notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ hivatalosan is legszennyezettebb városa: Karabash

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Egy brutálisan szennyezett város: Karabash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy brutálisan szennyezett város: Karabash


2014/06/06
Petra

Karabash már több mint 100 éve foglalkozik réztermeléssel. Mindössze ennyi idő kellett ahhoz, hogy teljesen tönkretegye a környezetét. A városban viszont nemcsak a fák voltak súlyos veszélyben - amikből mára néhány helyen egy darab se maradt - hanem a lakosok is, akik között alig akad egészséges ember.

A világ legszennyezettebb városa
Karabash egy Oroszországban található ipari város. Kezdetben aranyat bányásztak itt, majd az ezredfordulótól rezet kezdtek termelni. Ennek a hatalmas ipari tevékenységnek viszont az lett az eredménye, hogy a tavak és a folyók élővilága teljesen kihalt és az itt található egyetlen hegyen már egy darab fa sincs. De ez még hagyján, mert a tavak környékén nemhogy fákat, de egyáltalán növényeket se láthatunk.

 

A város lakosainak száma 15 ezer fő. Karabasht 1822-ben alapították és csaknem 167 évvel később, 1989-ben az UNESCO a világ legszennyezettebb városává nyilvánította. Bár számos kisérlet irányult Karabash megmentésére, de végül egyikből se lett semmi.

 

A mértéktelen környezetszennyezést a város lakói is megsínylik. Nem ritkák errefelé az olyan halálos betegségek, mint a rák és sokan már betegen is születnek. Gyakori az értelmi fogyatékosság és nem ritka az ekcéma, a vesekő és más rendellenességek sem. Itt inkább az a kérdés, hogy ki egészséges?

 

A világ legszennyezettebb városa

A legtöbb kárt a réz termelése okozta. Az üzem évente 180 tonna benzint termel, ami savas eső formájában csapódik le a környéken. A savas eső végezte talán a legnagyobb pusztítást. A Karabash területén található tavak nagy részében a vaskoncentráció ötszázszor nagyobb, mint normális esetben kéne lennie. Ez az oka annak, hogy a tavak élővilága és növényzete teljesen kihalt. Ráadásul a vizek meglehetősen bizarr látvány nyújtanak a szennyező anyagok miatti tarka elszíneződéseikkel.

 

A mezőgazdaság 2004-ben szűnt meg végérvényesen, amikor is túlhevült az egyik kemence és ez egy hatalmas savas esőt hozott a városra, ami az utolsó, megmaradt növényeket is kivégezte. Az eső lemarta a vakolatot a házak falairól, elpusztította a kertek növényzeteit és még egy olyan következménye is lett, hogy a város közelében lévő erdő besárgult.

 

A világ legszennyezettebb városa

A réz termelése hatalmas károkat tud okozni. Kezdjük azzal, hogy egy tonna réz kitermeléséhez 100 tonna sziklára van szükség, majd a termelés végeredménye 1000 tonna szennyiszap. Ez bizony nem kis ár egy tonna rézért! Fogalmazhatunk úgy is, hogy rossz üzlet, csak ezért nem pénzzel fizetnek, hanem a természetes környezetükkel. A réz viszont a civilizációnk egyik alapja, hisz jól vezeti az áramot; így az alumínium után a világ legkeresettebb féme.

 

Karabash természetes környezete mindössze majdnem 100 év alatt ment tönkre a réztermelés miatt. Ráadásul a Szovjetunió ideje alatt az ipari teljesítményre helyezték leginkább a hangsúlyt és nem sokat törődtek a környezetvédelemmel. Ez meg is látszik. Viszont nemcsak olajfoltos tavak és kopasz sziklák csúfítják a város összképét, hanem  a többszáz ezer tonna felhalmozódott hulladék is.

 

A világ legszennyezettebb városa

Több kísérlet is irányult már a város megmentésére, de mindegyik kudarcba fulladt. Még a szovjet vezetés alatt, 1987-ben a kormány bezáratta az ipari üzemeket és a bányákat, mert a város már akkor is katasztrofálisan nézett ki. Azonban a termelés 11 év múlva újraindult, mert kellett a munkahely.

 

2001-ben a város a Snezhinskiy program része lett, ami azt jelenti, hogy tudósok próbálták helyreállítani az okozott károkat, de végül ebből se lett semmi. Három év múlva, amikor a hatalmas savas eső letarolta a várost, a lakosok levélben kérték a vezetést, hogy tegyenek valamit az érdekükben. Ennek köszönhetően ma már modernebb berendezés található az üzemekben, viszont attól még a probléma megmaradt.

 utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési...

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a...

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Ábrahámhegy kikötője

A TVSK kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján található. 100 cölöpös...

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.