notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Enyhül az egykepolitika: már két gyereket is vállalhatnak a házaspárok

hirdetes

Már két gyerek is születhet egy családban

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kínai társadalmat is utolérte az elöregedésnek nevezett társadalmi jelenség, aminek az az oka, hogy az elmúlt évben túl kevés gyerek született az egykepolitikának köszönhetően. Éppen ezért enyhítik ezt a korlátozást, ami azt jelenti, hogy 20 ezer házaspár már két gyereket is vállalhat.

Gyerek

Kínában enyhítették azt a családtervezési politikát, miszerint a házaspárok csak egy gyereket vállalhatnak. A kínai kormány elég nagy nyomás alá került, mert sokaknak nem tetszett ez az intézkedés. Részben emiatt is a kormány úgy döntött, hogy ideje enyhíteni ezt a drasztikus születésszabályozást. Ebben a döntésben az is nagy szerepet játszott, hogy a kínai társadalomban felborult a nők és a férfiak aránya, vagyis jóval több férfi született, mint nő. Emellett még arra is hivatkoztak, hogy meg szeretnék előzni a társadalom elöregedését, aminek már most is mutatkoznak a jelei.

 

Ezt a családtervezési politikát 1979-ben vezették be. A kínai demográfusok viszont elég érdekes dolgokról számoltak be arról a helyzetről, hogy mi lett volna, ha nem korlátozzák a születések számát. Ha nem vezetik be ezt a rendelkezést, akkor valószínű, 2011-ig mindössze 400 millió gyerek született volna, ami azt jelenti, hogy a világ népessége jóval 2011 előtt, 2006-ban elérte volna a 7 milliárd főt.

Gyerek

Az egykepolitika már 35 éve működik Kínában. Mivel ebben az országban a nők vannak kevesebben, ezért azok a nemzetiségek, vagy vidékiek, akinek az elsőszülött gyerekük lány, engedélyt kaphattak még egy gyerek vállalására. Viszont később tovább enyhült ez a visszaszorítás és már azok a házaspárok is vállalhattak két gyereket, akik mindketten egykék. Később a kormány még engedékenyebb lett, és már azoknak a házaspároknak is lehetett két gyerekük, akik közül csak az egyikőjüknek nincs testvére.

Gyerek

Amikor februárban bejelentették ezt a sokak számára jó hírt, máris rengeteg kérvényezés érkezett az ország minden pontjáról, 50 százalékban 31-35 év közötti nőktől. Összesen 21 249-en adták be a kérelmet és ebből majdnem 20 ezren meg is kapták. Azok a családok, ahol két gyereket szerettek volna, most fellélegezhetnek. A számítások szerint azzal, hogy ennyi embernek engedélyezték a második gyerek vállalását, évenként 2 millió csecsemő fog születni Kínában.

Gyerek

Nem tudni, még mit hoz  jövő és hogy sikerül-e az egykepolitika enyhítésével visszabillenteni az egyensúlyba a kínai társadalmat. Viszont ha a Föld népességének a növekedését nézzük, az bizony elég aggasztó.

Forrás: Hír24

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Alsóörs - Vitorlás SC

Alsóörs - Vitorlás SC kikötő - tudnivalók: Az alsóörsi Vitorlás SC kikötője a tó... Tovább

RC 44 vitorlás hajó

 RC 44 vitorlás hajó Az RC 44 egy kis vízkiszorítású, magas színvonalú One... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 213

Átlagos értékelés: 5.0

kreatív