A világ hivatalosan is legszennyezettebb városa: Karabash

hirdetes

Egy brutálisan szennyezett város: Karabash

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Karabash már több mint 100 éve foglalkozik réztermeléssel. Mindössze ennyi idő kellett ahhoz, hogy teljesen tönkretegye a környezetét. A városban viszont nemcsak a fák voltak súlyos veszélyben - amikből mára néhány helyen egy darab se maradt - hanem a lakosok is, akik között alig akad egészséges ember.

A világ legszennyezettebb városa

Karabash egy Oroszországban található ipari város. Kezdetben aranyat bányásztak itt, majd az ezredfordulótól rezet kezdtek termelni. Ennek a hatalmas ipari tevékenységnek viszont az lett az eredménye, hogy a tavak és a folyók élővilága teljesen kihalt és az itt található egyetlen hegyen már egy darab fa sincs. De ez még hagyján, mert a tavak környékén nemhogy fákat, de egyáltalán növényeket se láthatunk.

 

A város lakosainak száma 15 ezer fő. Karabasht 1822-ben alapították és csaknem 167 évvel később, 1989-ben az UNESCO a világ legszennyezettebb városává nyilvánította. Bár számos kisérlet irányult Karabash megmentésére, de végül egyikből se lett semmi.

 

A mértéktelen környezetszennyezést a város lakói is megsínylik. Nem ritkák errefelé az olyan halálos betegségek, mint a rák és sokan már betegen is születnek. Gyakori az értelmi fogyatékosság és nem ritka az ekcéma, a vesekő és más rendellenességek sem. Itt inkább az a kérdés, hogy ki egészséges?

 

A világ legszennyezettebb városa

A legtöbb kárt a réz termelése okozta. Az üzem évente 180 tonna benzint termel, ami savas eső formájában csapódik le a környéken. A savas eső végezte talán a legnagyobb pusztítást. A Karabash területén található tavak nagy részében a vaskoncentráció ötszázszor nagyobb, mint normális esetben kéne lennie. Ez az oka annak, hogy a tavak élővilága és növényzete teljesen kihalt. Ráadásul a vizek meglehetősen bizarr látvány nyújtanak a szennyező anyagok miatti tarka elszíneződéseikkel.

 

A mezőgazdaság 2004-ben szűnt meg végérvényesen, amikor is túlhevült az egyik kemence és ez egy hatalmas savas esőt hozott a városra, ami az utolsó, megmaradt növényeket is kivégezte. Az eső lemarta a vakolatot a házak falairól, elpusztította a kertek növényzeteit és még egy olyan következménye is lett, hogy a város közelében lévő erdő besárgult.

 

A világ legszennyezettebb városa

A réz termelése hatalmas károkat tud okozni. Kezdjük azzal, hogy egy tonna réz kitermeléséhez 100 tonna sziklára van szükség, majd a termelés végeredménye 1000 tonna szennyiszap. Ez bizony nem kis ár egy tonna rézért! Fogalmazhatunk úgy is, hogy rossz üzlet, csak ezért nem pénzzel fizetnek, hanem a természetes környezetükkel. A réz viszont a civilizációnk egyik alapja, hisz jól vezeti az áramot; így az alumínium után a világ legkeresettebb féme.

 

Karabash természetes környezete mindössze majdnem 100 év alatt ment tönkre a réztermelés miatt. Ráadásul a Szovjetunió ideje alatt az ipari teljesítményre helyezték leginkább a hangsúlyt és nem sokat törődtek a környezetvédelemmel. Ez meg is látszik. Viszont nemcsak olajfoltos tavak és kopasz sziklák csúfítják a város összképét, hanem  a többszáz ezer tonna felhalmozódott hulladék is.

 

A világ legszennyezettebb városa

Több kísérlet is irányult már a város megmentésére, de mindegyik kudarcba fulladt. Még a szovjet vezetés alatt, 1987-ben a kormány bezáratta az ipari üzemeket és a bányákat, mert a város már akkor is katasztrofálisan nézett ki. Azonban a termelés 11 év múlva újraindult, mert kellett a munkahely.

 

2001-ben a város a Snezhinskiy program része lett, ami azt jelenti, hogy tudósok próbálták helyreállítani az okozott károkat, de végül ebből se lett semmi. Három év múlva, amikor a hatalmas savas eső letarolta a várost, a lakosok levélben kérték a vezetést, hogy tegyenek valamit az érdekükben. Ennek köszönhetően ma már modernebb berendezés található az üzemekben, viszont attól még a probléma megmaradt.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség. Tovább

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes