notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

41. Kékszalag interjúk 2009 - Litkey Farkas

hirdetes

Kékszalag interjúk 2009 - Litkey Farkas

Regéczy Dávid
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A 41. Kékszalag vitorlás verseny előtt a balaton Kékszalagja trófea címvédőjével, a nyolcszoros Kékszalag győztes Litkey Farkassal beszélgettünk a 2009-es Kékszalagról, felkészülésükről, terveikről.

41. Kékszalag interjúk 2009 - Litkey Farkas

9. Kékszalag győzelmedre készülsz. Milyen motivációja van az embernek még arra, hogy kilencedszer is nyerjen?

Erre nem tudok igazán választ adni, mindig van valami, ami miatt pörgünk. Tavaly azért pörögtünk, hogy lezárjuk ezt a Liberázást. Nem mondom hogy idén túl motívált lennék.

 

Milyen változások vannak a hajón és a csapatban a 2009-es Kékszalagra?

 

A hajót teljesen felújítottuk, ettől csak sokkal szebb lett, de gyorsabb nem. Kapott egy garnitúra új vitorlát. Nálunk komoly változás nincs az idén, ugyan a csapat picit változott a tavalyi évhez képest. A tavalyi versenyzés  a Liberán akrobatikus munka volt. Az idén a tömeg nagyon meghatározó, a legfontosabb különbség az, hogy tavaly komoly fogyókúrázás volt a Kékszalag előtt. Azokat a csapattársaimat akik ilyen 100 kg felett voltak átlagsúlyban, megkértem, fogyjanak le, most inkább arra kértem őket, hogy legyenek nehezebbek. A tavalyi 100-110 kg-s ember idén legyen 130 kg súlyú.

 

Mennyit tudsz edzeni a csapattal a 2009-es, 41. Kékszalagra?

 

Minden Kékszalag előtt 1 hónapot szoktunk dolgozni, ez már bevált. Ezen felül a  vitorlás csapat magja 1 január óta együtt vitorlázik. Összehoztunk ugyanis egy J24-es programot. A J24 vitorlás, melyen edzettünk   a legnagyobb létszámmal versenyezhető kishajó. Balatonkenesén több J24 vitorlás is van, így a csapat magja gyakorlatilag január vége óta vízen van. Edzettünk egy kiegészült társasággal  az Adrián egy hetet, és a múlt héten kezdtük el a  felkészülést a 41. Kékszalag vitorlás versenyre. Gyakorlatilag a Bankár Kupa óta heti 4 edzés van, a jövő héttől pedig 5 lesz.

hirdetes

 

Eddig csak az Évadnyitón láttam a Lisát, a Pünkösdi Regattán nem voltál ott. Lesz még verseny a Kékszalagig, ahol összemértek az ellenfelekkel?

 

Igen, indulunk a Fehér szalagon, ennek a címvédői mi vagyunk.

 

Az idei teljesítmények alapján a 41, Kékszalag versenyen a Sponsor Wanted tűnik a legnagyobb ellenfélnek, Te is így látod? Mi a véleményed a többiek idei állapotáról?

 

Változó, a mostani hétvége után az ember okosabb lesz, nyilvánvalóan gyenge szélben a Sponsor Wanted nagyon gyors. Erősebb szélben pedig az Avatar, az RC 44-est pedig sötét ló, mert ellenük még sohasem vitorláztunk. Én mind a 3 hajót ugyanolyan komolyan veszem nincs különbség benne.

 

Van fix taktikád a Kékszalagra?

 

A Kékszalagra nincsen fix taktika, ez nem ilyen dolog, az aznapi meteorológiai helyzet szerint próbálunk taktikát felállítani. Elsősorban itt mezőnytaktikáról van szó, az élen vitorlázók között, az a 4 hajó idén is, csakúgy mint tavaly is, az esélyesek között van. Ők elsősorban egymásra figyelnek, és ezen belül természetesen a meteo-taktika is meghatározó.

 

Déli part vagy Északi part, esetleg középen? Ez mitől függ? Mit tanácsolsz a többi hajónak a 41. Kékszalag versenyen?

 

Azt gondolom hogyha nagyon nagy meleg van, kánikula, akkor a déli partot a lassabb hajókkal nem szabad elhagyni. Naplemente után pedig semmiképpen. Igaz ez a Fonyód-Földvár szakaszra. Azután nincsen meghatározó taktika. Ha esett az eső az előző napokban, 1-2.án hideg volt és le van hűlve a Badacsony-hegy akkor lehet menni bármerre amerre az ember gondolja. Alapvetően az a szabály - nagyon kevesen tartják be - hogy arra kell menni, amerre menni kell....

hirdetes
 

Hogy néz ki a Lisán egy Kékszalag? Van nálatok privát beszélgetés, vagy végig élesen koncentrálnia kell mindenkinek?

 

Nincs privát beszélgetés.

 

A Kékszalagon hajnalban még a mezőny nagy része vizen van. Sokan még 24 órával a Lisa beérkezése után is, aktívan versenyeznek. Te mit szoktál csinálni, miután beérkezel? Alszol vagy buliztok?

 

Általában nagyon elfáradunk, megpróbálunk kiülni a teraszra, de a vége mindig elcsendesedés. Nagyon kifárad a csapat.

 

A versenytaktikai tanfolyamodon gyakran hozol sakk és poker példákat. Játszod is ezeket a játékokat?

 

Nem szoktam ilyeneket  játszani.

 

Milyen egyéb versenyeken indulsz még idén?

 

Nagyon sok minden van tervben. A csapat most is indul a pénteki regattákon a J24es vitorlássall. Az Asso európa-bajnokságon a csapat egy kis része szintén részt vesz. Indulunk még a 33as bajnokságon, az Infocomp Kupán, ez a következő nagyon fontos verseny, és a Szigetkerülőn is résztveszünk.

 

Litkey úr, Farki, sok sikert a 41. Kékszalag versenyhez is!

 

 
  


 

 

 

Forrás: Vitorlázás.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.9