Karé Réka interjú Laser Radial

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Karé Réka interjú

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Karé Réka interjú


2009/07/22

Forrás: vitorlazas.hu

Karé Rékával, a hazai női Radial legjobbjával beszélgettem a 2009 Laser OB-ról, Laserezésről, Radialozásról.

Karé Réka interjú Laser Radial

Hogy értékeled a 2009-es Laser OB-t?

Sajnos csak az utolsó két nap eseményeit tudtam figyelemmel kísérni, mert pénteken érkeztünk meg Dániából a Radial EB-ről. Örülök neki, hogy a bajnokságra ennyi Laseres ült hajóba, sőt még két lány is gazdagította a mezőnyt – drukkoltam nekik. A rendezőség pörgős futamokat csinált, csak a szombati napért volt kár, legalább egy futam lemehetett volna vihar előtt. Bár nem tudom mi játszódott le a háttérben, de vitorlázó szemmel nézve mindig bosszantó, ha jó szélben, szép időben a parton kell várni.

 

Milyen volt kívülről szemlélni az eseményeket?

Őszintén szólva még a saját versenyeimen sem izgultam ennyire, nem tudom, hogy hogyan bírják ezt az edzők. A motorosból nézve egyszerűbbnek tűnik minden, hasznos volt Giba (Sigmond András) mellett figyelni a versenyzőket.

 

Mit gondolsz a hazai Laserezésről, Radialozásról? Nemzetközi szinten hol állunk?

Szerintem a gond ott van, hogy csak a bajnokságon tud ekkora mezőny összejönni, a ranglista és más kisebb versenyeken alig vannak résztvevők. Az utóbbi években a Radialos női mezőny még a „nemzetközi héten” is 8-10 főből állt, sokszor kérdéses volt az is, hogy egyáltalán meglesz-e a bajnoksághoz szükséges minimum létszám. Ebben az évben szerencsére az ifjúsági bajnoksággal együtt rendezik meg a női OB-t is, így nagy mezőnyben vitorlázhatunk.

Úgy gondolom, amióta Giba kezébe vette a válogatottat, komoly munka kezdődött és ez nemzetközi szinten is kezd megmutatkozni. Persze az eredmények nem jöhetnek rögtön, de ezen a bajnokságon is látható volt, hogy aki komolyan dolgozik, edz itthon és külföldön, az előrébb tud lépni. Berecz Zsombor bajnoki címét nem lehet megkérdőjelezni, világranglista helyezése is mutatja, hogy nemzetközileg is elismert helyen áll. Utána következik a bajnokság végeredménye szerint Kaiser Kristóf, Tomai Balázs és Arató Richárd. Ők hárman sokat dolgoztak együtt Gibával és úgy gondolom, hogy sokat fejlődtek, ez a munka egyértelműen meglátszik mind magyar, mind nemzetközi mezőnyben.

Hogyan lehetne szerinted fejleszteni a hazai vitorlázást(nem csak a Lasert)?

Erre a kérdésre csak közhelyeket tudok elmondani: mivel Magyarországon nem adottak a körülmények, nincsen tengerünk és télen sem vitorlázhatunk, sajnos csak rengeteg külföldi úttal oldható meg, hogy felzárkózzunk a nemzetközi élmezőnyhöz. Ehhez persze pénzre, támogatásra van szükség, amit mostanában egyre nehezebb megszerezni. Ha megtehetném, minden télen Ausztráliában edzenék, a szezonban pedig minden nagy versenyen és edzőtáborban részt vennék.

Milyen szinten van a hazai női Laser Radial mezőny? 

Sajnos Radialban női magyar csapatról nem igazán beszélhetünk, az edzéseken általában én vagyok az egyetlen Radialos. Szerencsére az esetek többségében a nemzetközi Laser Standard és a Radial versenyeket egyszerre rendezik meg, így nem jelent problémát az utazás, az edzőnek sem kell kettészakadnia. Szerintem sokat jelent, ha van az embernek edzőpartnere, más nemzetek általában 3-4 fős csapatokkal, válogatottal járják a világot; ez anyagilag is jobban megéri és persze az edzés értéke is nagyobb.

 

Mit vársz az idei Radial OB-tól? Hogyan készülsz rá? 

Ahogy már korábban említettem, idén az ifjúsági mezőnnyel együtt állunk rajthoz, tehát alapvetően más lesz az OB, mint az elmúlt években. Végre nagy mezőnyben versenyezhetünk, mert nyílt lesz a bajnokság, szóval a felnőtt fiúk is indulhatnak rajta. Kíváncsi vagyok, hogy a régi Radialosok hogyan szerepelnek majd, jó lesz újra együtt versenyezni velük. Örülök az új helyszínnek is, Zánkán még sosem vitorláztam, szerintem jó ötlet, hogy más helyeket is megismerünk a Balatonon.

A bajnokságig már csak egy hónap van, ebben az időben folytatjuk az edzéseket Gibával és Csomesszel (Csomai József) Füreden, és tervezünk egy edzőtábort Zánkán, hogy megismerjük az ottani körülményeket is.

Köszönöm szépen!

Nagyon szívesen:)

 

Karé Réka

Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Étterem III. kerület

Budapest III. kerületében található legjobb éttermek, melyek kiemelt szolgáltatást...

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája).

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.