Karácsonyi szokások, lucázás, advent és betlehemezés karácsonykor

hirdetes

Karácsonyi szokások

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományörző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely nem lehet teljes a templomi szertartások és szokások nelkül.

karácsony

Legismertebb karácsonyi szokás advent


A karácsonyi ünnepek kezdete november végére, december elejére esik az eljövetelt és az Úrra való várakozást jelentő adventtel, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, amikor heti háromnapos böjttel is megtisztelték. A szentestét megelőző négy ünnepi vasárnap és szentek névnapjai (András, Borbála, Miklós, Tamás, István, János) tartoznak bele. Fenyőágból, szalmából, négy gyertyából díszített koszorút készítenek, majd e gyertyákat, az egymást követő négy adventi vasárnap gyújtják meg.

Karácsonyi szokás a Lucázás

 Advent időszakát régebben a termelékenységi varázslás, a nők fizikai munkától való mentesítése is jellemezte, de a legelterjedtebb hiedelem a Lucázás volt. December 13-án, Luca napján a téli hosszú éjszakákkal, vagyis a sötétséggel Szent Luca átalakult boszorkánnyá. A boszorkányok elriasztására a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtófélfába kést állítottak, az ajtóra fokhagymával keresztet rajzoltak vagy a seprűt keresztbe rakták. E napon semmit se volt szabad kölcsönkérni vagy adni, nehogy az a boszorkányok kezére jusson. Luca napján kezdték el készíteni a Luca széket. A lányok Luca napján jósolták meg jövendőbelijüket, a fiúk hajnalban kotyolni, lucázni indultak. Ajándékba tojást kaptak.

Karácsonyi betlehemzés

 A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokások közé tartozik. Az egész Kárpát-medencében ismerik. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A dramatikus játék fő eleme a pásztorjáték, amely a három pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül. A betlehemezés fő kelléke a templom alakú betlehem, amelyben a Szent Család látható. A pásztorjáték szereplői: a kis templomot vivő két angyal, három pásztor, ami egyes vidékeken kiegészül több szereplővel. A szereplők ma is eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelik őket.

hirdetes

Karácsonyi szokások a világban

 A Mikulás kengurun érkezik Ausztráliába, Ukrajnábapedig szánon. Valahol ő hozza a karácsonyi ajándékot, máshol a Jézuska. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: karácsonykor (legyen az télen vagy nyáron) együtt ünnepel a család. Már a Római Birodalomban is szerepel a naptárban a karácsony, mely szorosan kapcsolódik a kereszténységhez, hiszen Jézus Krisztus születésének ünnepe ez. Igazán meghatározó ünnepnappá azonban csak sokkal késôbb vált, sőt a karácsonyfa állítása és a karácsonyi üdvözlő lapok küldése alig kétszáz éves. A karácsony a legboldogabb ünnep egész évben, középpontjában a szeretet és a család áll. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szerte a világban megünneplik, ám a szokások különbözôek.

Karácsonyi étkezési szokások, karácsonyi ételek

 Manapság hajlamosak vagyunk a karácsonyt egyfajta erőpróbának felfogni, így aztán mind anyagilag, mind fizikailag a végletekig hajszolt háziasszonyként rogyunk a fa alá, és talán az ízeket, és az illatokat sincs erőnk érezni. Csak arra vágyunk, hogy végre kiereszthessünk. Pedig a karácsony nem elvárás, hanem ünnep. Ilyenkor éppen elegendő, ha – mint mi magunk is – ételeink ünnepi „köntöst” kapnak, valami aprósággal „megbolondítjuk” az ismert ízeket anélkül, hogy belefeszülnénk mindenféle kacifántos recept megvalósításába.

hirdetes

Angol karácsonyi puding

A britek körében az a hiedelem járja, hogy aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt.

Svéd karácsonyi sáfrányos kalács

A karácsonyi sütemények sütése Svédországban az egész család kedves időtöltése. Gyerekek és felnőttek együtt gyúrják, díszítik a süteményeket. (Már a kétévesek is kapnak "feladatot", például a tészta kenését, a mazsolák nyomkodását.)

Skót karácsonyi palacsinta

Ez az édesség a skótoknál helyettesítheti a klasszikus karácsonyi pudingot. A tálalás előtt néhány órával megsüthető és mikrohullámú sütőben felmelegíthető.

Drezdai gyümölcskenyér

Ezt a híres karácsonyi süteményt a németek jóval az ünnepek előtt elkészítik, s előszeretettel küldik ajándékként szerte a világon rokonaiknak, barátaiknak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Flieger

Flieger – speciális orrvitorla, a normál orrvitorla felett helyezkedik el Tovább

Őszi wellness

Az őszi wellness egyre népszerűbb kis hazánkban is, hiszen számos előnye van. Ha az őszi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 5.0