Kibertámadás: mennyi pénzt fog termelni?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ezért nem fognak meggazdagodni a jelenleg zajló kibertámadás megindítói

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezért nem fognak meggazdagodni a jelenleg zajló kibertámadás megindítói


2017/05/24

A napokban hatalmas port kavart az interneten a WannaCry kibertámadás. A támadóknak már több mint 80 ezer dollárt sikerült kizsarolniuk az áldozatokból, azonban ez a nagyjából 22 millió forintos érték messze nem nevezhető meggazdagodásnak, a támadás méretét elnézve.

Ezért nem fognak meggazdagodni a kibertámadás megindítói

A támadók 300 dollárnyi, azaz nagyjából 80 ezer forintnyi bitcoint kérnek az áldozatoktól, ami lényegében egy értékes digitális pénznem, egy kézzel nem fogható fizetőeszköz. A zsarolóvírus azzal fenyegetőzik, hogy három naponta megnöveli a „váltságdíj” összegét, amíg azt ki nem fizetik.

 

A nyomozók helyzete

 

Azzal azonban bizonyára nem számoltak a támadók, hogy a bitcoin internetes tranzakcióit (amiből naponta 250 ezer történik világszerte) bárki követheti, ugyanis ezeket bárki nyomon követheti, mert a digitális bitcoin számlák nyilvánosak a világhálón. Ez megkönnyíti a hatóságok dolgát és néhány bitcoin számlát már megfigyelés alatt tartanak gyanús tranzakciók után kutatva. Ettől függetlenül a bitcoinnal üzletelő internetes bűnözők több weboldalt is igénybe vehetnek, hogy eltűntessék a nyomaikat az őket üldöző nyomozók elől.

 

„Úgy érzem, hogy hamarosan látni fogjuk, milyen nehéz is tisztára mosni a bitcoinokat” – írta tweetjében Alex Stamos, a Facebook biztonságtechnikai vezetője. Felvetette továbbá, hogy látni fogjuk, hogy a hatóságok és a hírszerző szervezetek egyesített erőbedobása mennyire lesz majd hatékony az ügy felderítésében.

 

Ezért nem fognak meggazdagodni a kibertámadás megindítói

 

 

 

A bitcoin nem csak a lekövethetőség miatt számít rossz váltságdíjnak. Mivel a WannaCry zsarolóvírus első sorban elavult, régi operációs rendszereket használó számítógépeket céloz meg, a legtöbb felhasználó bizonyára azt sem tudja, hogy mi az a bitcoin. Valószínűleg ezért is sikerült eddig ilyen kis mennyiségű váltságdíjat összeszedni 300 ezer áldozattól.Michael Gazeley, a Nerwork Boksz nevű kiberbiztonsági szolgáltató ügyvezető igazgatója megjegyezte: „Néhány embert hallottam arról viccelődni, hogy még ha áldozatul is esnének ennek a támadásnak, akkor sem tudnák, hogyan kell bitcoinnal fizetni.”

 

A rendőrség arra figyelmeztette az embereket, hogy semmiképpen ne fizessék ki a váltságdíjat, ugyanis semmi sem garantálja, hogy a támadók állják a szavukat, és minden adatunkat visszaszolgáltatják a fizetést követően.Ez persze nem jelenti azt, hogy egy ilyen jellegű támadás nem lehet sikeres – 2015-ben egy hasonló vírus összesen 325 millió dollárt szedett össze a megfertőzött cégektől világszerte.

 

Ezért nem fognak meggazdagodni a kibertámadás megindítói

 

Az alacsony „bevételt” elnézve az emberben felmerülhet a kérdés: vajon politikai céljai vannak a támadásnak?Egyes kiberbiztonsági szakértők szerint erről van szó, vagy legalább is valahol a pénzügyi és politikai indíttatások közötti középútról.

 

Bármi is késztette a támadókat a WannaCry eleresztésére az interneten, az ilyen jellegű támadások valódi veszélyt jelenthetnek digitális biztonságunkra. A jövőben bizonyára egyre többel találkozunk majd, és azok – csakúgy, mint a valódi vírusok – alkalmazkodni fognak a különböző óvintézkedésekhez.

 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fordulás

A fordulás a szél felé történő csapás váltás.

Fockroller

A fockroller meghatározását lásd az orrvitorla becsavaró szótárszónál.

Étterem Budapesten

Egy különleges éttermet keresel a főváros szívében? A Városliget Café & Restaurant...

Bécsi húsvéti vásár

Bécsi húsvéti vásár

Lobogtatni

Vitorlás hajót megállítani a vitorlák kilobogtatásával lehet.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.