notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kékszalag 2009 eredmények 8MOD osztályban Balaton Magyar Nagyhajós bajnokság

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Kékszalag riportok 2008 Kassai András a Camelot 8M OD kormányosa

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag riportok 2008 Kassai András a Camelot 8M OD kormányosa


2008/07/28
Hajzer Bence

Forrás: vitorlázás.hu

 

Kassai András lassan 12 éve a 8 méteres osztályban versenyez. Ranglistavezetőként indultak neki az idei tókerülő versenynek hajójukkal a Camelottal. A versenyről és magáról a Kékszalagról meséli el talán többek véleményét is.

Kassai András Camelot, 8mod

Kékszalag 2008 eredmény  8mod osztály


Véget ért a 40. Kékszalag verseny. 34 osztályhajó között kellett versenyezniük. Hogy telt a verseny, mik az élményei?

Kassai András: Számunkra ami fontos volt az alapvető versenyzésen túl, hogy a Kékszalag egyben ranglistaverseny is. Fontos pontszerzési lehetőség, hiszen nagyon sok hajó indult a 8mOD osztályban. Aki a kékszalagot kihagyja nem érhet el jó eredményt az év végén.
A ranglista elsőségünk megtartása volt a célunk, amit sikerült elérnünk.
Az eredményünk -  8. hely osztályban és 70. összetettben  - a vártnál talán kicsit rosszabb, de nem vagyunk elkeseredve, hiszen a ranglistában üldöző hajók sem tudtak sokkal jobb helyezéseket elérni. A verseny hozta az átlagos formáját, kiszámíthatatlanságát és a változó széljárást. Mindennel együtt elégedettek vagyunk a végeredményünkkel.

 

570 induló az idei Kékszalag versenyen, temérdek osztály és versenyző. Helyt álltak-e a szervezők?Kassai András: Úgy látom hogy óriási erőbedobással és lelkesedéssel szervezi a szövetség ezt a versenyt, összességében évről-évre javuló tendenciát mutat. Véleményem szerint lehetőségeikhez mérten minden tőlük telhetőt megtettek.

 

Esetleg volt valami. ami nem tetszett, vagy észlelt-e hiányosságot az idei Kékszalagon?

Kassai András: Talán egy apróság. A versenyutasítás szerint a rajtvonaltól 100 méterre kihelyeztek elméletileg két hajót  a rajtjelzések láthatóságáért , azonban vagy nem voltak, vagy csak mi nem vettük észre. Ez hasznos változtatás lehetett volna.
Mindenképpen apró pici furcsaság, hogy a szombat esti összejövetelre még nagyon sok hajó nem érkezett be, vagy akik nem sokkal előtte futottak be, nem tudják magukat kipihenni. Annyiban kellemetlen, hogy a nagy mezőny egy részét kizárják a mulatságból.

 

Egyetért-e a Kékszalag ilyen mértékű médiavisszhangjával?

Camelot 8mod a KékszalagonKassai András: Sokakkal beszéltünk az elmúlt napokban. Úgy érzem, hogy nagyban megosztotta a vitorlázókat, hogy valóban ilyen fontos és nagy verseny-e a Kékszalag.
Számos olyan jó képességű vitorlázó van aki nem hajlandó indulni. Úgy érzik az év során több olyan nagy verseny van, ami jobban tükrözi a versenyzők képességeit. Ezzel ellenben, sokak máshol el sem indulnak. Ez a kettőség lengi körül a versenyt. Ennek ellenére a nagy média visszhangnak örülök, hiszen népszerűsíti a sportot. Az interpretálása a Kékszalagnak is talán másságot tükröz, hiszen nem 570 hajó versenyzez a kékszalagért, hanem pusztán féltucatnyi esélyessel számolhatunk. A többieknek inkább a teljesítés a cél. Más túraversenyek, mint például a négykezes rendszere több esélyt ad minden indulónak a győzelemre. A hendikep rendszer – Yardstick – talán nagyobb hangot kaphatna, mint a leggyorsabbnak jutó népszerűség.

 

Fejlődés a jövőre nézve, Kékszalag 2009?

Kassai András: Továbbá támogatom a GPS rendszer fejlesztését, hogy idővel jobban tudják a nézők nyomon követni a versenyt, vagy a versenyzők utólag elemezhessék magukat és versenytársaikat.
 

Idén mi várható a csapattól idén illetve 2009-ben?

Kassai András: Idén szeretnénk a csapattal a bajnokságon jól szerepelni, megtartani ranglista elsőségünket.
Bizakodva várjuk az év hátralévő versenyeit. Bízom benne, hogy idővel a hivatalos bajnokságok is és egyéb fontosabb verseny is teret hódít a médiában.

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor...

Videoton Yacht Club, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Videoton Yacht Club ...

Michel Desjoyeaux

Michel Desjoyeaux vitorlázó életrajz   Nemzetiség: Francia Születési idő:...

Nautic 311 vitorlás hajó

A Nautic 311 cruiser/ racer a sportos vitorlázást preferálja. A család legkisebb tagja, ezzel...

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!