Kékszalag: felkészülés Tuss Miklóssal

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kékszalag: felkészülés Tuss Miklóssal

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag: felkészülés Tuss Miklóssal


2012/07/03

  Napok múlva itt a kékszalag. Mivel komoly versenyről van szó, komoly felkészülést is kíván. Ugyan a vitorlázás azon sportok közé tartozik, melyre igen kevés az edzési lehetőség, sokat lehet tenni, hogy a lehető legjobb formánkban vágjunk neki a versenynek. Most Miklós módszereivel és tanácsaival ismerkedhetünk meg. 

 

 


 Szeretne egy élvonalbeli amerikai vitorlás karórát az elérhető legjobb áron? Ide kattintva megnézheti 2012-es választékunkat!

 

 

 
 

 István Beatrix: Kezdjük az alapoknál! Nálad miből áll egy versenyre való felkészülés?

 
Tuss Miklós: A felkészülés mindig több részből áll. Pszichikai felkészülés, a hajó felkészítése és a csapat edzése, összekovácsolása, mivel a Kékszalagon mindig bővül egy kicsit a legénység.
 
I.B.: A pszichikai felkészülés miből áll?
 
T.M.: Mivel fizikailag kevés a lehetőség gyakorolni (nem megfelelő az időjárás, nem érnek rá a mancsaftok), sokat segít, ha fejben lejátsszuk az esetleges helyzeteket. Csöndes környezetben, alfába lemenve végig gondoljuk, hogy bizonyos esetekben mit tennénk, hogyan lehetne megoldani a felmerülő problémákat. Természetesen nem tudunk minden előforduló helyzetet így végigálmodni, de ha már 3-at végiggondoltunk a 100-ból, akkor már abban a három helyzetben előnyünk van. 
 
Tuss Miklós
 
I.B.: Mi az a kevés lehetőség a fizikai gyakorlásra?
 
T.M.: A top kondíciót természetesen biztosítani kell. Az sem árt, ha az ember be tudja osztani a figyelmét. Például a csocsózással ezt agyon jól lehet fejleszteni, hiszen ott is több felé kell összpontosítani. A verseny közben és előtt pedig nagyon kell vigyázni, hogy ne adjunk ki magunkból felesleges energiát. Például, a nevezéshez való sorban állásnál, ne dühöngjünk, hogy miért haladunk lassan, miért állt be elém egy később érkező. A rajtnál is próbáljunk meg nyugodtak maradni és koncentrálni. Így ha másnap reggel érünk célba, akkor is oda tudunk figyelni még az utolsó hajrában. Egy túra versenyen, mint a Kékszalag ez nagyon fontos.
 
I.B.: Akkor térjünk át a hajóra. Hogyan szoktad felkészíteni?
 
T.M.: A hajónak a legjobb állapotában kell lennie, de ez nyilvánvaló. Nagyon fontos, hogy amit csak lehet, készítsünk elő. Minden legyen kéznél a váratlan helyzetekre. A Kékszalag esetében célszerű, ha az éjszakai hajózásra is felkészülünk. Akár a vaksötétben is el kell tudnunk igazodni, tudnunk kell, hogy mi merre van. Például a fogásáról meg tudjam különböztetni, hogy melyik kötél melyik. Érdemes a kisebb vitorlát is bekészíteni, ha váratlanul erősödik a szél. Minél könnyebben oldunk meg egy problémát, annál több időt nyerünk.
 
I.B.: A hajó másik fontos része a csapat. Velük mi a helyzet?
 
T.M.: A csapat is döntő tényező egy versenyen. Ha jó egy csapat nagyon sok mindent le tudnak venni a kormányos válláról, így eredményesebbek lehetnek. Azonban egy csapat összekovácsolódása nagyon hosszú folyamat. Időbe telik, mire kiderül, hogy ki, milyen feladatra a legalkalmasabb. A Kékszalagnál az is probléma, hogy mint említettem, ilyenkor bővül a csapat. Ha pedig inkább olyanok vannak a csapatban, akik nem tapasztalt vitorlázók, akkor a kormányosnak kell a figyelmét megosztania.
Bármi is legyen, a verseny minden bizonnyal élvezetes lesz, hiszen már az is nagy eredmény, ha teljesítjük a távot, még ha helyezést nem is érünk el.
 
Tuss Miklós
 

Szeretne egy élvonalbeli amerikai vitorlás karórát az elérhető legjobb áron? Ide kattintva megnézheti 2012-es választékunkat!

 
Remélhetőleg mindenki talál egy kis érdekességet, vagy hasznos tudást, a versenyre való készülés izgalmai közepette is. Sok sikert minden indulónak!
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes...

Drengolás

A drengolás jelentése benyomulás, versenyen például az ellenfél és a bója közé.

Üzleti rendezvényhelyszín

Egy üzleti rendezvényhelyszín nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az adott rendezvény sikeres...

Sója

Olyan fából vagy betonból épített rámpa, "lejtő" ahol a vitorlás hajókat,...

Leegierig

Leegierig - a széltõl elforduló hajót hívjuk így
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.