda a vadvízi evezőket. Ez a folyó rengeteg lehetőséget kínál a sportolásra nemcsak a vízen, hanem a körülötte lévő hegyekben is, mert kiválóan alkalmas a terep a túrázásra. A folyó első szakasza hegyvidékes helyen kanyarog végig, viszont dél felé haladva a táj szelídülni kezd és megjelennek a hangulatos kisvárosok is. A folyó amúgy 1100 méter tengerszint feletti magasságban kanyarog fent a hegyekben, úgyhogy a kilátás is elképesztő. Viszont a magyar történelem szempontjából ez a folyó egy elég tragikus esemény helyszíne.

Isonzó folyó

A folyónak még hazánk történelméhez is köze van, ráadásul nem is kevés, ugyanis az első világháborúban, amikor még Osztrák-Magyar Monarchia voltunk, 1915 és 17 között itt vívták a híres isonzói csatákat az olasz, a német és a magyar csapatok. Ez a két évig tartó háború igen veszteséges volt, az áldozatok számát több százezerre becsülik, viszont pontos adatok nincsenek. Az Isonzó-völgy tele van tömegsírokkal és a hosszú ideig tartó háború nyomaival, lövészárkokkal, meg védvonalakkal. A világháborúban a magyarok szempontjából az isonzói csaták voltak a legfontosabbak. Olaszországot is ezekben a csatákban érte a legnagyobb veszteség, mert több mint 1 millió olasz katona tűnt el nyomtalanul, esett el, vagy sérült meg.

Isonzó folyó

Az Isonzói csatákra tökéletesen illik az a kifejezés, hogy a csatát  megnyertük, de a háborút elvesztettük. A háború végén a magyar csapatoknak sikerült előretörni a németek segítségével és végül bejutottak Olaszországba, azonban ez a terület mégis Olaszországhoz került, a magyarok sorsa pedig már meg volt pecsételve, amikor szövetkeztünk a németekkel.

Isonzó folyó

Az Isonzó-folyó Európa egyik legszebb vadvize, aminek nagyon érdekes, türkizkék színe van. Bár kiválóan alkalmas vízi sportolásra, például kajakkenuzásra, azonban a folyó nem minden szakaszában biztonságos. Rengeteg emléktúrát is szerveznek errefelé, ahol megnézhetjük a háború nyomait, ami még azóta is ott vannak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Szigliget - Hajóállomás BH Zrt.

Szigliget Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók A Balaton... Tovább

Szeksztáns

Tengeri csillagászati navigációnál használt tükrös szögmérő. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes