Kékszalag 2009 - Összefoglaló

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kékszalag 2009 - Összefoglaló

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag 2009 - Összefoglaló


2009/07/06

Forrás: vitorlazas.hu

Európa legrégebbi, leghosszabb távon rendezett, és most már a legnépesebb mezőnyével bíró vitorlás versenyét 1934-ben a Balaton leggyorsabb hajójának címéért írták ki a kor legprogresszívebb magyar vitorlázói. Így mindig nagy figyelem kísérte az abszolút első helyért folyó harcot. Ugyanakkor az embert próbáló kihívás, a többség számára több mint 24 órán át tartó megállás nélküli verseny Közép-Európa legnagyobb és - nekünk bizonyosan – legszebb taván, évről-évre növekvő vonzerőt gyakorol a vitorlázókra.

41. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál
2009. július 2-5.
Balatonfüred

 

 

Kékszalag 2009 - Összefoglaló

Kékszalag 2009 - Rekord számú nevezés

Ez a tendencia most, a 41. Kékszalagon is folytatódott, hiszen a nevezési határidő lezárása előtt egy órával már elkelt az 580-as rajtszám, vagyis megdőlt a tavalyi rekord, és az elérhető cél már a hatszázas határ volt. Ami viszont a legfontosabb: végül az elrajtoltak csaknem kilencvennégy (93,7) százaléka teljesítette a légvonalban is 160 km hosszú pályát, a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred kört. 556 hajó futott szabályosan célba.

 Kékszalag 2009 - Litkey Farkas címvédése új rekord nélkül

 Az idei verseny egyik nagy kérdése az volt, hogy sikerül-e valakinek végre megszakítani a nyolc éve folyamatosan diadalmaskodó Litkey Farkas és csapatának hegemóniáját! Az is foglalkoztatta a Kékszalag híveit, hogy megdől-e az 1955 óta fennálló csúcs, a Nemere II. által elért 10 óra 40 perces rekordidő.

Az utóbbira az időjárás idén sem adott lehetőséget, mivel általában gyenge vagy mérsékelt erejű szél fújt csak, és az is gyakran a gyors előrejutást nehezítő irányból. Mindezt z előrejelzésekből a versenyzők is tudták, ezért a leggyorsabb hajók erre készültek. A Litkey-csapat is ennek megfelelően alakított át a már három Kékszalagon első, ezúttal Brokernet-Uniqa névre hallgató Lisát. Legveszélyesebb kihívójuk, a Király Zsolt vezette csapat pedig, ha lehet még speciálisabban gyenge szélre hegyezte a tavaly második Rafficát.

 Kékszalag 2009 - Esélyes hajók

 Akadtak még esélyes csapatok: a Soponyai Géza által épített és vezetett Pioneer MediaContact (Avatar), Láng Róbert RC44-ese AC Sailing Team avagy a fűzfői Sponsor Wanted, ám nekik jobbára csak a vártnál erősebb szél kedvezett volna.

 Kékszalag 2009 - Gyenge szeles rajt

 Július 3-án reggel 9 órakor gyenge délnyugati szélben rajtolt el a soha nem látott méretű mezőny a balatonfüredi móló vonalában kitűzött öt kilométer hosszú rajtvonalon. Lenyűgöző látványt nyújtott a Balatont ellepő, színes hátszélvitorlákkal pompázó csaknem hatszáz hajó.

 Kékszalag 2009 - A Lisa Siófok után vette át a vezetést

 Az első Keneséig tartó szakaszon az esélyesek közül a Raffica állt az élre és jelentősnek tűnő előnyre tett szert a Brokernet-Uniqával szemben. Ám ezután a szél valamelyest erősödött, ráadásul az iránya miatt Siófok felé, majd az ottani bója után Keszthely irányába is cirkálásra kényszerült a mezőny. Mindez a lehetőséget adott a Brokernet-Uniqának, hogy ledolgozza a hátrányát. A Király Zsolt vezette Raffica egyensúlyának megőrzése érdekében vitorlafelületének csökkentésére kényszerült. Litkey Farkas hajója még a Tihanyi-szoros elérése előtt átvette a vezetést.

 Kékszalag 2009 - Izgalmas párviadal

 A két éllovas az üldözőktől jócskán eltávolodva izgalmas, szoros párviadalt vívott a célig. A Brokernet-Uniqa csapata magabiztosan verte vissza a trónkövetelő támadásait és 12 óra 13 perc 46 másodperc alatt teljesítve a távot győzött. Litkey Farkas ezzel megszerezte kilencedik Kékszalag győzelmét.
Még változatosabb küzdelem folyt a harmadik helyért, amelyet végül Soponyai Géza vezényletével a Pioneer MediaContact szerzett meg.

 Kékszalag 2009 - Nem csak abszolút győzelemre esélyes hajóknak

 A Kékszalagon természetesem nem csak az abszolút első helyért folyik a küzdelem, hiszen annak elérésére csak néhány, különlegesen gyors hajónak van esélye. 22 hajóosztályban is hirdetnek győztest, így mindenkinek izgalmas versenyben lehet része a hozzá hasonló vitorlások ellen. A mezőnyben ezúttal is ott volt az 1955-ben rekordidőt felállított ötszörös Kékszalag-győztes klasszikus 75-ös balatoni cirkáló, a Nemere II., amelyen ezúttal tisztán lányokból alakított legénység vitorlázott Magyar Vilma kormányzásával. Elismerésre méltóan versenyezve az abszolút tizenharmadik helyen futottak célba, végig szorongatva a testvérhajó Sirocco-t, amelyet Cittel Lajos kormányzott.

 Kékszalag 2009 - Idén sem maradtak ki a celebek

 A versenyen ezúttal is sok ismert közéleti személyiség csatlakozott a hajók legénységeihez. A győztes hajón Csiszár Jenő a csapat teljes értékű tagjaként vitorlázott, hiszen – a két évvel ezelőtti részvételéhez hasonlóan most is – a versenyt megelőző hónapban végigdolgozta a Litkey-csapat meglehetősen feszített mindennapi edzésprogramját is. A második helyezett Rafficán Hajas László, a bronzérmes hajón Csomor Csilla élhette át a Kékszalagért versenyzés különleges élményét. A verseny természetesen nem csak a leggyorsabbak küzdelmét jelenti. Sokan egyszerű túrahajókkal állnak rajthoz, hogy teljesítsék ezt az embert próbáló, ám különlegesen szép élményt jelentő versenyt. Annak ellenére, hogy az idei Kékszalagon többnyire gyenge, mérsékelt erejű szelek fújtak, most a leglassabb hajókkal is teljesítő volt a táv a maximálisan lehetséges 48 óra alatt.
556 hajónak sikerült a limitidőn belül szabályosan teljesíteni a távot.

A 41. Kékszalag abszolút végeredményének első hat helyezett egysége:

1. Brokernet-Uniqa (Lisa) - Litkey Farkas 12:12:46
2. Raffica - Király Zsolt 12:23:42
3. Media Contact (Avatar) - Soponyai Géza 12:35:28
4. Ac Sailing Team (RC 44) -Láng Róbert 12:38:03
5. Sponsor Wanted - Vándor Róbert 12:35:49
6. Capella - Pomucz Tamás 13:52:05

 

Kékszalag 2009 - Eredmények

ABSZOLUT

HAJÓOSZTÁLYOK

YARDSTICK

 

Kékpántlika 2009

Július 2-án, csütörtökön került megrendezésre a 2. Seiko Kékpántlika, amely egy rövidebb távú vitorlás verseny kifejezetten gyermekek részére. Itt is rekord született, ugyanis 83 egység nevezett a Kékpántlikára a tavalyi 72 hajó után.

A hajóosztályok győztesei a Kékpántlikán:
420-as: 1. Takácsy Kristóf és Levente
Laser Radiál: 1. Bakóczy Róbert
Cadet: 1. Bagyó Áron - Polgár Ákos
Optimist: 1. Gyapjas Zsombor
A Laser 4.7 : Huszka Mátyás

Kékpántlika 2009 - Eredmények

ABSZOLUT

HAJÓOSZTÁLYOK

Nézd meg a Kékszalagról készült képeket a galériában, további képek elérhetők a https://www.totofoto.hu/galeria.php weboldalon.

Vitorlás Blogverseny!

A www.vitorlazas.hu blogversenyt indított, amely 500.000 ft összdíjazású. Nem kell mást tenned, csak nyitsz egy saját blogot és leírod vitorlás élményeid, mond el, mint jelentett Neked a Kékszalag!


 

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Alsóörs - TVSK (Túravitolás Sport Klub) kikötő

A TVSK alsóőrsi kikötője A Balaton északi partszakaszának gyöngyszeme Alsóörs....

Nautic 370 Run vitorlás hajó

A hajó extravagáns megjelenése a legújabb trendeket követi, maximálisan szem előtt tartva...

Üzleti rendezvényhelyszín hotelben

Többnapos üzleti rendezvény hotelben   Ahhoz, hogy a rendezvényünk valóban sikert...

Fonyód Lighting ZRt. Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a GE Lightning Zrt. fonyódi ...

Balatonalmádi - Hajóállomás BH Zrt.

Balatonalmádi - Hajóállomás BH Zrt. tudnivalók: A BH ZRt. kikötője közforgalmú, a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.