notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy jó maradjon a Balaton víze

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Sokat tehetünk érte, hogy jó maradjon a víz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sokat tehetünk érte, hogy jó maradjon a víz


2014/07/05

A fenntartható balatoni turizmusra hívja fel a figyelmet a Magyar Turizmus Zrt.

 

Budapest, 2014. július 4. – A Balaton, legnépszerűbb belföldi úti célunk milliókat vonz évente a tó partjára, akik a vízparton szeretnének pihenni, fürdőzni. Az idei csúcsszezonban ezt kivételesen jó feltételek mellett tehetik, a vízminőség kiváló és a vízszint is magas. Éppen ezért fontos, hogy minden ide utazó ismerje fel természeti kincsünk értékeit, nyaralóként is aktívan tegyen azok megőrzéséért. A Magyar Turizmus Zrt. aktuális kampányában ehhez ad tippeket, a környezettudatosságra, fenntarthatósági szempontokra hívja fel a figyelmet.

Jó a Balaton vize
A belföldi nyaralásra indulók háromnegyede számára a vízparti üdülés a tökéletes választás, amely egyet jelent a Balatonnal. A magyar tenger mellett szól, hogy gyorsan elérhető, ismert terep, és a megkérdezettek közel 20 százaléka az édesvizet preferálja fürdőzéshez – derült ki az MT Zrt. egy korábbi kutatásából. A legtöbben a gyönyörű természet, a szép tájak miatt ajánlják a Balatont úti célként, ahol a fürdőzés után a kirándulások, a parton tett séták, fesztiválok is népszerű programok, és a Bringakörút megépülése óta a kerékpáros turisták is egyre többen vannak.

 

A Balaton legnagyobb értékére, 600 km2 felületű kék vizére legtöbben nemzeti kincsként gondolnak, a szó hallatán az elsők között jut eszükbe hűsítő, simogató vize és a strandolás. Mivel kisgyermekes családok is sokan választják, a fürdőzés biztonsága, a strandok és a víz minősége meghatározó szempont. Ráadásul tízből nyolcan évről-évre ugyanarra, vagy ugyanarra a néhány településre térnek vissza, így kulcsfontosságú, hogy a fenntarthatóság jegyében felismerjék és segítsenek megőrizni a környék természeti adottságait.

 

Az Magyar Turizmus Zrt. nyári, vízparti üdülésre ösztönző kampányának részeként az itthon.hu oldalon a legjobb strandokat és ötleteket – aktív és kulturális programokat ajánl az utazóknak. Az Év Utazója is bejárja a régiót, a főszezon kezdetétől pedig – amely nemcsak a szálláshelyek, de a Balaton és környezet számára is intenzív időszak – a fenntarthatósági szempontokra hívja fel a figyelmet az MT Zrt.. Az ide utazók a Balaton kiváló vízminőségének megőrzéséhez kapnak tippeket, miközben a környezettudatos szemléletformálás mellett a közösségi médiában is elindult a #joaviz figyelemfelkeltő kampány. Az Élmény Itthon Facebook oldalon és a felhasználók, partnerek saját oldalain is arra buzdítanak, osszák meg minél többen pozitív vízparti élményeiket egy balatoni fotót feltöltve, a #joaviz jelölést használva. A csatlakozók így maguk is részt vehetnek a kezdeményezésben, és a meghirdetett játékban nyereményekre is pályázhatnak.

 

Milyen a víz és mitől marad jó a víz?

 

Központi kérdés, hogy a strandon oly gyakran feltett kérdésre milyen válasz érkezik, hiszen a tisztaság, higiénia és a vízminőség már az úti cél kiválasztásakor meghatározó szempont. A fürdőzők idén elégedettek, jó a víz! A Balatoni Limnológiai Intézet és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelősége szintén kiválónak minősítette a vizet, az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai fürdőhelyek 95 százaléka kiváló besorolást kapott az Országos Környezetegészségügyi Intézet összegzésében is. A balatoni strandokat a Balaton Információs és Tájékoztató rendszere külön térképen mutatja be, ahol a legutolsó mintavétel időpontját is feltüntetik.

 

Idén a Balaton kiváló vízminőséget mutat minden szempontból (tisztaság és alacsony kék alga koncentráció, hínárosodás és bakteriális, szennyvíz nyomaira vagy egészségkockázatra utaló paraméterek alapján) és a vízszint is kedvező. Aki leginkább saját szemének hisz, akár 3D videón is ellenőrizheti a vízfelületet vagy épp egy-egy strand zsúfoltságát, tisztaságát. A legforgalmasabb parti települések, mint Siófok, Balatonfüred vagy Balatonszemes egyaránt jól vizsgáztak idén. A Kékhullám strandminősítő program szezon előtti felmérése szintén pozitív tapasztalatokkal zárult, a legtöbb strand zuhanyzókkal és szelektív hulladékgyűjtéssel segíti a környezettudatos vendégeket.

 

Az eredmény a városok munkájának, a környezeti szempontokat követő beruházásoknak, a már korábban kiépült csatornázási rendszernek is köszönhető. Azonban nagyon fontos, különösen ebben az intenzív időszakban, amikor egy-egy strandon több ezren fürdőznek, hogy a strandolók maguk is tiszteletben tartsák a tiszta vizet és tegyenek a Balaton vízminőségének, zavartalan élővilágának fenntartásáért.

Jó a Balaton vize
  • Fürdés előtt használjuk az illemhelyet és mossunk kezet, biztassuk erre a gyermekeket is! A strandkellékek mellett akár praktikus csomagolású kéztörlőt, fertőtlenítőt is vihetünk magunkkal.
  • Ne feledkezzünk meg a zuhanyzásról, mielőtt a vízbe indulunk! Ez nemcsak a medencés strandokon, élővíz esetén is fontos. A víz lemossa a bőrről a felesleges naptejet és izzadságot, amitől így megóvhatjuk a Balatont (és a gyors zuhany a testünket is segít lehűteni).
  • A víz természetes öntisztulásában komoly fennakadást okozhat a szemét, köztük a természetben csak több év alatt lebomló műanyagpalackok és zacskók. Ezeket gyűjtsük szelektíven, vagy cseréljük többször használható kulacsra, textil táskákra. Egyéb hulladékokkal is sétáljunk el a következő szemetesig, így a hangyákat is távol tarthatjuk.
  • Válasszunk olyan strandokat és kijelölt fürdőhelyeket, ahol a vízminőséget rendszeresen vizsgálják (ezt a strandok bejáratánál ellenőrizhetjük). Így balesetvédelmi szempontból sem érhetnek meglepetések, de az érintetlen természetet sem zavarjuk meg.
  • A Nők a Balatonért Egyesület oldalán arról is olvashatunk, hogy a nyaralóban, szálláshelyen hogyan kímélhetjük az édesvíz készletet. Locsoláshoz használhatjuk például a gyümölcs- és zöldségmosáshoz használt vizet; mosáskor, takarításkor válasszunk környezetkímélő, a vizeket kímélő szereket; a kertben gyűjtsük az esővizet öntözéshez, és kerüljük vagy használjuk minimálisan a műtrágyát és növényvédő szereket. A termelői piacokon is válasszuk a felelős módon termelt, friss és egészséges terményeket.
Jó a Balaton vize
  • A Balaton a Bakony közelsége miatt az ország egyik legtisztább levegőjű területe, ennek megőrzéséhez hozzájárulhatunk, ha minél gyakrabban kerékpárral közlekedünk, akár autóval, akár vonattal érkezünk a partra.
  • A túraútvonalakat feltétlenül tartsuk tisztán, mások után is gyűjtsük össze az elszórt, lassan lebomló szemetet. A Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén különösen ügyeljünk, hogy érintetlenül hagyjuk a természetet, és ne szedjünk növényeket, inkább „az élményt vigyük magunkkal” – kéri Dr. Kopek Annamária, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály vezetője.
  • A vitorlázók már a vizsga előtt megtanulják, hogyan óvják a tavat. Motorhasználat csak a kikötőben szükséges manőverezéshez engedélyezett, a tananyagban a motorolaj, szennyvíz- és hulladékkezelés szabályai is helyet kaptak. A Magyar Vitorlás Szövetség versenyszabályaiban is ügyel a környezeti értékek tiszteletére, bár erre a fair sportolókat nem is kell emlékeztetni. (Az illemhelyet általában a parton használják a vitorlázók, rövidebb hajókirándulás során erre a fedélzeten nincs is igény, de ha szükséges, 14 kikötőben üríthetik a tartályokat.) Ha bármi szabálytalanságot látunk, jelentsük a vízi rendészetnek.
  • A fenntartható halgazdálkodás érdekében idéntől halászatra már nincs mód a Balatonon, de a horgászokat továbbra is várja a tó, hogy maguk fogják ki a halakat, amiből a nyaralóban az egész család jól lakhat. A legfontosabb, hogy mindezt engedéllyel, a szabályok és a napi darabszám korlátozás betartásával tegyék.

 

A legjobb balatoni programok, strandok az MT Zrt. ajánlásával:

http://itthon.hu/nyar-2014

 

#joavíz nyereményjáték az Élmény Itthon Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/elmenyitthonhajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pozitív csapás

 Cirkálásnál, azaz kreuzban, az a szakasz, amely közelebb visz minket célunkhoz.

árboc

A hajó fedélzetén, a hosszanti tengelyen helyezkedik el. Hosszú, általában fa vagy alumínium...

Banque Populaire V

Banque Populaire V vitorlás hajó,trimarán A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb...

Badacsony - Hajóállomás BH Zrt.

Badacsony Hajóállomás BH Zrt. kikötő tudnivalók: Mindenképpen azt ajánlom a...

Balanszkormány

A balanszkormányon a kormány forgástengelye nem a kormánylap belépőélén, hanem hátrább...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.