Jó széllel a MiniTransat felé, Méder Áron

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Jó széllel a MiniTransat felé

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Jó széllel a MiniTransat felé


2012/11/28

Méder Áron újabb nagy megmérettetésre készül! Tervei szerint jövőre rajthoz áll a MiniTransat 6,50-es nemzetközi szólóvitorlás-versenyen, amelyen, a sorozat 33 éve alatt magyar induló még nem regisztrált. Korábban nem indult magyar versenyző az Atlanti-óceánt átszelő, embert próbáló versenyen!

Jó széllel a MiniTransat felé, Méder Áron

 
 

 

 

A világ egyik legkeményebb vitorlás versenye

 
A harmadik magyar földkerülőnek nemcsak minden vitorlázási tudására és versenytapasztalatára lesz szüksége, az Atlanti-óceánt átszelő versenyen ugyanis komoly tengeri és óceáni tapasztalat is elengedhetetlen.
 
A szabályok szigorúak, a verseny igen nehéz körülmények közt zajlik. Tilos például mindennemű kommunikáció a parttal, nem használhatnak digitális térképet, laptopot, telefont vagy egyéb műholdas, modern kommunikációs eszközt. A navigáció iránytűvel, kézi GPS-szel és papírtérképekkel történik. A MiniTransaton így gyakorlatilag az ügyesség mérkőzik meg az ügyességgel – és nem a technika a technikával. 
 
Méder Áron
 
Méder Áron Felicity nevű hajója is nélkülöz minden kényelmet, erősebb szélben, hullámokban víz borítja a teljes fedélzetét. Legyen nappal vagy éjszaka, körülbelül 10-15 percenként szükséges felkelni és ellenőrizni a hajót, a forgalmat és a szelet. Gyakran kell vitorlát cserélni, hosszú órákon át kormányozni. A verseny ideje alatt ezért Áron gyorsan elkészíthető, tasakos vagy instant ételeket fogyaszt majd. Ennél többre se helye, se ideje nem lesz.  
Azonban mindezt nem bánja, régóta dédelgetett álma válik valóra az egy teljes hónapon át tartó megmérettetéssel, egyelőre erre tett fel mindent. Magánéletre nem is jutna ideje, ezért most minden erejével a filigrán és sportos Felcityre koncentrál, akit szeretne sikeresen „átvinni a túlsó partra”. Télen nagyobb vitorlásokkal vitorlázik és fut, úszik, valamint egy speciális, úgynevezett fegyencedzésbe fogott. Tavasszal pedig irány Lorient (Franciaország), ahol a világ legnevesebb óceáni vitorlázói társaságában folytathatja a felkészülést, bízva továbbra is a béke és a jó szél erejében!  
 

Méder Áronról

 
Méder Áron 10 éves korában, 1990-ben, a Balatonon kezdett ismerkedni a vitorlázás rejtelmeivel. Hosszú volt az út addig, míg Kopár István és Fa Nándor után a harmadik magyar szóló földkerülő (2006−2009) lett. Útja során 40 országot érintett, és 55 000 kilométert tett meg. Később csapatot vezetve is átvitorlázott az Atlanti- és a Csendes-óceánon. 
 
Méder Áron
 
Áron és Kovács Tamás (aki egy másik kategóriában indul) lesznek az első magyar Mini 6,50-es óceáni szólóversenyzők.
 
Méder Áron
 
2012-ben vásárolta meg Felicity II-t, egy Mini 6,50-est, és közel fél évet töltött az Atlanti-óceánnál, megkezdte a gyakorlást és a kvalifikációs versenyeket, majd hazatérve a szponzorok toborzását a MiniTransatra.  
 
Méder Áron
 

A MiniTransatról

 
MiniTransatként vált ismertté a 6,50-es hajóosztály (azaz a hajók hossza nem haladhatja meg a 6,50 métert) minden páratlan évben, legközelebb 2013 őszén megrendezésre kerülő úgynevezett szóló óceánátkelő vitorlásversenye. A 19. MiniTransat Douarnenez kikötőjéből indul (Franciaország, Atlanti-part), és a Guadeloupe-beli Pointe-à-Pitre-ig, tart (Karib-tenger), egy megállóval a Kanári-szigeteken. Összesen több mint 7500 kilométert tesznek meg a versenyzők. 
 
Szellemiségéhez híven ezen a magas színvonalú regattán nincs pénzjutalom, az elismerés itt „csupán” egy kézfogás és egy kis kupa, emellett minden érkezőt hideg sörrel és meleg étellel várnak. 
 
Bővebb információ: www.meder.hu
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Diabétesz

 diabétesz

Salgó polc

Salgó Polc

Rund Um

Rund Um vitorlás verseny történet 1998 óta Rund Um élőben is nyomon követhető az...

Ejtés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...

Kávézó Budán

A PRE-GO egy különleges kávézó Budán, ahova érdemes ellátogatnod, ha a minőségi kávézás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.