Jókai Mór Balatonfüreden: Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve


2024/01/15
VN
Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve
Jókai Balatonfüreden: így kötődik Jókai Mór Balatonfüredhez

Jókai Mór Villa volt, Jókai Mór Emlékház lett

Első állomásunkon kicsit többet fogunk időzni, de ez teljesen érthető, végül is 20 évnyi emléket kell magunkba szippantanunk. Jókaiék 1870-ben költöztek be ide, és ettől fogva nyaranta ez lett az otthonuk, itt élték mindennapjaikat. Jókai több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt. Szerencsére a Jókai Villa remek állapotban maradt fent, valamint nemrégiben egy felújításon is átesett, így meglátogatva könnyen visszarepíthetjük magukat pár évet, és elképzelhetjük hogyan is élt itt Jókai. 

 

„A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékházként, az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit, felidézve a szellemi miliőt, bepillantást engedve a család füredi mindennapjaiba. Ugyanúgy megtalálható itt Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, mint felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.”

 

Így élt Jókai Balatonfüreden

Az emlékházból sokat lehet arra következtetni, hogy hogyan is élt, és alkotott a népszerű író Balatonfüreden, valamint vannak korabeli írások is ezzel kapcsolatban. Fontos kiemelni, hogy két szenvedélye volt, az egyik, amiről mindenki tudott, az írás, a másik pedig a kertészkedés. 

 

“Csak kettő maradt meg, amit az én kedves mentorom ojtott a vérembe: a poézis, meg a kertészet. A költészet is lehet, hogy kialszik egyszer, Lehet, hogy elfognak felejteni, mint költőt: de az én szép fáim minden évben ki fognak zöldülni újra, s hirdetni fogják, hogy kertész voltam”– írja Jókai a Hol kezdtem a kertészkedést? című írásában.

 

Ennek megfelelően szabadidejében villa körül maga gondozta a növényeket. Azon kívül, hogy az írásnak élt, korán reggel kelt, hogy megírja az előre kiszabott mennyiséget számos hobbija volt itt Füreden, tornázott, vívott, szobrászkodott, rajzolt, sőt több olajképet is festett, többek közt Petőfi Sándorról is. De a napi rutinjához tartozott az is, hogy részt vett a híres sétányon tartott kártyapartikon esténként. Laborfalvi Róza pedig intézte a ház körüli teendőket, többek között a főzést is.

 

Jókai Rózsái

Jókai tényleg sok időt szentelt a kert szépségének fenntartására, amihez kapcsolódóan, még egy kedves történtet is találtam, ami nem tudom mennyire igaz, de egy biztos, tényleg csodaszép, és igazán különleges rózsái voltak, amiket imádott gondozni. Állítólag egyszer a ház előtti lovas pihenőben ácsorgó kocsis megszólította: „Jókai uram, árulja már el, mitől ilyen gyönyörűek a rózsái! Én akármit csinálok, az enyémek nem ilyen szépek!” Mire Jókai csipkelődve csak azt válaszolta: „Ha maga is összeszedné a lovai után a lócitromot, amit én mindig gondosan behordok a kertbe, akkor biztos a maga rózsái is így virítanának…!”
 

De a történetnek még itt közel sincs vége, lapozzatok, mert a legizgalmasabb történet még hátra van!


Balaton érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nautic 330 Club vitorlás hajó

A Nautic 330-as 2005-ben megjelent, még inkább családközpontú koncepciója. A hajótest 15...

Beaufort skála

A Beaufort skála meghatározását lásd a szélerősség skála szótárszónál.

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely...

Catboat

            ...

Születésnapi buli helyszín

Különleges születésnapi buli helyszín után kutatsz? Ha a szülinapi buli Budapesten lesz, ezen...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.