notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kékszalag 2009 - Összefoglaló

hirdetes

Kékszalag 2009 - Összefoglaló

mvsz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Európa legrégebbi, leghosszabb távon rendezett, és most már a legnépesebb mezőnyével bíró vitorlás versenyét 1934-ben a Balaton leggyorsabb hajójának címéért írták ki a kor legprogresszívebb magyar vitorlázói. Így mindig nagy figyelem kísérte az abszolút első helyért folyó harcot. Ugyanakkor az embert próbáló kihívás, a többség számára több mint 24 órán át tartó megállás nélküli verseny Közép-Európa legnagyobb és - nekünk bizonyosan – legszebb taván, évről-évre növekvő vonzerőt gyakorol a vitorlázókra.

41. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál
2009. július 2-5.
Balatonfüred

 

 

Kékszalag 2009 - Összefoglaló

Kékszalag 2009 - Rekord számú nevezés

Ez a tendencia most, a 41. Kékszalagon is folytatódott, hiszen a nevezési határidő lezárása előtt egy órával már elkelt az 580-as rajtszám, vagyis megdőlt a tavalyi rekord, és az elérhető cél már a hatszázas határ volt. Ami viszont a legfontosabb: végül az elrajtoltak csaknem kilencvennégy (93,7) százaléka teljesítette a légvonalban is 160 km hosszú pályát, a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred kört. 556 hajó futott szabályosan célba.

 Kékszalag 2009 - Litkey Farkas címvédése új rekord nélkül

 Az idei verseny egyik nagy kérdése az volt, hogy sikerül-e valakinek végre megszakítani a nyolc éve folyamatosan diadalmaskodó Litkey Farkas és csapatának hegemóniáját! Az is foglalkoztatta a Kékszalag híveit, hogy megdől-e az 1955 óta fennálló csúcs, a Nemere II. által elért 10 óra 40 perces rekordidő.

Az utóbbira az időjárás idén sem adott lehetőséget, mivel általában gyenge vagy mérsékelt erejű szél fújt csak, és az is gyakran a gyors előrejutást nehezítő irányból. Mindezt z előrejelzésekből a versenyzők is tudták, ezért a leggyorsabb hajók erre készültek. A Litkey-csapat is ennek megfelelően alakított át a már három Kékszalagon első, ezúttal Brokernet-Uniqa névre hallgató Lisát. Legveszélyesebb kihívójuk, a Király Zsolt vezette csapat pedig, ha lehet még speciálisabban gyenge szélre hegyezte a tavaly második Rafficát.

 Kékszalag 2009 - Esélyes hajók

 Akadtak még esélyes csapatok: a Soponyai Géza által épített és vezetett Pioneer MediaContact (Avatar), Láng Róbert RC44-ese AC Sailing Team avagy a fűzfői Sponsor Wanted, ám nekik jobbára csak a vártnál erősebb szél kedvezett volna.

 Kékszalag 2009 - Gyenge szeles rajt

 Július 3-án reggel 9 órakor gyenge délnyugati szélben rajtolt el a soha nem látott méretű mezőny a balatonfüredi móló vonalában kitűzött öt kilométer hosszú rajtvonalon. Lenyűgöző látványt nyújtott a Balatont ellepő, színes hátszélvitorlákkal pompázó csaknem hatszáz hajó.

 Kékszalag 2009 - A Lisa Siófok után vette át a vezetést

 Az első Keneséig tartó szakaszon az esélyesek közül a Raffica állt az élre és jelentősnek tűnő előnyre tett szert a Brokernet-Uniqával szemben. Ám ezután a szél valamelyest erősödött, ráadásul az iránya miatt Siófok felé, majd az ottani bója után Keszthely irányába is cirkálásra kényszerült a mezőny. Mindez a lehetőséget adott a Brokernet-Uniqának, hogy ledolgozza a hátrányát. A Király Zsolt vezette Raffica egyensúlyának megőrzése érdekében vitorlafelületének csökkentésére kényszerült. Litkey Farkas hajója még a Tihanyi-szoros elérése előtt átvette a vezetést.

hirdetes

 Kékszalag 2009 - Izgalmas párviadal

 A két éllovas az üldözőktől jócskán eltávolodva izgalmas, szoros párviadalt vívott a célig. A Brokernet-Uniqa csapata magabiztosan verte vissza a trónkövetelő támadásait és 12 óra 13 perc 46 másodperc alatt teljesítve a távot győzött. Litkey Farkas ezzel megszerezte kilencedik Kékszalag győzelmét.
Még változatosabb küzdelem folyt a harmadik helyért, amelyet végül Soponyai Géza vezényletével a Pioneer MediaContact szerzett meg.

 Kékszalag 2009 - Nem csak abszolút győzelemre esélyes hajóknak

 A Kékszalagon természetesem nem csak az abszolút első helyért folyik a küzdelem, hiszen annak elérésére csak néhány, különlegesen gyors hajónak van esélye. 22 hajóosztályban is hirdetnek győztest, így mindenkinek izgalmas versenyben lehet része a hozzá hasonló vitorlások ellen. A mezőnyben ezúttal is ott volt az 1955-ben rekordidőt felállított ötszörös Kékszalag-győztes klasszikus 75-ös balatoni cirkáló, a Nemere II., amelyen ezúttal tisztán lányokból alakított legénység vitorlázott Magyar Vilma kormányzásával. Elismerésre méltóan versenyezve az abszolút tizenharmadik helyen futottak célba, végig szorongatva a testvérhajó Sirocco-t, amelyet Cittel Lajos kormányzott.

 Kékszalag 2009 - Idén sem maradtak ki a celebek

 A versenyen ezúttal is sok ismert közéleti személyiség csatlakozott a hajók legénységeihez. A győztes hajón Csiszár Jenő a csapat teljes értékű tagjaként vitorlázott, hiszen – a két évvel ezelőtti részvételéhez hasonlóan most is – a versenyt megelőző hónapban végigdolgozta a Litkey-csapat meglehetősen feszített mindennapi edzésprogramját is. A második helyezett Rafficán Hajas László, a bronzérmes hajón Csomor Csilla élhette át a Kékszalagért versenyzés különleges élményét. A verseny természetesen nem csak a leggyorsabbak küzdelmét jelenti. Sokan egyszerű túrahajókkal állnak rajthoz, hogy teljesítsék ezt az embert próbáló, ám különlegesen szép élményt jelentő versenyt. Annak ellenére, hogy az idei Kékszalagon többnyire gyenge, mérsékelt erejű szelek fújtak, most a leglassabb hajókkal is teljesítő volt a táv a maximálisan lehetséges 48 óra alatt.

hirdetes
556 hajónak sikerült a limitidőn belül szabályosan teljesíteni a távot.

A 41. Kékszalag abszolút végeredményének első hat helyezett egysége:

1. Brokernet-Uniqa (Lisa) - Litkey Farkas 12:12:46
2. Raffica - Király Zsolt 12:23:42
3. Media Contact (Avatar) - Soponyai Géza 12:35:28
4. Ac Sailing Team (RC 44) -Láng Róbert 12:38:03
5. Sponsor Wanted - Vándor Róbert 12:35:49
6. Capella - Pomucz Tamás 13:52:05

 

Kékszalag 2009 - Eredmények

ABSZOLUT

HAJÓOSZTÁLYOK

YARDSTICK

 

Kékpántlika 2009

Július 2-án, csütörtökön került megrendezésre a 2. Seiko Kékpántlika, amely egy rövidebb távú vitorlás verseny kifejezetten gyermekek részére. Itt is rekord született, ugyanis 83 egység nevezett a Kékpántlikára a tavalyi 72 hajó után.

A hajóosztályok győztesei a Kékpántlikán:
420-as: 1. Takácsy Kristóf és Levente
Laser Radiál: 1. Bakóczy Róbert
Cadet: 1. Bagyó Áron - Polgár Ákos
Optimist: 1. Gyapjas Zsombor
A Laser 4.7 : Huszka Mátyás

Kékpántlika 2009 - Eredmények

ABSZOLUT

HAJÓOSZTÁLYOK

Nézd meg a Kékszalagról készült képeket a galériában, további képek elérhetők a http://www.totofoto.hu/galeria.php weboldalon.

Vitorlás Blogverseny!

A www.vitorlazas.hu blogversenyt indított, amely 500.000 ft összdíjazású. Nem kell mást tenned, csak nyitsz egy saját blogot és leírod vitorlás élményeid, mond el, mint jelentett Neked a Kékszalag!


 

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa... Tovább

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.7