notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Iszaposodik a Balaton! Rejtély, hogy miért

hirdetes

A balatoni iszaposodás rejtélye

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Balatonmáriafürdő tópartját majdnem két kilométer hosszan lepte el az iszap nemrégen, ami igazi rejtélynek számít, értetlenül állnak a dolog előtt. Elmondom, miért!

 

Rejtélyes módon iszaposodik a Balaton

Nagyon sok, a Balaton déli oldalán elterülő település partjait és strandjait 2015. őszén rohamos tempóban lepte el az iszap, szinte pár nap alatt, ilyen mértékű iszaposodásra ilyen rövid idő alatt még nem volt példa az előző időkben.


Az enyhe tél alatt ennek az iszapnak egy része kikerült a partra, a többi eltűnt, ám partközelben maradt ugyanúgy.


Egyes becslések megállapították, hogy 50-60 centiméternyi vastag, majdnem száz méter széles ez az iszapréteg és két kilométeren keresztül húzódik a tó déli partján.

 

 

 

 

 

 

Ezeknek a területeknek a kezelésére, jobbá tételére már rengeteg pénz ráment az önkormányzatok részéről, a nádat, ami az iszapot tartja kivágták, az iszapcsapdák pedig folyamatosan takarítva vannak, valamint egy negyven és egy harminc méteres strandbejáró építése is folyamatban van.


Azonban egyes feltételezések szerint még ez sem lesz elég hozzá, hogy azok akik strandolni szeretnének, eljussanak a vízig két strandon, melyek egyébként már készen állnak a nyári szezonra.

hirdetes


A település hiába kért segítséget a probléma megoldásához, nem kapott, hiszen a Balaton Fejlesztési Tanácsnak erre nincsen annyi anyagi kerete, amely elegendő lenne.


A vízügy szerint, mely az állami tulajdonban álló medret kezeli, annak az önkormányzatnak a felelőssége és feladata, amelyik a szóban forgó strandot üzemelteti.

Rejtélyes módon iszaposodik a Balaton

Nem régen egy lepelkotrást már megrendelt a helyi önkormányzat, azonban ez kevésnek bizonyult, mert ez nem érint mást, csak a felső rétegét a iszapnak és a vízügy mocsárkotrásra használatos gépe is tönkrement éppen a Balatonmáriafürdőn végzett munka során.


A településen egyébként korábban is fenn álltak már ilyen problémák, pontosabban két évvel ezelőtt küszködtek az iszappal, ekkor egy olyan partszakasz tűnt el miatta, amelynek felújítása rengeteg időt és pénzt jelentett.

hirdetes


A probléma most súlyosabb, nem is kevéssel nagyobb az előzőnél, azonban semmilyen logikus, tudományos magyarázatot nem találtak még erre a gondra, valószínűleg a folyamatos kikötőépítések befolyásolhatják az iszap mozgását.

 

 

 

 

 

A település lakói és önkormányzata most mást nem tud tenni, csak reménykedni, hogy valamilyen támogatás során a probléma megoldódik és az iszappal való gondok megszűnnek, legalábbis csökkennek.

 

Egy biztos azonban: semmiképpen nem tesz jót a magyar tengernek az, hogy az emberi kéz folyamatosan belenyúl a tó természetes ökoszisztémájába.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Beiboot

A beiboot meghatározását lásd a boci szótárszónál. Tovább

Catering

A catering szó egy angol kifejezésből ered, melynek elsődleges jelentése a tömeg... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 195

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek tenger,óceán