notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Iszaposodik a Balaton! Rejtély, hogy miért

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A balatoni iszaposodás rejtélye

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A balatoni iszaposodás rejtélye


2016/04/23
Ilyés Zsófi

Balatonmáriafürdő tópartját majdnem két kilométer hosszan lepte el az iszap nemrégen, ami igazi rejtélynek számít, értetlenül állnak a dolog előtt. Elmondom, miért!

 

Rejtélyes módon iszaposodik a Balaton

Nagyon sok, a Balaton déli oldalán elterülő település partjait és strandjait 2015. őszén rohamos tempóban lepte el az iszap, szinte pár nap alatt, ilyen mértékű iszaposodásra ilyen rövid idő alatt még nem volt példa az előző időkben.


Az enyhe tél alatt ennek az iszapnak egy része kikerült a partra, a többi eltűnt, ám partközelben maradt ugyanúgy.


Egyes becslések megállapították, hogy 50-60 centiméternyi vastag, majdnem száz méter széles ez az iszapréteg és két kilométeren keresztül húzódik a tó déli partján.

 

 

 

 

 

 

Ezeknek a területeknek a kezelésére, jobbá tételére már rengeteg pénz ráment az önkormányzatok részéről, a nádat, ami az iszapot tartja kivágták, az iszapcsapdák pedig folyamatosan takarítva vannak, valamint egy negyven és egy harminc méteres strandbejáró építése is folyamatban van.


Azonban egyes feltételezések szerint még ez sem lesz elég hozzá, hogy azok akik strandolni szeretnének, eljussanak a vízig két strandon, melyek egyébként már készen állnak a nyári szezonra.


A település hiába kért segítséget a probléma megoldásához, nem kapott, hiszen a Balaton Fejlesztési Tanácsnak erre nincsen annyi anyagi kerete, amely elegendő lenne.


A vízügy szerint, mely az állami tulajdonban álló medret kezeli, annak az önkormányzatnak a felelőssége és feladata, amelyik a szóban forgó strandot üzemelteti.

Rejtélyes módon iszaposodik a Balaton

Nem régen egy lepelkotrást már megrendelt a helyi önkormányzat, azonban ez kevésnek bizonyult, mert ez nem érint mást, csak a felső rétegét a iszapnak és a vízügy mocsárkotrásra használatos gépe is tönkrement éppen a Balatonmáriafürdőn végzett munka során.


A településen egyébként korábban is fenn álltak már ilyen problémák, pontosabban két évvel ezelőtt küszködtek az iszappal, ekkor egy olyan partszakasz tűnt el miatta, amelynek felújítása rengeteg időt és pénzt jelentett.


A probléma most súlyosabb, nem is kevéssel nagyobb az előzőnél, azonban semmilyen logikus, tudományos magyarázatot nem találtak még erre a gondra, valószínűleg a folyamatos kikötőépítések befolyásolhatják az iszap mozgását.

 

 

 

 

 

A település lakói és önkormányzata most mást nem tud tenni, csak reménykedni, hogy valamilyen támogatás során a probléma megoldódik és az iszappal való gondok megszűnnek, legalábbis csökkennek.

 

Egy biztos azonban: semmiképpen nem tesz jót a magyar tengernek az, hogy az emberi kéz folyamatosan belenyúl a tó természetes ökoszisztémájába.

 


érdekességek tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Exkluzív esküvőhelyszín Budapesten

Exkluzív esküvőhelyszín Budapesten, patinás környezetben, a múlt század emlékeivel, és...

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a...

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény.

Csapás

Csapáson halad a hajó, ha nem fordul vagy perdül. Ha a szelet jobbról kapja, jobbcsapáson,...

Cleat

Ugyanaz a jelentése, mint a Clemmnek: kötélszorító.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!