Jókai Mór Balatonfüreden: Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve


2024/01/15
VN

Frissítve: 2024/07/01
Frissítette: ZH

Jókai Mór a magyar romantika egyik legkiemelkedőbb alakja, számtalan zseniális irodalmi mű megalkotója, és ha ez nem lenne elég, akkor ugyanannyira rajongott a Balatonért, mint én magam. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy teszek egy hatalmas sétát Füreden Jókai nyomai után kutatva, és közben feltöltődöm egy kis irodalommal, tartsatok velem ti is, hiszen nagyon sok érdekességet találtam!

Jókai Balatonfüreden: így kötődik Jókai Mór Balatonfüredhez

Pár szót Jókai Mórról

Jókai Mórt nagyon remélem, hogy senkinek nem kell bemutatnom. A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, az egyik legnépszerűbb magyar regény megalkotója, amit ráadásul a hőn szeretett magyar tenger partján írt meg, sok más műve és tudósítása mellett. Talán sokan tudják, hogy Jókai rajongott a Balatonért, és ami azt illeti elég sokat időzött itt. Aki járt már Balatonfüreden, az akarva, vagy akaratlanul is itt-ott belebotolhatott egy-egy Jókairól elnevezett dologba. Ugyanis Jókai feleségével, Laborfalvi Rózával mintegy 20 tavaszi-nyári időszakot töltött el együtt saját füredi villájában. Egyébként az ő szerelmi történetük is megér talán egy mondatot, Laborfalvi Róza és Jókai Mór 1848. március 15-én a Nemzeti Színház színpadán ismerkedett meg egymással, mikoris az ünnepelt színésznő tűzte fel a kokárdát az ifjú mellére, Róza élete végéig támogatta az írót.

 

Jókai Mór és a Balaton

Jókai 1854-ben, 32 évesen egy hajókirándulás alkalmával járt először Balatonfüreden, méghozzá azzal a céllal érkezett, hogy Turay István javaslatára savanyúvizes kúrával kezeltesse tüdőbaját. A város, és a magyar tenger szépségébe azonnal magával ragadta, így innentől kezdve sűrűn megfordult itt, saját házának építtetését azonban csak 10 évre rá kezdte meg, a Balatonra szép kilátást adó, János-hegyi részén. És mindezek után még 10 évnek kellett eltelnie, hogy a család beköltözhessen. Ezután sok szép tavaszi és nyári időszakot töltöttek el itt egészen Laborfalvi Róza haláláig, amikor is Jókai eladta a házat. Viszont nagy örömünkre a család visszavásárolta, és emlékházat rendeztek be itt, amit bejárva közelebb kerülhetünk a magyar irodalom egyik legnagyobbjához, és egy kis betekintést nyerhetünk az életébe, szerintem induljunk is el! Az izgalmas történet a következő oldalon indul, lapozzatok, ígérem sok izgalom vár rátok!
 


Balaton érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfüred - Balatonfüredi Yacht Club (BYC)

  A Balatonfüredi Yacht Club A BYC közforgalmú kikötő, 70 kikötőhellyel...

Hétvége Bécsben

Hétvége Bécsben

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32...

Korcsolyázás

A korcsolyázásra Budapesten számtalan lehetőségünk van, hiszen több korcsolyapálya is...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.