Kékszalag interjúk 2009 – Exkluzív interjú Nagy R. Attilával, a MVSZ társelnökével a 2009-es Kékszalagról.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kékszalag interjúk 2009 – Exkluzív interjú Nagy R. Attilával, a MVSZ társelnökével a 2009-es Kékszalagról.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kékszalag interjúk 2009 – Exkluzív interjú Nagy R. Attilával, a MVSZ társelnökével a 2009-es Kékszalagról.


2009/05/17

 Nagy R. Attilával beszélgettem az idei Kékszalag Fesztiválról. Íme az interjú.

Kékszalag interjúk  2009 – Exkluzív interjú Nagy R. Attilával, a MVSZ társelnökével a 2009-es Kékszalagról.

 Lesz-e 2009-ben Kékszalag Fesztivál?

Ez nem is lehet kérdés! Igenis lesz.

Ki rendezi idén a Kékszalag Fesztivált?

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) és a Balatonfüredi Önkormányzat közösen, természetesen támogatók bevonásával.

Milyen programok várhatóak?

A hagyományoknak megfelelően természetesen mind a parton, mind a vízen érdekes látnivaló várja a látogatókat. Először nézzük a vízi eseményeket. Július 2-án, csütörtökön kerül megrendezésre a Kékpántlika vitorlás verseny, mely a gyerekek számára elindított túra. Büszkén mondhatom, idén már másodszor rendezzük meg, hagyományteremtő jelleggel. A gyerekek Füreden rajtolnak, majd Tihany következik, aztán a hajógyári öböl érintésével Füredre térnek vissza a befutóra. Minden úgy működik, mint a Kékszalagon, csak piciben. Kapnak szalagot, amit felkötnek a hajójukra, osztályban versenyeznek (Optimist, Cadet, 420, Laser) és a Kékpántlikáért küzdenek. Ezt a versenyt is szponzorálják a támogatók. Fő szponzor a T-Mobile és a T-Systems, további támogatók a Nokia és a Seiko.

A Kékpántlika után július 3. és 5. között, péntektől vasárnapig kerül megrendezésre maga a 41. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál.

A vitorlás versenyek mellett a parton is sok izgalmas program várja az érdeklődőket. Ezeket a Balatonfüredi Önkormányzat szervezi. Ennek köszönhetően a móló bejáratánál és a Tagore sétány mentén hajókiállítás, kézműves vásár, borfalu, játszóház várja a vendégeket A Kékszalag Fesztivál idén első alkalommal csatlakozik a Tér-Film-Zene rendezvénysorozathoz, melynek keretén belül tartalmas művészeti alkotásokkal találkozhat a közönség. Délelőtt pedig igazi jó, magyar rajzfilmeket nézhetnek meg a családos kíváncsiskodók.

Milyen média érdeklődés várható?

A Kékszalag Fesztivállal foglalkozik a hagyományos szaksajtó, úgy, mint a Hajó, Aqua, Yacht, Vitorlázás magazinok, no meg persze az egyéb sportlapok, kiemelten a Nemzeti Sport. Ezen kívül az elektronikus médiában is nagy szerepet kap a verseny. A www.kekszalag.hu weboldalon lesznek közvetítések, fedélzeti és külső kamera képek, bója diagramok, tehát itt inkább a közvetítéssel fognak foglalkozni, míg a hunsail.hu-n és a sailing.hu-n az eredményekkel.

Az írott sajtó mellett a televízióban is foglalkoznak a 2009-es Kékszalaggal. A Sport1-en, a Sport Klubon és az MTV-n is lehet majd összefoglalókat látni az X-treme stúdió gondozásában, illetve a Füred TV-n is menni fognak a hírek a versenyről. Természetesen a bulvárosabb jellegű médiumokat is megcélozzuk, így a két kereskedelmi televíziós csatorna, a Blikk, valamint női és férfi magazinok is foglalkoznak majd a versennyel.

Lesznek-e idén is celebek a Kékszalag Fesztiválon, ha igen kik?

Igen, természetesen már nem maradhatnak le a híres emberek sem a rendezvényről. Előzetesen Csiszár Jenő, Fábry Sándor, Keleti Andrea, Palik László, az Irigy Hónaljmirigy, Talmácsi Gábor, Szujó Zoltán, a humorista páros, Bagi Iván és Nacsa Olivér valamint Orosz Barbara műsorvezető jelezte érdeklődését a hajózás iránt. A korosztályt illetően ugyan inkább a Kékpántlikába nevezhetne, mégis a felnőttek között szeretne versenyezni majd a két tini sztár, Lola és Tóth Gabi. A hírességek a személyükhöz kapcsolódó médiában fognak közvetíteni a versenyről és inkább saját szemszögükből, szubjektíven mutatják be a versenyt.

Hány nevezőre számítanak a 2009-es Kékszalagon?

Továbbra is a rekordra törekszünk. Idén nehezebb a történet, mivel nem nyílt Kékszalagról beszélünk, nem lesznek Liberák, nem lesznek rohanógépek. De még így is bőven 500 feletti hajóra számítunk és szeretnénk, ha minél többen eljönnének versenyezni.

Mit gondol, ki lesz az első öt idén?

Úgy gondolom, hogy az első helyek a Litkey Farkas által kormányzott Lisa, Soponyai Géza vezette Avatar, Király Zsolt kormányozta Sponsor Wanted és a Láng Róbert féle RC44 között fognak eldőlni. Ha sok bőszeles szakasz lesz, akkor a Sponsor Wanted nagyon esélyes, ez a hajó nagyon gyors raumban. Ha inkább a cirkáló szakaszok dominálnak, akkor a Lisa a legesélyesebb, de ne felejtsük el az Avatart sem, illetve az RC44 is meglepetés lehet. Az RC44 tavaly is jól ment, annak ellenére, hogy keveset vitorláztak a hajóval, gyakorlatilag a 2008-as Kékszalag előtt ültek bele. Azóta csak fejlődtek, így idén boríthatják a papírformát.

Egy évek óta esélyes csapat idén sajnálatosan távol marad a megmérettetéstől. A Kovács Péter által is támogatott BYC legények az idén a gazdasági világválság miatt nem tudták ambíciózus hajóépítő terveiket megvalósítani – de ahogy ismerem őket, ez a helyzet csak átmeneti. A tervek készen vannak, ezeket Déry Attila készítette és Rauschenberger Miklós kormányozta volna a hajót – szurkolok nekik, hogy álmaik a közeljövőben valóra válhassanak.

Mit gondol, az RC44-el szemben képes lesz Litkey Farkas megőrizni a Kékszalagot?

Minden hajónak van időjárás specifikus tulajdonsága, ahogy már az előbb említettem. A Király Zsolti féle hajó nagyon könnyű és ha sok bőszeles szakasz lesz, akkor ők lehetnek a befutók. Az RC 44 már közepes szélben is nagyon él. A Lisa általában gyors, de kreuzban kiemelkedő. Szóval bár Farkas a védő, több kihívó is esélyes az idén. Személy szerint az innovátoroknak drukkolok. Hatalmas teljesítmény, amit Litkey Farkas bemutatott az elmúlt években, de ha idén más nyerne, az nagy motiváció lenne sok embernek, akik évek óta időt, energiát nem kímélve öntenek zsetonokat vödörszám a tóba.

Milyen információi vannak a kihívók felkészüléséről, a hajókról?

Az RC44 csapata közleményében szerepel egy nemzetközi felkészülési program, és mindenképpen nyerni akarnak. Nagyon komoly felkészülést csinálnak, nagyon erős az emberi erőforrásuk. Sok nagy név vitorlázik náluk, például Kelemen Tamás vagy Eszes Tamás. A felkészülésük nagy részét az teszi ki, hogy megismerjék hajójukat, be kell vitorlázni, tavaly ez elmaradt, azóta sokat mentek és esélyesnek tartom őket.

A Sponsor Wanted oldalát megnyújtották, ebből kifolyólag jobban ki tudják ülni és új vitorlákat is kapott. A Principessa vitorláit vették meg és nehezebb kielt is szereltek a hajóra. Eddig gyenge szeles hajó volt, de ezekkel az újításokkal kibővítették széltartományukat.

Soponyai Géza más vitorlákat fog használni és tervben van egy nagyobb árboc is az Avatarra.

A Lisa pedig - mint védő - fel lett újítva, vélhetően nem lassulni fog.

Miben tud segíteni a vitorlazas.hu, hogy eredményesebb legyen a 2009-es Kékszalag?

Nagyon fontosnak tartom a kellő beharangozást, hogy minél több ember jöjjön és vegyen részt a Kékszalagon. Továbbá fontos tudatosítani mindenkiben, hogy a többi 500 indulóról is szól a verseny. A hétköznapok hőseit kell megkeresni, akik akár két éjszakát is kinn töltenek a vízen, vasárnap futnak be, családdal indulnak vagy lassabb, versenyzésre alkalmatlan hajókkal küzdenek. Őket is be kell mutatni és elismerni! Igenis nagyon nagy eredmény, hogy ők is körbe vitorlázzák a Balatont, a média világa viszont csak eseti jelleggel foglalkozik velük. Ez nagy hiba. Őket kell bemutatni, hogyan készültek fel például. Rendesen el kell ismerni teljesítményüket, és kellő hangsúlyt kell fektetni rájuk is!

Köszönöm szépen!

Nagy R. Attila
Tóth Mátyás

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,...

Oktatás helyszín Budapest

Oktatási helyszín Budapesten, a Gólvonal Bisztróban, ahol minden adott ahhoz, hogy tökéletes...

Fock

A fock jelentése orrvitorla.

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a...

Izobárok

Izobárok: Az időjárási térképeken az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalak.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.