notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Senki nem hajlandó beköltözni az újonnan felépített városba

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A kínaiak építettek egy szellemvárost

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A kínaiak építettek egy szellemvárost


2014/06/19
Petra

Angolában egy üzlezi alkudozás után felépítettek egy fél millió ember befogadására alkalmas várost, ahol nem lakik senki.

Szellemváros Angolában
Angolában a fővárostól nem messze, 30 kilométerre építettek egy várost, aminek gyakorlatilag semmi hasznát nem veszik. A városba, nevezetesen a Nova Cidade de Kilambaban ugyanis eddig összesen 220 lakást sikerült eladni a 2800-ból. Így a város szinte teljesen üresen áll. Mindennek egy elbaltázott üzlet és persze a lakosok többségének alacsony keresete az oka. A város egy kínai állami cég, a Citic és az angolai kormány üzleti megállapodása után lett felépítve 3,5 milliárd dollárból, amit a Citic finanszírozott; Angola pedig mindezért cserébe olajjal fizetett.

 

A várost egyébként félmillió lakos befogadására tervezték. A szellemvárosban legalább száz iskola és még annál is több bolt várja az odaköltözőket. Egyetlen nagyobb szupermarket működik ott, de oda se tolonganak az emberek, sőt állandó problémát jelent a forgalom hiánya. Szinte csak kínai munkások térnek be oda, akik a közeli konténertelepen laknak. Vannak kórházak is és nagyjából minden, aminek egy városban lennie kell, de egyik intézményt se használja senki.

 

Szellemváros Angolában

Viszont annak, hogy az emberek nem költöznek be ebbe a városba, ami készen várja őket, meg van az oka. Ugyanis Angolában elég alacsony a napi átlagkereset: az ottani lakosoknak mindössze napi két dollárból kell megélniük, ami nagyjából 500 forintnak felel meg. Nos, ez nem valami sok. Főleg úgy, hogy ebben a szellemvárosban egy lakás értéke 120 és 200 ezer dollár körül van. Így nem is csoda, hogy nem megy oda senki, hisz nem tehetik meg. Sőt, az elnök még úgy se tudja rábírni az embereket a lakásvásárlásra, ha kedvezményes hitelt ígér nekik.

 

 

Szellemváros Angolában

Viszont nem ez az egyetlen kínaiak által építettet város más országokban. Kína több afrikai országgal is kötött hasonló megállapodásokat abból a célból, hogy majd kínaiak költöznek oda. Ugyanis Kínában egyre nagyobb problémát jelent a túlnépesedés és a természetes erőforrások is fogytán vannak. Afrika pedig ebből a szempontból egy kincsesbánya, mivel nagy mennyiségű olaj és más ásványkincsek is fellelhetőek ott. Eddig mindössze 750 ezer kínai telepedett le az Öreg Kontinensen és ez a szám még növekedni fog. A kínaiakkal együtt pedig megjelennek a kínai cégek és üzletek is. Úgyhogy ez a szellemváros még csak a jéghegy csúcsa.

 utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Gerenda

A gerenda a vihart hozó kékeslilás, sötét, egyenes vonalú felhőképződmény. A gerenda...

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Paul Elvström

Paul Elvström életrajz és eredmények Született: 1928. februér 25., Koppenhága,...

Vantni

A vantnik (=csarnak) az árbocot oldalra merevítő drótkötelek.

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.