Kékszalag 2009 eredmények 8MOD osztályban Balaton Magyar Nagyhajós bajnokság

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kékszalag riportok 2008 Kassai András a Camelot 8M OD kormányosa

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag riportok 2008 Kassai András a Camelot 8M OD kormányosa


2008/07/28

Forrás: vitorlázás.hu

 

Kassai András lassan 12 éve a 8 méteres osztályban versenyez. Ranglistavezetőként indultak neki az idei tókerülő versenynek hajójukkal a Camelottal. A versenyről és magáról a Kékszalagról meséli el talán többek véleményét is.

Kassai András Camelot, 8mod

Kékszalag 2008 eredmény  8mod osztály


Véget ért a 40. Kékszalag verseny. 34 osztályhajó között kellett versenyezniük. Hogy telt a verseny, mik az élményei?

Kassai András: Számunkra ami fontos volt az alapvető versenyzésen túl, hogy a Kékszalag egyben ranglistaverseny is. Fontos pontszerzési lehetőség, hiszen nagyon sok hajó indult a 8mOD osztályban. Aki a kékszalagot kihagyja nem érhet el jó eredményt az év végén.
A ranglista elsőségünk megtartása volt a célunk, amit sikerült elérnünk.
Az eredményünk -  8. hely osztályban és 70. összetettben  - a vártnál talán kicsit rosszabb, de nem vagyunk elkeseredve, hiszen a ranglistában üldöző hajók sem tudtak sokkal jobb helyezéseket elérni. A verseny hozta az átlagos formáját, kiszámíthatatlanságát és a változó széljárást. Mindennel együtt elégedettek vagyunk a végeredményünkkel.

 

570 induló az idei Kékszalag versenyen, temérdek osztály és versenyző. Helyt álltak-e a szervezők?

Kassai András: Úgy látom hogy óriási erőbedobással és lelkesedéssel szervezi a szövetség ezt a versenyt, összességében évről-évre javuló tendenciát mutat. Véleményem szerint lehetőségeikhez mérten minden tőlük telhetőt megtettek.

 

Esetleg volt valami. ami nem tetszett, vagy észlelt-e hiányosságot az idei Kékszalagon?

Kassai András: Talán egy apróság. A versenyutasítás szerint a rajtvonaltól 100 méterre kihelyeztek elméletileg két hajót  a rajtjelzések láthatóságáért , azonban vagy nem voltak, vagy csak mi nem vettük észre. Ez hasznos változtatás lehetett volna.
Mindenképpen apró pici furcsaság, hogy a szombat esti összejövetelre még nagyon sok hajó nem érkezett be, vagy akik nem sokkal előtte futottak be, nem tudják magukat kipihenni. Annyiban kellemetlen, hogy a nagy mezőny egy részét kizárják a mulatságból.

 

Egyetért-e a Kékszalag ilyen mértékű médiavisszhangjával?

Camelot 8mod a KékszalagonKassai András: Sokakkal beszéltünk az elmúlt napokban. Úgy érzem, hogy nagyban megosztotta a vitorlázókat, hogy valóban ilyen fontos és nagy verseny-e a Kékszalag.
Számos olyan jó képességű vitorlázó van aki nem hajlandó indulni. Úgy érzik az év során több olyan nagy verseny van, ami jobban tükrözi a versenyzők képességeit. Ezzel ellenben, sokak máshol el sem indulnak. Ez a kettőség lengi körül a versenyt. Ennek ellenére a nagy média visszhangnak örülök, hiszen népszerűsíti a sportot. Az interpretálása a Kékszalagnak is talán másságot tükröz, hiszen nem 570 hajó versenyzez a kékszalagért, hanem pusztán féltucatnyi esélyessel számolhatunk. A többieknek inkább a teljesítés a cél. Más túraversenyek, mint például a négykezes rendszere több esélyt ad minden indulónak a győzelemre. A hendikep rendszer – Yardstick – talán nagyobb hangot kaphatna, mint a leggyorsabbnak jutó népszerűség.

 

Fejlődés a jövőre nézve, Kékszalag 2009?

Kassai András: Továbbá támogatom a GPS rendszer fejlesztését, hogy idővel jobban tudják a nézők nyomon követni a versenyt, vagy a versenyzők utólag elemezhessék magukat és versenytársaikat.
 

Idén mi várható a csapattól idén illetve 2009-ben?

Kassai András: Idén szeretnénk a csapattal a bajnokságon jól szerepelni, megtartani ranglista elsőségünket.
Bizakodva várjuk az év hátralévő versenyeit. Bízom benne, hogy idővel a hivatalos bajnokságok is és egyéb fontosabb verseny is teret hódít a médiában.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dekk

A dekk jelentése fedélzet.

Sekli

Saválló fémből készült csavaros alkatrész, mellyel mozgó, különálló...

Vendée Globe

Vendée Globe vitorlás verseny - Elméletben egyszerű Elméletben a Vendée Globe egy...

Reffelés

A reffelés a nagyvitorla felületének csökkentése erős szélben. Ha akkora szél fúj, hogy azt...

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.