Iszaposodik a Balaton! Rejtély, hogy miért

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A balatoni iszaposodás rejtélye

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A balatoni iszaposodás rejtélye


2016/04/23

Balatonmáriafürdő tópartját majdnem két kilométer hosszan lepte el az iszap nemrégen, ami igazi rejtélynek számít, értetlenül állnak a dolog előtt. Elmondom, miért!

 

Rejtélyes módon iszaposodik a Balaton

Nagyon sok, a Balaton déli oldalán elterülő település partjait és strandjait 2015. őszén rohamos tempóban lepte el az iszap, szinte pár nap alatt, ilyen mértékű iszaposodásra ilyen rövid idő alatt még nem volt példa az előző időkben.


Az enyhe tél alatt ennek az iszapnak egy része kikerült a partra, a többi eltűnt, ám partközelben maradt ugyanúgy.


Egyes becslések megállapították, hogy 50-60 centiméternyi vastag, majdnem száz méter széles ez az iszapréteg és két kilométeren keresztül húzódik a tó déli partján.

 

 

 

 

 

 

Ezeknek a területeknek a kezelésére, jobbá tételére már rengeteg pénz ráment az önkormányzatok részéről, a nádat, ami az iszapot tartja kivágták, az iszapcsapdák pedig folyamatosan takarítva vannak, valamint egy negyven és egy harminc méteres strandbejáró építése is folyamatban van.


Azonban egyes feltételezések szerint még ez sem lesz elég hozzá, hogy azok akik strandolni szeretnének, eljussanak a vízig két strandon, melyek egyébként már készen állnak a nyári szezonra.


A település hiába kért segítséget a probléma megoldásához, nem kapott, hiszen a Balaton Fejlesztési Tanácsnak erre nincsen annyi anyagi kerete, amely elegendő lenne.


A vízügy szerint, mely az állami tulajdonban álló medret kezeli, annak az önkormányzatnak a felelőssége és feladata, amelyik a szóban forgó strandot üzemelteti.

Rejtélyes módon iszaposodik a Balaton

Nem régen egy lepelkotrást már megrendelt a helyi önkormányzat, azonban ez kevésnek bizonyult, mert ez nem érint mást, csak a felső rétegét a iszapnak és a vízügy mocsárkotrásra használatos gépe is tönkrement éppen a Balatonmáriafürdőn végzett munka során.


A településen egyébként korábban is fenn álltak már ilyen problémák, pontosabban két évvel ezelőtt küszködtek az iszappal, ekkor egy olyan partszakasz tűnt el miatta, amelynek felújítása rengeteg időt és pénzt jelentett.


A probléma most súlyosabb, nem is kevéssel nagyobb az előzőnél, azonban semmilyen logikus, tudományos magyarázatot nem találtak még erre a gondra, valószínűleg a folyamatos kikötőépítések befolyásolhatják az iszap mozgását.

 

 

 

 

 

A település lakói és önkormányzata most mást nem tud tenni, csak reménykedni, hogy valamilyen támogatás során a probléma megoldódik és az iszappal való gondok megszűnnek, legalábbis csökkennek.

 

Egy biztos azonban: semmiképpen nem tesz jót a magyar tengernek az, hogy az emberi kéz folyamatosan belenyúl a tó természetes ökoszisztémájába.

 


érdekességek tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Persenning

Vitorlavédő huzat, zsák.

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség.

Fonyód Túravitorlás Sportklub Kikötő

A Túravitorlás Sportklub fonyódi kikötője a Balaton nyugati medencéjének déli részén...

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger...

Michel Desjoyeaux

Michel Desjoyeaux vitorlázó életrajz   Nemzetiség: Francia Születési idő:...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.