A Balaton három fővárosa

hirdetes

Ismerd meg jobban a Balaton fővárosait!

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Előző cikkünkben, melyben a Balatonnal és a történetével foglalkoztunk, megemlítettük, hogy három tóparti település is úgy hirdeti magát, hogy a „Balaton fővárosa”. Hivatalosan Keszthely viseli ezt a címet, ő védette le ezt az elnevezést, de Siófok, mint a déli part és a buli fővárosaként, Balatonfüred, mint az északi part központjaként tekint magára. Nézzük most meg ezt a három várost, ismerjük meg most jobban őket!

Egy tó, három főváros

 

Kezdjük a sort Keszthellyel. tudta róla, hogy ez a hely kétszer volt a világ közepe? Persze ez nem manapság volt, hiszen először a késő-római korban viselte ezt a titulust.Második alkalommal, már sokkal később, egészen pontosan 1739-től vallhatta magát a fentebb említett központnak. Ekkor vásárolta meg a környéket a Festetics család.

 

Keszthely ősszel, tavassszal is kivíáló túra helyszín, érdemes megszálnod azonban egy minőségi szállodában, mondjuk a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Klub Hotelben. Weboldalukat itt éred el: Hotel Balaton

 

Keszthelyen hozták létre Európa első mezőgazdász főiskoláját, a híres Georgikont. Ezután a Balaton mai napig legnagyobb vitorlásának számító Phoenix megépítése következett, majd a híres kastélykönyvtár létesült meg a kastély klasszicista stílusú befejezésével és kiterjedésével egy időben.Ez a könyvtár arról is híres, hogy ez az egyetlen főúri bibliotéka, mely sértetlenül túlélte a háborúk és az azokat követő államosítástXIX. század elejétől a város igazi oktatási és kulturális központnak számított.

hirdetes

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton

Szótár

Ábrahámhegy kikötője

A TVSK kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján található. 100 cölöpös... Tovább

Csapás

Csapáson halad a hajó, ha nem fordul vagy perdül. Ha a szelet jobbról kapja, jobbcsapáson,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.