notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Balaton három fővárosa

hirdetes

Ismerd meg jobban a Balaton fővárosait!

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Előző cikkünkben, melyben a Balatonnal és a történetével foglalkoztunk, megemlítettük, hogy három tóparti település is úgy hirdeti magát, hogy a „Balaton fővárosa”. Hivatalosan Keszthely viseli ezt a címet, ő védette le ezt az elnevezést, de Siófok, mint a déli part és a buli fővárosaként, Balatonfüred, mint az északi part központjaként tekint magára. Nézzük most meg ezt a három várost, ismerjük meg most jobban őket!

Egy tó, három főváros

 

Kezdjük a sort Keszthellyel. tudta róla, hogy ez a hely kétszer volt a világ közepe? Persze ez nem manapság volt, hiszen először a késő-római korban viselte ezt a titulust.Második alkalommal, már sokkal később, egészen pontosan 1739-től vallhatta magát a fentebb említett központnak. Ekkor vásárolta meg a környéket a Festetics család.

 

Keszthely ősszel, tavassszal is kivíáló túra helyszín, érdemes megszálnod azonban egy minőségi szállodában, mondjuk a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Klub Hotelben. Weboldalukat itt éred el: Hotel Balaton

 

Keszthelyen hozták létre Európa első mezőgazdász főiskoláját, a híres Georgikont. Ezután a Balaton mai napig legnagyobb vitorlásának számító Phoenix megépítése következett, majd a híres kastélykönyvtár létesült meg a kastély klasszicista stílusú befejezésével és kiterjedésével egy időben.Ez a könyvtár arról is híres, hogy ez az egyetlen főúri bibliotéka, mely sértetlenül túlélte a háborúk és az azokat követő államosítástXIX. század elejétől a város igazi oktatási és kulturális központnak számított.

hirdetes

 

Egy tó, három főváros

 

Siófok a buli és nyár központja. A legtöbb embernek, igaz főleg a fiatalabbnak számítók számára a nyár és a Balaton egyet jelent Siófokkal. Ilyenkor június közepétől augusztus végéig a város lakosságának a száma megtöbbszöröződik. Esténként buli-bulit ér és ez hétvégenként csak fokozódik. Külföldiek (most már nem csak németek) és egyre több magyar tölti itt ilyenkor a szabadidejét.

 

Réges-régen a Balaton még egy hatalmas kiterjedésű erdős, mocsaras környék volt. A római hódítás után Galerius császár kiirtotta az erdőt, kimélyítette a Sió torkolatát és fa zsilipgáttal szabályozottá tette a víz szintjét. Ezután a kiszáradt, mocsaras rész vonzó területnek, településhelynek számított.Maga a Sió név, a si,sív hangutánzó igéből ered- a felesleges víz elvezetésére szolgáló árok neve a malom mellett. A fok pedig forrást, kilépést jelent, persze ha a vízre gondolunk.

hirdetes

 

A modern Siófok a millennium előtt született. Szinte egy csapásra vált a pesti nagypolgárság kedvelt üdülőhelyévé, hiszen egy csapásra épült itt színház és lóversenypálya, de rendeztek itt a városiak szórakoztatása számára tenisz, vitorlás és távúszóversenyeket.Az utóbbi évtizedekben vált az európai üdülőhelyek színvonalával vetekedő, mindenki számára ismerté váló, csábító helyszínné. 12 kilométer hosszú partjával várja a kikapcsolódni vágyókat ez az igazi szabadidőközpont.

 

Egy tó, három főváros

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fénymásoló bérlés

Nagyobb összegű beruházás és hitelfelvétel nélkül olyan készüléket használhat, ha a... Tovább

Világ körül

Ha szereted a szép képeket, a külföldi országok nevezetességeit, érdekességeit,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 4.7

Balaton