notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hatalmas csaták színtere: Isonzó folyó

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Isonzó folyó, a legnagyobb csaták színtere

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Isonzó folyó, a legnagyobb csaták színtere


2014/10/26
Petra

Az Isonzó folyót ma már turisták tömegei keresik fel, azonban az első világháborúban hatalmas csaták zajlottak itt, amikről sokat olvashatunk a történelem könyvekben. Ezekben a csatákban a magyar csapatoknak is fontos része volt.

Isonzó folyó
Az Isonzó folyó Olaszországon és Szlovénián kanyarog keresztül a Júliai-Alpokban, majd végül az Adriai-tengerbe ömlik. A folyó egész évben gyönyörű kék színben pompázik és mágnesként vonzza oda a vadvízi evezőket. Ez a folyó rengeteg lehetőséget kínál a sportolásra nemcsak a vízen, hanem a körülötte lévő hegyekben is, mert kiválóan alkalmas a terep a túrázásra. A folyó első szakasza hegyvidékes helyen kanyarog végig, viszont dél felé haladva a táj szelídülni kezd és megjelennek a hangulatos kisvárosok is. A folyó amúgy 1100 méter tengerszint feletti magasságban kanyarog fent a hegyekben, úgyhogy a kilátás is elképesztő. Viszont a magyar történelem szempontjából ez a folyó egy elég tragikus esemény helyszíne.

Isonzó folyó

A folyónak még hazánk történelméhez is köze van, ráadásul nem is kevés, ugyanis az első világháborúban, amikor még Osztrák-Magyar Monarchia voltunk, 1915 és 17 között itt vívták a híres isonzói csatákat az olasz, a német és a magyar csapatok. Ez a két évig tartó háború igen veszteséges volt, az áldozatok számát több százezerre becsülik, viszont pontos adatok nincsenek. Az Isonzó-völgy tele van tömegsírokkal és a hosszú ideig tartó háború nyomaival, lövészárkokkal, meg védvonalakkal. A világháborúban a magyarok szempontjából az isonzói csaták voltak a legfontosabbak. Olaszországot is ezekben a csatákban érte a legnagyobb veszteség, mert több mint 1 millió olasz katona tűnt el nyomtalanul, esett el, vagy sérült meg.

Isonzó folyó

Az Isonzói csatákra tökéletesen illik az a kifejezés, hogy a csatát  megnyertük, de a háborút elvesztettük. A háború végén a magyar csapatoknak sikerült előretörni a németek segítségével és végül bejutottak Olaszországba, azonban ez a terület mégis Olaszországhoz került, a magyarok sorsa pedig már meg volt pecsételve, amikor szövetkeztünk a németekkel.

Isonzó folyó

Az Isonzó-folyó Európa egyik legszebb vadvize, aminek nagyon érdekes, türkizkék színe van. Bár kiválóan alkalmas vízi sportolásra, például kajakkenuzásra, azonban a folyó nem minden szakaszában biztonságos. Rengeteg emléktúrát is szerveznek errefelé, ahol megnézhetjük a háború nyomait, ami még azóta is ott vannak.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fonyód Bélatelep Önkormányzat Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Bélatelep Önkormányzat...

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó...

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock...

Kitisztázás

Az összegubancolódott kötél vagy vitorla kibogozása.

Yawl hajótípus

          Ennél a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.