notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Senki nem hajlandó beköltözni az újonnan felépített városba

hirdetes

A kínaiak építettek egy szellemvárost

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Angolában egy üzlezi alkudozás után felépítettek egy fél millió ember befogadására alkalmas várost, ahol nem lakik senki.

Szellemváros Angolában

Angolában a fővárostól nem messze, 30 kilométerre építettek egy várost, aminek gyakorlatilag semmi hasznát nem veszik. A városba, nevezetesen a Nova Cidade de Kilambaban ugyanis eddig összesen 220 lakást sikerült eladni a 2800-ból. Így a város szinte teljesen üresen áll. Mindennek egy elbaltázott üzlet és persze a lakosok többségének alacsony keresete az oka. A város egy kínai állami cég, a Citic és az angolai kormány üzleti megállapodása után lett felépítve 3,5 milliárd dollárból, amit a Citic finanszírozott; Angola pedig mindezért cserébe olajjal fizetett.

 

A várost egyébként félmillió lakos befogadására tervezték. A szellemvárosban legalább száz iskola és még annál is több bolt várja az odaköltözőket. Egyetlen nagyobb szupermarket működik ott, de oda se tolonganak az emberek, sőt állandó problémát jelent a forgalom hiánya. Szinte csak kínai munkások térnek be oda, akik a közeli konténertelepen laknak. Vannak kórházak is és nagyjából minden, aminek egy városban lennie kell, de egyik intézményt se használja senki.

 

Szellemváros Angolában

Viszont annak, hogy az emberek nem költöznek be ebbe a városba, ami készen várja őket, meg van az oka. Ugyanis Angolában elég alacsony a napi átlagkereset: az ottani lakosoknak mindössze napi két dollárból kell megélniük, ami nagyjából 500 forintnak felel meg. Nos, ez nem valami sok. Főleg úgy, hogy ebben a szellemvárosban egy lakás értéke 120 és 200 ezer dollár körül van. Így nem is csoda, hogy nem megy oda senki, hisz nem tehetik meg. Sőt, az elnök még úgy se tudja rábírni az embereket a lakásvásárlásra, ha kedvezményes hitelt ígér nekik.

 

 

Szellemváros Angolában

Viszont nem ez az egyetlen kínaiak által építettet város más országokban. Kína több afrikai országgal is kötött hasonló megállapodásokat abból a célból, hogy majd kínaiak költöznek oda. Ugyanis Kínában egyre nagyobb problémát jelent a túlnépesedés és a természetes erőforrások is fogytán vannak. Afrika pedig ebből a szempontból egy kincsesbánya, mivel nagy mennyiségű olaj és más ásványkincsek is fellelhetőek ott. Eddig mindössze 750 ezer kínai telepedett le az Öreg Kontinensen és ez a szám még növekedni fog. A kínaiakkal együtt pedig megjelennek a kínai cégek és üzletek is. Úgyhogy ez a szellemváros még csak a jéghegy csúcsa.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

szélcsend

Levegő nyugalmi állapota, vagyis áramlása oly gyenge, hogy érzékeinkkel nem vesszük észre Tovább

Dekk

A dekk jelentése fedélzet. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 243

Átlagos értékelés: 4.8

utazás