Kínában a gyerekek nagy részét sportiskolákba kényszerítik

hirdetes

Kegyetlen edzésmódszerek a kínai sportiskolákban

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kína az egyik legtöbb aranyérmet gyűjtő ország és tény, hogy nagyon tehetséges sportolókat küldenek az Olimpiára. Viszont ezekért az eredményekért sokan nagy árat fizetnek. Kínában tömegével képzik ki a jobbnál jobb sportolókat, de nem lehet mindegyikőjükből világbajnok.

Kínai sportiskola

Kínában több mint 300 olyan elit sportiskola működik, amiket az állam finanszíroz. Innen is látszik, hogy Kína mennyire komolyan veszi a sportolást, különösen az olimpiai sikerek miatt. Viszont úgy látszik, átestek a ló túloldalára, mert az iskolák túl nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, és ez szinte már a szellemi oktatás rovására megy.  A Kínában működő fejlett sportiskolarendszer már szinte tömegesen gyártja a sportolókat, akikből sok esetben nem lesz bajnok – mivel annyi hely nincs az Olimpián – hanem mehetnek gyári munkásnak, mivel a sporton kívül más képesítésük nincs.

 

Ráadásul a rémhírek szerint ezekben a sportiskolában különösen nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Itt nem néhány megerőltető testnevelésóráról van szó, hanem komoly, órákig tartó edzésekről, amik néhány iskolában akár 6 órások, vagy egész naposak is lehetnek.

 

Kínai sportiskola

Ezeket az iskolákat nagyon sok támadás és kritika éri a módszerei miatt – különösen azért, mert a hosszú és szigorú edzések akkora terhet tesznek a gyerekek vállára, hogy az ott tanulók gyakorlatilag el se tudnak indulni szakmailag más irányba. De talán esélyük sincs arra, hogy maguk döntsenek a sorsukról, mert a kínai kormány már kisiskolás korukban kijelöli az útjukat: iskolakezdésnél, általában 6 éves kor körül válogatják ki a legjobb fizikumú gyerekeket, akiket olimpiai bajnoknak szánnak és elküldik őket sportiskolába.

 

Ráadásul sok esetben az edzők nagyon szigorúak és kíméletlenek. Sokan vádolták egyes sportiskolák edzőit azzal, hogy verik a gyerekeket. Sőt, még egy olyan vád is elhangzott, hogy a Liaoning Anshan Sportiskolában doppingszert adtak be egy 15 éves tanoncnak.

 

Kínai sportiskola

Azok a tanulók, akik ezekből az iskolákból kikerülnek, végül profi sportolók lesznek – hisz már gyerekkoruk óta keményen edzenek. Viszont ez csekély vigasz azért az árért, amit a diákok nagy része fizet – biztos sokan vannak közöttük olyanok is, akiknek nem az volt életük nagy álma, hogy olimpiai bajnokok legyenek.

 

A gyerek sok esetben még szüleiket se láthatják – hogy mennyi ideig, az változó; attól függ, melyik bentlakásos sportiskolába kerül és az milyen messze van az otthonától. Létezik olyan iskola, ahol hetente egyszer találkozhatnak a tanulók a családjukkal, de ha túl messzire utaznak, akkor még ennél is ritkábban láthatják egymást.

 

Az iskola végével a diákok általában sportszövetkezeteknél helyezkednek el, de ez csak a „B” terv, miután nem lett mint a több százezerezer gyerekből olimpiai bajnok. Sokan még olyan ígéreteket is kapnak, hogy rendőrök lehetnek, miután már kiöregedtek a sportolásból. De a legtöbb sportiskolából kikerült gyerek vagy munkanélküli lesz, vagy elmegy kétkezi munkát végezni.

 

Persze ott vannak a szerencsések is, akik sportkarriert futnak be. Viszont ők se dőlhetnek nyugodtan hátra, mert ha lesérülnek, vagy megöregszenek, akkor már nem lesznek képesek arra a teljesítményre, amit elvárnak tőlük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem... Tovább

Torben Grael

Torben Grael Születési hely/idő: 1960.  július 22. Sao Paolo Torben Grael... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.9

verseny