notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kínában a gyerekek nagy részét sportiskolákba kényszerítik

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Kegyetlen edzésmódszerek a kínai sportiskolákban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kegyetlen edzésmódszerek a kínai sportiskolákban


2014/06/04
Petra

Kína az egyik legtöbb aranyérmet gyűjtő ország és tény, hogy nagyon tehetséges sportolókat küldenek az Olimpiára. Viszont ezekért az eredményekért sokan nagy árat fizetnek. Kínában tömegével képzik ki a jobbnál jobb sportolókat, de nem lehet mindegyikőjükből világbajnok.

Kínai sportiskola
Kínában több mint 300 olyan elit sportiskola működik, amiket az állam finanszíroz. Innen is látszik, hogy Kína mennyire komolyan veszi a sportolást, különösen az olimpiai sikerek miatt. Viszont úgy látszik, átestek a ló túloldalára, mert az iskolák túl nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, és ez szinte már a szellemi oktatás rovására megy.  A Kínában működő fejlett sportiskolarendszer már szinte tömegesen gyártja a sportolókat, akikből sok esetben nem lesz bajnok – mivel annyi hely nincs az Olimpián – hanem mehetnek gyári munkásnak, mivel a sporton kívül más képesítésük nincs.

 

Ráadásul a rémhírek szerint ezekben a sportiskolában különösen nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Itt nem néhány megerőltető testnevelésóráról van szó, hanem komoly, órákig tartó edzésekről, amik néhány iskolában akár 6 órások, vagy egész naposak is lehetnek.

 

Kínai sportiskola

Ezeket az iskolákat nagyon sok támadás és kritika éri a módszerei miatt – különösen azért, mert a hosszú és szigorú edzések akkora terhet tesznek a gyerekek vállára, hogy az ott tanulók gyakorlatilag el se tudnak indulni szakmailag más irányba. De talán esélyük sincs arra, hogy maguk döntsenek a sorsukról, mert a kínai kormány már kisiskolás korukban kijelöli az útjukat: iskolakezdésnél, általában 6 éves kor körül válogatják ki a legjobb fizikumú gyerekeket, akiket olimpiai bajnoknak szánnak és elküldik őket sportiskolába.

 

Ráadásul sok esetben az edzők nagyon szigorúak és kíméletlenek. Sokan vádolták egyes sportiskolák edzőit azzal, hogy verik a gyerekeket. Sőt, még egy olyan vád is elhangzott, hogy a Liaoning Anshan Sportiskolában doppingszert adtak be egy 15 éves tanoncnak.

 

Kínai sportiskola

Azok a tanulók, akik ezekből az iskolákból kikerülnek, végül profi sportolók lesznek – hisz már gyerekkoruk óta keményen edzenek. Viszont ez csekély vigasz azért az árért, amit a diákok nagy része fizet – biztos sokan vannak közöttük olyanok is, akiknek nem az volt életük nagy álma, hogy olimpiai bajnokok legyenek.

 

A gyerek sok esetben még szüleiket se láthatják – hogy mennyi ideig, az változó; attól függ, melyik bentlakásos sportiskolába kerül és az milyen messze van az otthonától. Létezik olyan iskola, ahol hetente egyszer találkozhatnak a tanulók a családjukkal, de ha túl messzire utaznak, akkor még ennél is ritkábban láthatják egymást.

 

Az iskola végével a diákok általában sportszövetkezeteknél helyezkednek el, de ez csak a „B” terv, miután nem lett mint a több százezerezer gyerekből olimpiai bajnok. Sokan még olyan ígéreteket is kapnak, hogy rendőrök lehetnek, miután már kiöregedtek a sportolásból. De a legtöbb sportiskolából kikerült gyerek vagy munkanélküli lesz, vagy elmegy kétkezi munkát végezni.

 

Persze ott vannak a szerencsések is, akik sportkarriert futnak be. Viszont ők se dőlhetnek nyugodtan hátra, mert ha lesérülnek, vagy megöregszenek, akkor már nem lesznek képesek arra a teljesítményre, amit elvárnak tőlük.versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Reménytelen helyzet

Reménytelen helyzet - ha ellenfelünk a cirkálószakaszon elõttünk haladva zavart szelet...

Élkötél

A hátsóél kivételével a vitorla élekre kötelet varrnak fel, mely meghatározza a vitorla...

Puffer

Angolszász környezetben fender, magyarosan ütközőpárna, de mindenki egyszerűen csak...

reffelés

A hajó folyamatosan jobban dől az optimális szögnél, célszerű reffelni azaz a...

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.