notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Készpénzvédelem - de hogyan?

hirdetes

Készpénzvédelem okosan!

Kósa Krisztina
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az USA-ban jellemzõ, hogy az emberek csak minimális összegû készpénzt hordanak magukkal, és akinél sok van, az már eleve gyanús. Nálunk azonban szinte mindenki, mindenhol készpénzzel fizet - legyen szó akár lakás-, akár autóvásárlásról. Vagyis a magyar állampolgárok többsége ragaszkodik az azonnali fizetéshez. 

Készpénzvédelem

 

 

Sok pénzzel a zsebünkben manapság már mi, magyarok sem vagyunk biztonságban. Ha nincs szerencsénk, már a bankban megfigyelheti valaki, ha adott esetben nagyobb összeget veszünk magunkhoz, és ha már kint vagyunk az utcán, akkor mondhatni senki sem védi már meg a potenciális áldozatot.

 

Azonban mi magunk is sokat tehetünk saját biztonságunk érdekében. A legfontosabb megelõzési módszer az lehet, hogy amennyire csak tudjuk, kerüljük a készpénzforgalmat; és ugyan a pékségben meg a sarki kisboltban nem valószínű, hogy lesz kártyás fizetési lehetőségek, ezek azért nem is milliós tételek.

 

Bár Magyarországon az emberek többsége ragaszkodik a készpénzhez, nagyobb összegek esetén jobban tesszük, ha megbízunk a banki szolgáltatásokban. Ma már az összes cégnek és nagyon sok magánszemélynek van bankszámlája, így ha valakitõl nagy összegért vásárolunk valamit, érdemes egyszerûen átutalni a vételárat. Ha magánszemélytõl vásárolunk, megtehetjük azt is, hogy az eladót magunkkal visszük a bankba, és ott, személyesen bonyolítjuk le a készpénz átadását.

 

Ha viszont nem áll módunkban együtt menni a bankba, éljünk egy másik lehetőséggel. Amennyiben ide kattintasz, megtudhatod, miről is van szó!

hirdetes

 

 

Az automatából történõ készpénzfelvételre érvényes, hogy ha valaki ‘figyelmetlenül ránk áll’, akkor egészen nyugodtan meg lehet kérni, hogy menjen kicsit távolabb, nincs ebben semmi udvariatlanság. Amennyiben kifejezetten gyanúsan viselkedõ, az automata körül sétálgató személyt látunk, inkább keressünk másik gépet, hiszen ezzel akár sok kellemetlenségtől is megóvhatjuk magunkat.

 

hirdetes

A pénzfelvételt lehetõleg minél forgalmasabb helyen bonyolítsuk le, mert sok ember között a rablók kevésbé merik megkockáztatni a támadást. A tapasztalatok szerint sokan csak bedobják táskájukba a kiadott összeget, sõt, a mûveletrõl szóló bizonylatot sem várják meg, pdig ezzel máris tájékoztathatnak valakit arról, mekkora összeg van nálunk, valamint rosszabb esetben arról is, hogy mennyi van még az adott bankkártyán.

 

Lapozz a további hasznos információkért!

 

 

Készpénzvédelem

 

Fontos ügyelnünk arra is, hogy a PIN-kódot soha ne tároljuk a kártyával egy helyen – pl. a pénztárcánkban –, ugyanis ha elveszítjük vagy ellopják tõlünk, azonnal megszerezhetik a számlánkon lévõ összes pénzt. Akkor sem járunk sokkal jobban, ha magát a kártyánkat szerzik meg.

 

Hazánkban is megjelent az a módszer, miszerint a kártya mágneses adathordozóján tárolt információt másolják le akkor, amikor azzal fizetünk. Ez úgy lehetséges, hogy a bûnözõknek olyan berendezésük is van már, amely a kártyák mágnescsíkján rögzített adatokat olvassa le. Ennek az információnak a birtokában az elkövetõk már tudtak olyan kártyát készíteni (klónozni), amely az eredeti kártya tulajdonságaival megegyezik, és így a tulajdonos számláját szépen lenullázzák.

 

Ezért is jobb, ha csak a szükséges mûveletre engedjük ki kezünkbõl a kártyánkat. A megbízható kereskedelmi egységekben a kártyaleolvasó közvetlenül a pénztár mellett, jól látható helyen van telepítve. Összességében szerencsére elmondható, hogy a kártyák használata biztonságos, de nem árt az óvatosság, hiszen ma már külön bûnözési ág foglalkozik a kártyákkal való visszaéléssel.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Üzleti rendezvényhelyszín

Az üzleti rendezvényhelyszín megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen a rendezvény... Tovább

Frontális vihar

A frontális vihar a hidegfronttal érkező, gyakran zivatarral együttjáró vihar, mely több... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek kreatív