Milyen volt belülről a Kékszalag a Raffica fedélzetén, Király Zsolt kapitány mellett: válaszol a Raffica trimmere Csury Zoltán

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kékszalag riportok 2008. - A Raffica trimmere, Csury Zoltán

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag riportok 2008. - A Raffica trimmere, Csury Zoltán


2008/09/19

Csury Zoltán vitorlakészítő idén meghívásra vett részt a Raffica nevű libera trimmereként a Kékszalagon. A győzelemért hajóztak. Élményei és véleménye az idei kékszalag eseményeiről

Csury Zoltán a Raffica trimmere

Csury Zoltán – A Raffica csapat trimmere.

Vége a Kékszalagnak. Mik a tapasztalatok a versennyel kapcsolatban?

Pár nappal a verseny után még talán nem olyan letisztult az ember véleménye, hiszen akinek jól ment az már a hajó átépítésén, a javításokon agyal gőzerővel, akiknek pedig rosszul ment azok még azt fontolgatják induljanak-e jövőre is. Természetesen ezek a vélemények idővel letisztulnak majd.

 

Hogy értékeled  a csapat szereplését az idei Kékszalagon?

A Rafficával talán helyünkön futottunk be. Az időjárás adhatott volna több esélyt a liberáknak, hogy taktikailag is többet mutassanak, ne csak a sebesség döntsön. Hiányoltam a komolyabb szélváltozásokat és a kreutz meneteket. Taktikailag talán nem volt olyan érdekes ez a verseny.
A csapatnál sok apróság van amin javítani lehet, de kiemelni azt tudnám, hogy a hosszú egy takkon való meneteknél lehetne javítani. Tudni kell, hogy a kormányzás és a 12 ember súlyának elosztása nagyon nehéz művelet, amiben nem mi voltunk a legjobbak, hanem a németek.

 

Hogy sikerült a lebonyolítás? Milyen javaslata van a 2009-es Kékszalag Vitorlás Versenyre  nézve?

Minden nagyon jól sikerült, talán egy dolog amin változtatni lehetett volna, bár ez sem befolyásolta túlzottan a végkimenetelt. Ez pedig a rajtprocedúrán bevezetett rendszer, mely szerint bizonyos hajóknak ki volt jelölve egy szakasz ahol ők rajtolhatnak. Ez nem idegen, mert a Garda tavon is így csinálják, csak ott további 3-4 szakaszt is kitűznek. Ebből adódott a néhány hajót érintő változás, hogy az RC-44-es jobb helyen rajtolhatott, ezért elsőként fordulhatott Kenesénél. Itt a trapézos és létrás hajó megkülönböztetés talán szakmaiatlan kicsit, mert inkább a hajók sebességétől függően kellett volna meghatározni.
Nem tudhatjuk hogyan alakult volna, ha Ők is ott rajtoltak volna. Ezt a szabályt tökéletesíteni kell, főleg ha majd megjelennek a többtestű hajók is a versenyen.

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos...

Árboccsúcs

Az árboccsúcs az árboc felső vége, mely speciális fémveret segítségével lehetővé...

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve.

Nereus Hotel Kikötője

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Nereus Hotel kikötője. A...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.