Jókai Mór Balatonfüreden: Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve


2024/01/15
VN

Frissítve: 2024/07/01
Frissítette: ZH
Az első igazi celebritás Balatonfüreden: Séta Balatonfüreden Jókai Mór nyomait követve
Jókai Balatonfüreden: így kötődik Jókai Mór Balatonfüredhez

Az első igazi celebritás aki járt, kelt Füred utcáin

Jókai volt az első igazi füredi híresség, aki, ha megjelent azonnal cikkeztek róla a lapok. Jókai egyébként élvezte az őt körülvevő népszerűséget, megesett, hogy Balaton-parti sétájára egy köteg előre dedikált fényképet is vitt magával, hogy legyen mit osztogatni a járókelőknek.  Amióta Jókai tett egy látogatást Füreden, az egész város élete megváltozott, feltöltődött pezsgő kultúrával. Azóta minden év Jókai-év, szó szerint, hiszen már hagyományosan minden évben megrendezésre kerül a kulturális programokkal teletűzdelt Jókai Napok. Az első híresség, aki számos más hírességet vonzott, Jókaiék nyaranta nem kisebb embereket fogadtak otthonukban, mint Eötvös Károlyt, Endrődi Sándort, Vörösmarty Mihályt, valamint magyar és német színházi szakembereket és szerkesztőket is. 

 

A Füredi savanyú vízzel indult

Most, hogy már annyit tudunk arról, hogy mi mindent csinált Füreden Jókai Mór kanyarodjunk kicsit vissza a történet elejére, hogy hogyan került ide. Emlékeztek még, arról volt szó, hogy Jókai terápiás kúrára érkezett ide első alkalommal, és ekkor szeretett bele a város páratlan hangulatába? Biztosan nektek is megkapta a szemeteket ez a kifejezés, és elkezdtetek rajta gondolkodni. Segítenék egy kicsit, azt kell tudni erről az egészről, hogy Füred igazi különleges helynek számított Jókai idejében, de nem ám a Balaton miatt, hanem az akkoriban igen népszerűnek számító savanyúvizes források miatt. A füredi víz annyira különleges volt, hogy 25 különböző betegségre ajánlották. A Fürdő a mai szívkorház helyén állt. Összesen 88 kádban kúrálták itt a pácienseket, amelyeknek egyike Jókai volt. Gondoltad volna, hogy a nem messze található Kerektemplomot a fürdő vendégei részére húzták fel?

 

Irány a Balaton part?

Annak idején tényleg nem fürödni jártak a Balatonra az emberek, lehet megdöbbentő mai fejjel, de Jókai nem fürdött a Balaton vízében, hiszen ő bizony olyan vízben nem fürdik, amelyben marhákat itatnak. Ennek ellenére szerette a Balatont, mit ez a tőle származó idézet is jól bizonyít: „A Balaton-vidék egy bájos menyasszony, ki vőlegényére vár, minden ponton uj bájait tárja fel; mentűl tovább nézzük, annál szebbnek látjuk, s bár nevessenek ki érte, én azt mondom, hogy az egész táj mosolyog!”

 

 

Jókai szelleme egész Balatonfüredet belengi

Balatonfüred igazán büszke egykori lakójára, azt hiszem van is miért, hiszen nem minden város mondhatja el magáról, hogy egy ekkora irodalmár második otthona volt. Vagy hogy a magyar irodalom legnagyobb alkotása született volna ott, amiról maga Jókai Így vélekedett: „Nekem magamnak ez a legkedvesebb regényem. Az olvasóközönségnek is ez van a legjobban elterjedve, ezt fordították a legtöbb nyelvre. De egyéb is van, amiért szeretem ezt a művemet. Ennek alakjai mind olyan jó ismerőseim nekem: ki korábbrul, ki későbbrül.” 

 

Bónuszba egy kis szintén Füredhez köthető érdekesség Az arany emberrel kapcsolatban

Jókai gyámságot vállalt egy Lukanics Ottilia nevezetű lány fölött, akibe később belezúgott, Balatonfüredre küldte őt is pihenni, de a szerelmi viszony miatt tovább kellett költöztetni, hiszen a az író házas ember volt.  Egyesek szerint Ottilia ihlette Noémi szerepét Az arany emberben, Róza pedig Tímeáét, a regény történetét ismerve ez felvet némi kérdést az emberben.
 


Balaton érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Catboat

            ...

Óvózászló

Piros zászló, mellyel versenyen jelezzük az ellenünk szabálytalankodó hajó és a zsûri...

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben...

Blokk

A Blokk meghatározását lásd a csiga szótárszónál.

Latni

Vitorlamerevítõ vékony léc vagy mûanyag lap.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.