notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Karácsony Réka interjú - Junior 470 bajnok, Zánka

hirdetes

Karácsony Réka interjú

tóth mátyás
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Karácsony Rékával beszélgettem, miután Zánkán, Loidl Nórával Junior 470 bajnokok lettek.

Karácsony Réka interjú - Junior 470 bajnok, Zánka

Szia Réka, gratulálok a szép eredményetekhez! Először meséld el kérlek, hogy készültetek az idei Magyar bajnokságra?

Szia Matyi, köszönjük szépen:). Az idei felkészülésünk a Gardán kezdődött ahol a nagyszelet gyakorolhattuk. Ezt Isola követte, ahol a gyenge szélben sikerült a 3. helyezést megszereznünk. A versenyeket mindkét helyen pár napos edzőtábor előzte meg. Az idei év leghasznosabb edzőtábora azonban Görögországban volt, Thessalonikiben. Itt egy nemzetközi edzőtáboron és a világbajnokságon vettünk részt. Ezen a helyen ismét kedvezett az időjárás hisz a 3 hét alatt csak egy nap fújt nagy szél így a sok balatoni vitorlázás után már nem volt nehéz megszokni a körülményeket. A világbajnokságon 4 óvásunk volt, amiket sajnos elveszítettünk, így sajnos nem fértünk be a célként kitűzött első 10-be, 13.-ak lettünk. Ezután következett a felnőtt Magyar bajnokság ahol a 4. helyet sikerült elcsípnünk. Ezt követte az idei év legfontosabb versenye, az Európa bajnokság, amit Balatonfüreden rendeztek meg. Nagyon változó szélben kellett helytállnunk. Igazi balatoni szelek fújtak. Volt erős északi és gyenge keleti. Minden előfordult amit csak el tudsz képzelni. Néha még mi sem tudtuk, hogy mi fog következni, de végül a sok tapasztalat meghozta gyümölcsét, a 6. helyen végeztünk. A jó eredmény után megkönnyebbülve állhattunk rajthoz Zánkán, így lazábban tudtunk vitorlázni mint előtte.

Mióta vitorláztok együtt Loidl Nórival?

Már az 5. évünket fejeztük be együtt Nórival. Nagyon jól összeszoktunk már, de eddig még nem lehettünk együtt bajnokok, ezért nagyon örültünk az eredménynek.

Hogy értékeled a bajnokságot? Nehéz küzdelem volt?

Eleinte voltak rossz érzéseink. Furcsa 470-el az Optimistek között vitorlázni, de hamar megszoktuk és szerencsére nem sokszor találkozott a pályán a két hajóosztály. Azt hiszem a kis szél abszolút nekünk kedvezett. Azonban nagy küzdelem volt az első 3 helyen s végül csak az utolsó futam után vettük át a vezetést, úgyhogy minden pont számított, bárki a dobogó tetejére állhatott volna. Az első 3-ba a junior válogatott fért csak bele, utánunk kicsit leszakadva jöttek csak a többiek. Nagyon sokat számított a sok közös edzés és verseny, amiket a többiek nem csináltak velünk.

hirdetes

Nemzetközi mezőnyben hogy álltok ti és a magyarok?

Idén volt az utolsó junior évünk. Úgy gondolom, hogy már lassan teljesen bekerülünk a nemzetközi körforgásba. Egyre jobb eredmények születnek. Mindenki folyamatosan fejlődik, így egymást húzzuk felfelé, mi is sokat fejlődtünk a korábbi éveinkhez képest, amit az eredmények bizonyítanak is. De még csak most jön a neheze a felnőtt mezőnyben…

Ha lehetne fejleszteni a 470-es válogatottat, hogyan tennéd?

Nagyon hasznos volt a görögországi edzőtábor. Sok olyan okosságot hallottunk amit Magyarországon lehet, hogy soha nem tanultunk volna meg. Több ilyenen kellene részt venni és többet kellene nagyszélben vitorláznunk. Pszichikailag is fejleszteni kellene a csapatot, mert sokszor azt érzem, hogy csak el kellene hinni, hogy képesek vagyunk mi is odaérni.

Min változtatnál a magyar vitorlázásban?

Nekem a legfurcsább dolog az, hogy a magyarok mindig csak az olimpiát szorgalmazzák. Szerintem nem ennek kellene lenni a legfontosabb dolognak. Persze mindenki arra készül és az jár a fejében. De talán jobb lenne ha valaki csak jó vitorlázó akarna lenni. Utána már természetes lenne, hogy kijut az olimpiára. Nem csak a kvalifikáción hanem minden nagy versenyen oda kellene érni. Utána már könnyebb lenne a döntő verseny is.

hirdetes

Volt valamilyen döntő futam, pillanat, amikor eldőlt a Magyar bajnokság?

Az utolsó futam előtt megfordult a fejünkben, hogy talán ez lesz az utolsó. 1,5 napos halasztás után mentünk ki a vízre. Tudtuk, ha sikerül nyerni egy futamot, vezetni fogunk. Az első kreuz után még 2-ak voltunk, de bőszélben sikerült feljönnünk és onnan már csak fogni kellett a fiúkat. Szerencsére a sebességünk nem hagyott cserben, sikerült megnyerni a futamot.

Milyen érzés volt lenyomni a fiúkat?:)

Szuper! Mindig jó érzés ha a fiúk mögöttünk vannak.

Hogy viszonyulnak az emberek a női egységekhez?

Itthon nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy csajok vagyunk. Sajnos nagyon kevés a női egység, így nem nagyon lehet külön kezelni minket. Persze, ha nyerünk 1-1 versenyt vagy futamot a fiúk mindig mosolyogva jönnek gratulálni. Szerencsére ebből még nem volt sértődés, úgy érzem ez nem szokta zavarni őket. Külföldön abszolút külön kezelik a csajokat. Általában külön indulunk a fiúktól és ha együtt rajtolunk is, csak a csajokat nézzük. Ez elméletileg egy külön osztály. Olyan mint a futás. Ott sem indulnak a nők a férfiakkal, hisz az erőviszonyok teljesen különböznek. A vitorlázásban csak egy különbség van, gyenge szélben a csajok is odaérhetnek. :)

Mi a tervetek a jövőre nézve?

Szeretnénk továbbra is helytállni külföldön. A következő évben meglátjuk, hogy állunk a felnőtt mezőnyben és aztán persze szeretnénk egyre jobban és jobban szerepelni. Talán a 12-es szám szerencsét hoz nekünk. :)

Sok sikert kívánok és köszönöm az interjút!

Nagyon szívesen.:)

 

Karácsony Réka

470 HUN 12

 

Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan remek lehetőséget biztosít, ha lakásvásárláson gondolkozol, hiszen a... Tovább

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 188

Átlagos értékelés: 4.7