Így zajlott a balatoni évadnyitó Kékszalag Port Nagydíj - Rekordnevezés és gyászszalag Sopiért

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Így zajlott a balatoni évadnyitó Kékszalag Port Nagydíj - Rekordnevezés és gyászszalag Sopiért

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így zajlott a balatoni évadnyitó Kékszalag Port Nagydíj - Rekordnevezés és gyászszalag Sopiért


2024/05/14
ZH

A balatoni vitorlázás legnagyobb eseménye, a Balatoni Évadnyitó Kékszalag Port Nagydíj, idén különleges jelentőséggel bírt, amikor is rekordszámú résztvevővel és fekete gyászszalaggal emlékeztek meg a legendás Soponyai Gézáról.

Kékszalag Port Nagydíj  2024

A Kékszalag Port Nagydíj ünnepélyes megnyitóval indult

 

Az idei balatoni vitorlás szezon a megszokott ünnepélyességgel és rekordszámú nevezéssel indult. A hagyományos vitorlabontó ünnepségen, melyet a balatonfüredi Vitorlás téren tartottak, sokan gyűltek össze, hogy együtt köszöntsék az új szezont. A tavat koszorúval ellátva és a Himnusz dallamára felvonva a vitorlákat, a résztvevők emlékeztek a múlt legendás alakjára, Soponyai Gézára, aki hosszú éveken keresztül meghatározó szereplője volt a balatoni vitorlázásnak.

 


Ezt egy különleges kezdés követte

 

Az idei évadnyitó különlegessége a gyászszalaggal történő rajteljárás volt, amelyet az emlékezés jegyében vezettek be. Soponyai Géza, vagy ahogy sokan ismerték, Sopi, a balatoni vitorlázás ikonja, emlékét ily módon kívánták tisztelegni. Minden hajó fekete szalaggal díszítve indult el a versenyre, hogy méltó módon búcsúztassák a legendás hajózót.

 


A Kékszalag Port Nagydíj verseny izgalmairól

 

Az évadnyitó verseny az izgalmakban sem maradt el a megszokottól. A rekordszámú nevezés miatt a versenyrendezőknek különösen ügyelniük kellett a résztvevők biztonságára és a fair play szellemének fenntartására. A rajteljárás után a szélviszonyok szoros küzdelmet ígértek, és a verseny végig számos fordulatot tartogatott.

 


A győztesek

 

A verseny végén az Avatar II. érte el elsőként a célt, Soponyai Hunor kormányzásával. Mögötte a Prospex-Delta és a Lola következett. A katamaránok között a Process Solutions hajója bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte az RSM és az AUDAX Django végzett.


A lankadó szélben, bár a magas árbocokkal rendelkező nagyobb hajók még tartották stabilitásukat, Szalontai Tamás versenyvezető úgy határozott, hogy a hosszabb távú egytestű hajók számára pályarövidítést rendel el, majd a tihanyi kapu közelében bevezeti őket a pályára. Ennek következtében, bár a szél inkább déli irányba fordult és továbbra is gyengült, az Avatar, amely az esemény során nagy előnnyel vezetett, az utolsó 100 méteren mögé került a Principessának, míg a harmadik helyet a Lola érte el.

 

A versenyről készült képeket ITT lehet megtekinteni!

 Soponyai Géza öröksége

 

Az idei szezonnyitó verseny nemcsak az új szezon megnyitása volt, hanem egyúttal Soponyai Géza hagyatékának méltó megünneplése is. A vitorlázók és a közönség együtt emlékezett rá, és méltó módon búcsúztak tőle. Az Avatar II. és a Process Solutions győzelme emlékeztetett minket arra, hogy bár az idő múlik, Soponyai Géza emléke és öröksége örökké velünk marad a balatoni vitorlázásban.

 


érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Robert Scheidt

Robert Scheidt   Születési hely/idő 1973. április 15. Sao Paolo Robert...

Bókony

A bókony jelentése hajóborda.

Transat Jaques Vabre

Transat Jaques Vabre vitorlás verseny történet A Transat Jaques Vabre egy olyan vitorlás...

Catboat

            ...

Siófok - BH Zrt.

Siófok BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása Siófokon a kihajózás jelentheti a legnagyobb...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.