Kávéházak akkor és most: így alakultak át történelmi épületeink, és bennük az élet!

hirdetes

Kávéházak akkor és most: így alakultak át történelmi épületeink, és bennük az élet!

Vitorlás Életmód Magazin
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A legrégebbi kávéházaink történetéről egy keveset, hogy belátást nyerjünk ezekbe a csodálatos történelmi kávéházakba, kik jártak oda akkor, milyen hírességek voltak a fővárosunk gyönyörű kávéházaiba? Miben változott a vendégkör? Megmutatjuk Neked az 1800-as évektől egészen napjainkig!

Kávéházak akkor és most

New York Kávéház

 

Akkor:

 

1894-ben nyílt meg a New York Kávéház. A bejáratnál szökőkút várta a vendégeket, a lépcsőt bronzszobrok díszítették. Volt külön „Hölgyterem”, plusz egy-egy játék- és biliárdterem azaz „Mélyvíz” is.

 

A zenés Kávéházat eredetileg előkelő, tehetősebb embereknek szánták, de hamar Budapest legnépszerűbb találkahelye lett.

 

 

Kialakultak az irodalmi és művészi asztaltársaságok. A Kávéház 1. emeletén voltak az írók és újságírók Otthon Köre.

 

A karzaton ültek a későbbi nyugatosok, de 1908-tól pár évig itt is szerkesztették a folyóiratot.

 

Az 1. világháború után irodalmi rangja megkopott, legtovább a képzőművészek maradtak hűek a New Yorkhoz.

 

 

1920-ban Tarján Vilmos vette át az üzemeltetést, aki a Kávéházat a fővárosi éjszakai élet központjává tette. A helyiség még fényűzőbb és nívósabb lett, a bárba csak estélyiben volt szabad belépni.

 

Tarján 1936-ban csődbe ment, így átadta a Kávéházat, de az a 2. világháborúban bezárt, viszont 1954-ben újra megnyitott. A fenntartók igyekeztek újrateremteni az irodalmi Kávéház jellegét, nem sok sikerrel.

 

Most:

hirdetes

 

hirdetes

2006-ban megvette az olasz Boscolo szállodacsoport, aki korhűn felújította az épületet.

 

A renoválási munkálatokat 2007-ben Europa Nostra medállal tüntették ki.

 

 

A New York Kávéház mostani vezetése főként a jómódúaknak kedvez, ami leginkább a külföldi turistákat vonzza, de ez nem azt jelenti, hogy ne térhetnénk be ide egy reggeli kávé vagy tea elfogyasztására, hisz az biztos, hogy nem mindennapi élményekben lehet részünk egy itt készült reggeli elfogyasztása közben.

 

 

A New York Kávéház 2011-ben egy nemzetközi szavazáson nyerte el a Világ Legszebb Kávéháza címet, amit máig méltán büszkén visel.

 

Talán a legtöbben csak félve teszik be lábukat a pompás, fényűző falak közé, addig ez a turistáknak természetes, hisz nem éppen hétköznapi árakkal találkozunk itt, de a Kávéház lenyűgöző hangulata mindent felülmúl!

 

A pincér lesegíti a nőkről a kabátot, a széket is alájuk igazítja, az erkélyekről egész nap hallgathatjuk a bárzongoristák dallamait. A kávéhoz hihetetlenül omlós süteményt szolgálnak fel, melyet élvezet elfogyasztani.

 

 

Az egész helyet egy kastélyhoz lehetne a legjobban hasonlítani, vagy akár egy múzeumhoz, ahol szinte ünnepi hangulatban, de annál kellemesebben érzi magát az ember, így mindenképpen érdemes betérnie minden Budapestre látogatónak. Érezd át Te is a különleges, történelmi hangulatot, melyet a New York Kávéház nyújt! Kattints ide az asztalfoglalásért és a további részletekért: Kávéház Budapest

 

De! Még mielőtt tovább lapoznál. Tudtad, hogy a kávéház nem csupán arról híres, hogy a legfinomabb kávékülönlegességekkel varázsolja el a vendégeket? Hiszen arról is híres, hogy a legszebb rendezvényeknek ad otthont! A kávéházon belül is a Salon Étteremben található az egyik legideálisabb exkluzív konferencia helyszín Budapesten rendezvényeidnek, amit igénybe vehetsz. Nem tudhatod, mikor lesz szükség a tökéletes helyszínre a fővárosban. De most már biztos lehetsz benne, hogy a New York Kávéház mindig a rendelkezésedre áll, ha rendezvényről, vagy egy finom kávéról van szó!

 

A következő oldalakon bemutatásra kerül a Centrál, és a Hadik Kávéház!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-06-30

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-ban újra visszatér a már hagyománnyá vált Zánkai Bornapok. A balatonfüredi borhetek után a Zánkai Bornapok a második leghosszabb borhét a Balaton északi részén. A szervezők idén is számtalan izgalmas programmal készültek a borkóstoláson kívül is. Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy miért lesz érdemes Zánkára utaznod!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

érdekességek gasztronómia utazás
hirdetes