A Balaton három fővárosa

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ismerd meg jobban a Balaton fővárosait!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismerd meg jobban a Balaton fővárosait!


2019/06/25
tp

 

Előző cikkünkben, melyben a Balatonnal és a történetével foglalkoztunk, megemlítettük, hogy három tóparti település is úgy hirdeti magát, hogy a „Balaton fővárosa”. Hivatalosan Keszthely viseli ezt a címet, ő védette le ezt az elnevezést, de Siófok, mint a déli part és a buli fővárosaként, Balatonfüred, mint az északi part központjaként tekint magára. Nézzük most meg ezt a három várost, ismerjük meg most jobban őket!

Egy tó, három főváros

 

Kezdjük a sort Keszthellyel. tudta róla, hogy ez a hely kétszer volt a világ közepe? Persze ez nem manapság volt, hiszen először a késő-római korban viselte ezt a titulust.Második alkalommal, már sokkal később, egészen pontosan 1739-től vallhatta magát a fentebb említett központnak. Ekkor vásárolta meg a környéket a Festetics család.

 

Keszthely ősszel, tavassszal is kivíáló túra helyszín, érdemes megszálnod azonban egy minőségi szállodában, mondjuk a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Klub Hotelben. Weboldalukat itt éred el: Hotel Balaton

 

Keszthelyen hozták létre Európa első mezőgazdász főiskoláját, a híres Georgikont. Ezután a Balaton mai napig legnagyobb vitorlásának számító Phoenix megépítése következett, majd a híres kastélykönyvtár létesült meg a kastély klasszicista stílusú befejezésével és kiterjedésével egy időben.Ez a könyvtár arról is híres, hogy ez az egyetlen főúri bibliotéka, mely sértetlenül túlélte a háborúk és az azokat követő államosítástXIX. század elejétől a város igazi oktatási és kulturális központnak számított.

 

Egy tó, három főváros

 

Siófok a buli és nyár központja. A legtöbb embernek, igaz főleg a fiatalabbnak számítók számára a nyár és a Balaton egyet jelent Siófokkal. Ilyenkor június közepétől augusztus végéig a város lakosságának a száma megtöbbszöröződik. Esténként buli-bulit ér és ez hétvégenként csak fokozódik. Külföldiek (most már nem csak németek) és egyre több magyar tölti itt ilyenkor a szabadidejét.

 

Réges-régen a Balaton még egy hatalmas kiterjedésű erdős, mocsaras környék volt. A római hódítás után Galerius császár kiirtotta az erdőt, kimélyítette a Sió torkolatát és fa zsilipgáttal szabályozottá tette a víz szintjét. Ezután a kiszáradt, mocsaras rész vonzó területnek, településhelynek számított.Maga a Sió név, a si,sív hangutánzó igéből ered- a felesleges víz elvezetésére szolgáló árok neve a malom mellett. A fok pedig forrást, kilépést jelent, persze ha a vízre gondolunk.

 

A modern Siófok a millennium előtt született. Szinte egy csapásra vált a pesti nagypolgárság kedvelt üdülőhelyévé, hiszen egy csapásra épült itt színház és lóversenypálya, de rendeztek itt a városiak szórakoztatása számára tenisz, vitorlás és távúszóversenyeket.Az utóbbi évtizedekben vált az európai üdülőhelyek színvonalával vetekedő, mindenki számára ismerté váló, csábító helyszínné. 12 kilométer hosszú partjával várja a kikapcsolódni vágyókat ez az igazi szabadidőközpont.

 

Egy tó, három főváros


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Eladó lakások Balatonon

Eladó lakások Balatonon? A Balaton mellett élni, a balatoni hétköznapok részesének lenni...

Balatonaliga Horgász Egyesület Kikötő

A Balatonaligai Horgász Egyesület kikötője a Balaton keleti medencéjének keleti partján...

EGIS Vizisporttelep Csopakon

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található az EGIS Vizisporttelep...

Fenékdeszka

A fenékdeszka, vagy trepni a kajüt és a cockpit kiemelhető egységekből álló deszkázata.

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.