notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kékszalag: felkészülés Tuss Miklóssal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Kékszalag: felkészülés Tuss Miklóssal

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag: felkészülés Tuss Miklóssal


2012/07/03

  Napok múlva itt a kékszalag. Mivel komoly versenyről van szó, komoly felkészülést is kíván. Ugyan a vitorlázás azon sportok közé tartozik, melyre igen kevés az edzési lehetőség, sokat lehet tenni, hogy a lehető legjobb formánkban vágjunk neki a versenynek. Most Miklós módszereivel és tanácsaival ismerkedhetünk meg. 

 

 


 Szeretne egy élvonalbeli amerikai vitorlás karórát az elérhető legjobb áron? Ide kattintva megnézheti 2012-es választékunkat!

 

 

 
 

 István Beatrix: Kezdjük az alapoknál! Nálad miből áll egy versenyre való felkészülés?

 
Tuss Miklós: A felkészülés mindig több részből áll. Pszichikai felkészülés, a hajó felkészítése és a csapat edzése, összekovácsolása, mivel a Kékszalagon mindig bővül egy kicsit a legénység.
 
I.B.: A pszichikai felkészülés miből áll?
 
T.M.: Mivel fizikailag kevés a lehetőség gyakorolni (nem megfelelő az időjárás, nem érnek rá a mancsaftok), sokat segít, ha fejben lejátsszuk az esetleges helyzeteket. Csöndes környezetben, alfába lemenve végig gondoljuk, hogy bizonyos esetekben mit tennénk, hogyan lehetne megoldani a felmerülő problémákat. Természetesen nem tudunk minden előforduló helyzetet így végigálmodni, de ha már 3-at végiggondoltunk a 100-ból, akkor már abban a három helyzetben előnyünk van. 
 
Tuss Miklós
 
I.B.: Mi az a kevés lehetőség a fizikai gyakorlásra?
 
T.M.: A top kondíciót természetesen biztosítani kell. Az sem árt, ha az ember be tudja osztani a figyelmét. Például a csocsózással ezt agyon jól lehet fejleszteni, hiszen ott is több felé kell összpontosítani. A verseny közben és előtt pedig nagyon kell vigyázni, hogy ne adjunk ki magunkból felesleges energiát. Például, a nevezéshez való sorban állásnál, ne dühöngjünk, hogy miért haladunk lassan, miért állt be elém egy később érkező. A rajtnál is próbáljunk meg nyugodtak maradni és koncentrálni. Így ha másnap reggel érünk célba, akkor is oda tudunk figyelni még az utolsó hajrában. Egy túra versenyen, mint a Kékszalag ez nagyon fontos.
 
I.B.: Akkor térjünk át a hajóra. Hogyan szoktad felkészíteni?
 
T.M.: A hajónak a legjobb állapotában kell lennie, de ez nyilvánvaló. Nagyon fontos, hogy amit csak lehet, készítsünk elő. Minden legyen kéznél a váratlan helyzetekre. A Kékszalag esetében célszerű, ha az éjszakai hajózásra is felkészülünk. Akár a vaksötétben is el kell tudnunk igazodni, tudnunk kell, hogy mi merre van. Például a fogásáról meg tudjam különböztetni, hogy melyik kötél melyik. Érdemes a kisebb vitorlát is bekészíteni, ha váratlanul erősödik a szél. Minél könnyebben oldunk meg egy problémát, annál több időt nyerünk.
 
I.B.: A hajó másik fontos része a csapat. Velük mi a helyzet?
 
T.M.: A csapat is döntő tényező egy versenyen. Ha jó egy csapat nagyon sok mindent le tudnak venni a kormányos válláról, így eredményesebbek lehetnek. Azonban egy csapat összekovácsolódása nagyon hosszú folyamat. Időbe telik, mire kiderül, hogy ki, milyen feladatra a legalkalmasabb. A Kékszalagnál az is probléma, hogy mint említettem, ilyenkor bővül a csapat. Ha pedig inkább olyanok vannak a csapatban, akik nem tapasztalt vitorlázók, akkor a kormányosnak kell a figyelmét megosztania.
Bármi is legyen, a verseny minden bizonnyal élvezetes lesz, hiszen már az is nagy eredmény, ha teljesítjük a távot, még ha helyezést nem is érünk el.
 
Tuss Miklós
 

Szeretne egy élvonalbeli amerikai vitorlás karórát az elérhető legjobb áron? Ide kattintva megnézheti 2012-es választékunkat!

 
Remélhetőleg mindenki talál egy kis érdekességet, vagy hasznos tudást, a versenyre való készülés izgalmai közepette is. Sok sikert minden indulónak!
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely...

Balatonalmádi - Almádi Yacht Club

Balatonalmádi - Almádi Yacht Club - Tudnivalók A  saját használatú klubkikötőben...

Babaszauna

A babaszauna pozitív hatásai A szauna pozitív hatásairól sokat hallani, azok egyértelműen...

Kielwasser

Kielwasser - farvíz

Nautic 12 cruiser vitorlás hajó

Méretek Tervező::                    ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!