Kezdő tippek újdonsült vitorlázóknak, amik neked is segíteni fognak a vitorlázásban: a legjobb tanácsok kezdő vitorlázók számára

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kezdő tippek újdonsült vitorlázóknak, amik neked is segíteni fognak a vitorlázásban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kezdő tippek újdonsült vitorlázóknak, amik neked is segíteni fognak a vitorlázásban


2023/11/27

A vitorlás életmód tele van kalandokkal, élményekkel és emlékekkel. Azonban ahhoz, hogy mindezeket kiélvezhesd, alaposan meg kell ismerkedned a vitorlázás összes területével (hajók, tengeri szabályok, időjárás, navigáció, és így tovább). Persze minden az alapoknál kezdődik, és mivel ezek a legkisebb csónakokon és a legnagyobb vitorlás hajókon is azonosak, érdemes minél előbb megismerkedned velük. A vitorlázás elsajátítása temérdek gyakorlást igényel, most viszont néhány hasznos kezdő tippet sorolunk fel, amelyeknek biztosan jó hasznát veszed majd kalandjaid során!

Kezdő tippek vitorlázóknak

A vitorlázás elsajátítása

Válassz magadnak hajótípust

 

Habár az összes vitorlás hajó működése elve lényegében azonos, valójában temérdek különbség van egy dingi és egy szuperjacht között. Apropó – a dingik nagyszerűek a vitorlázás alapjainak begyakorlására és elsajátítására, beleértve a navigációt és a vitorlák kezelését is. Ha viszont a nyílt tengeren szeretnél hajózni egyszer, akkor nagyobb járműveket is meg kell tanulnod irányítani.

 

Szerezd meg a szükséges engedélyeket és ismerd meg a szabályokat

A vitorlázást szabályai és a szükséges papírok minden országban mások lehetnek, ráadásul sok helyen a nyílt vízi vitorlázás és a partmenti hajózás között is különbséget tesznek a törvényhozók. Akárhol is készülsz tehát vitorlázni, legyenek meg a szükséges papírjaid hozzá, és ismerkedj meg az adott ország szabályaival is.

 

Iratkozz be egy tanfolyamra

A tanfolyamok lehetővé teszik, hogy biztonságos környezetben, egy tapasztalt vitorlázó társaságában sajátítsd el a vitorlázás alapjait. Nem csak az adott hajótípust ismerheted meg, hanem a különböző vitorlás szakkifejezéseket, a fedélzeti eszközök használatát, illetve sok egyebet is.

Ismerkedés az időjárással

Ismerd meg a Beaufort-skálát

A Beaufort-skálát a szélerősség és a hullámok magasságának mérésére szokás használni. Ez egy nemzetközi szabvány, amelyet minden tengerésznek ismernie kell. A skála 0-ról indul (szélcsend, mozdulatlan vízfelület) és egészen 12-ig (orkán erejű szél, több mint 11 méter magas hullámokkal) léphet fel. Ezt a skálát muszáj ismerned, hiszen a vitorlás előrejelzések gyakran emlegetik, és életmentő lehet, ha tudod, hogy mi mit jelent.

 

Mindig ellenőrizd a helyi időjárást

A helyi időjárás jellemzőit mindig érdemes ismerned, bárhová is visz vízi utad. Meglehet például, hogy a szél az adott időszakban általában délután 3 órakor támad fel. Vagy előfordulhat, hogy a közeli hegyvonulatról váratlan széllökések támadhatnak a vízre, amikre jó felkészülni.

 

Ismerd meg az időjárási jeleket

Tanuld meg előre jelezni az időjárást a különböző nyomok alapján. A tengeri időjárás-előrejelzés egy külön ágazat, amire minden vitorlázónak szüksége lesz kalandjai során. Ha az oktatód elég tapasztalt, akkor biztosan gyakran emlegeti majd, hogy a különböző felhők és egyéb környezeti tényezők milyen időjárásra utalnak – jegyezd fel ezeket, és figyeld meg, hogy mi történik valójában!
 

Lapozz, mert még a következő oldaon is jön jó néhány tipp kezdő vitorlázók számára!


érdekesség hír tenger, óceán vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Viharfock

Viharfock - a legkisebb méretü orrvitorla

Könyvelés Budapesten

Vezetőként hogyan hozhatnánk meg a cégünkkel vagy vállalkozásunkkal kapcsolatos legfontosabb...

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része.

Új építésű lakás Herceghalom

Miért kiváló választás egy új építésű lakás Herceghalmon? Herceghalom a...

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.