notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Karé Réka interjú Laser Radial

hirdetes

Karé Réka interjú

Tóth Mátyás
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Karé Rékával, a hazai női Radial legjobbjával beszélgettem a 2009 Laser OB-ról, Laserezésről, Radialozásról.

Karé Réka interjú Laser Radial

Hogy értékeled a 2009-es Laser OB-t?

Sajnos csak az utolsó két nap eseményeit tudtam figyelemmel kísérni, mert pénteken érkeztünk meg Dániából a Radial EB-ről. Örülök neki, hogy a bajnokságra ennyi Laseres ült hajóba, sőt még két lány is gazdagította a mezőnyt – drukkoltam nekik. A rendezőség pörgős futamokat csinált, csak a szombati napért volt kár, legalább egy futam lemehetett volna vihar előtt. Bár nem tudom mi játszódott le a háttérben, de vitorlázó szemmel nézve mindig bosszantó, ha jó szélben, szép időben a parton kell várni.

 

Milyen volt kívülről szemlélni az eseményeket?

Őszintén szólva még a saját versenyeimen sem izgultam ennyire, nem tudom, hogy hogyan bírják ezt az edzők. A motorosból nézve egyszerűbbnek tűnik minden, hasznos volt Giba (Sigmond András) mellett figyelni a versenyzőket.

 

Mit gondolsz a hazai Laserezésről, Radialozásról? Nemzetközi szinten hol állunk?

Szerintem a gond ott van, hogy csak a bajnokságon tud ekkora mezőny összejönni, a ranglista és más kisebb versenyeken alig vannak résztvevők. Az utóbbi években a Radialos női mezőny még a „nemzetközi héten” is 8-10 főből állt, sokszor kérdéses volt az is, hogy egyáltalán meglesz-e a bajnoksághoz szükséges minimum létszám. Ebben az évben szerencsére az ifjúsági bajnoksággal együtt rendezik meg a női OB-t is, így nagy mezőnyben vitorlázhatunk.

hirdetes

Úgy gondolom, amióta Giba kezébe vette a válogatottat, komoly munka kezdődött és ez nemzetközi szinten is kezd megmutatkozni. Persze az eredmények nem jöhetnek rögtön, de ezen a bajnokságon is látható volt, hogy aki komolyan dolgozik, edz itthon és külföldön, az előrébb tud lépni. Berecz Zsombor bajnoki címét nem lehet megkérdőjelezni, világranglista helyezése is mutatja, hogy nemzetközileg is elismert helyen áll. Utána következik a bajnokság végeredménye szerint Kaiser Kristóf, Tomai Balázs és Arató Richárd. Ők hárman sokat dolgoztak együtt Gibával és úgy gondolom, hogy sokat fejlődtek, ez a munka egyértelműen meglátszik mind magyar, mind nemzetközi mezőnyben.

Hogyan lehetne szerinted fejleszteni a hazai vitorlázást(nem csak a Lasert)?

Erre a kérdésre csak közhelyeket tudok elmondani: mivel Magyarországon nem adottak a körülmények, nincsen tengerünk és télen sem vitorlázhatunk, sajnos csak rengeteg külföldi úttal oldható meg, hogy felzárkózzunk a nemzetközi élmezőnyhöz. Ehhez persze pénzre, támogatásra van szükség, amit mostanában egyre nehezebb megszerezni. Ha megtehetném, minden télen Ausztráliában edzenék, a szezonban pedig minden nagy versenyen és edzőtáborban részt vennék.

Milyen szinten van a hazai női Laser Radial mezőny? 

Sajnos Radialban női magyar csapatról nem igazán beszélhetünk, az edzéseken általában én vagyok az egyetlen Radialos. Szerencsére az esetek többségében a nemzetközi Laser Standard és a Radial versenyeket egyszerre rendezik meg, így nem jelent problémát az utazás, az edzőnek sem kell kettészakadnia. Szerintem sokat jelent, ha van az embernek edzőpartnere, más nemzetek általában 3-4 fős csapatokkal, válogatottal járják a világot; ez anyagilag is jobban megéri és persze az edzés értéke is nagyobb.

hirdetes

 

Mit vársz az idei Radial OB-tól? Hogyan készülsz rá? 

Ahogy már korábban említettem, idén az ifjúsági mezőnnyel együtt állunk rajthoz, tehát alapvetően más lesz az OB, mint az elmúlt években. Végre nagy mezőnyben versenyezhetünk, mert nyílt lesz a bajnokság, szóval a felnőtt fiúk is indulhatnak rajta. Kíváncsi vagyok, hogy a régi Radialosok hogyan szerepelnek majd, jó lesz újra együtt versenyezni velük. Örülök az új helyszínnek is, Zánkán még sosem vitorláztam, szerintem jó ötlet, hogy más helyeket is megismerünk a Balatonon.

A bajnokságig már csak egy hónap van, ebben az időben folytatjuk az edzéseket Gibával és Csomesszel (Csomai József) Füreden, és tervezünk egy edzőtábort Zánkán, hogy megismerjük az ottani körülményeket is.

Köszönöm szépen!

Nagyon szívesen:)

 

Karé Réka

Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Megfeneklés

 Sekély vízben történõ fennakadás. Tovább

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 5.0