notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Senki nem hajlandó beköltözni az újonnan felépített városba

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A kínaiak építettek egy szellemvárost

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A kínaiak építettek egy szellemvárost


2014/06/19
Petra

Angolában egy üzlezi alkudozás után felépítettek egy fél millió ember befogadására alkalmas várost, ahol nem lakik senki.

Szellemváros Angolában
Angolában a fővárostól nem messze, 30 kilométerre építettek egy várost, aminek gyakorlatilag semmi hasznát nem veszik. A városba, nevezetesen a Nova Cidade de Kilambaban ugyanis eddig összesen 220 lakást sikerült eladni a 2800-ból. Így a város szinte teljesen üresen áll. Mindennek egy elbaltázott üzlet és persze a lakosok többségének alacsony keresete az oka. A város egy kínai állami cég, a Citic és az angolai kormány üzleti megállapodása után lett felépítve 3,5 milliárd dollárból, amit a Citic finanszírozott; Angola pedig mindezért cserébe olajjal fizetett.

 

A várost egyébként félmillió lakos befogadására tervezték. A szellemvárosban legalább száz iskola és még annál is több bolt várja az odaköltözőket. Egyetlen nagyobb szupermarket működik ott, de oda se tolonganak az emberek, sőt állandó problémát jelent a forgalom hiánya. Szinte csak kínai munkások térnek be oda, akik a közeli konténertelepen laknak. Vannak kórházak is és nagyjából minden, aminek egy városban lennie kell, de egyik intézményt se használja senki.

 

Szellemváros Angolában

Viszont annak, hogy az emberek nem költöznek be ebbe a városba, ami készen várja őket, meg van az oka. Ugyanis Angolában elég alacsony a napi átlagkereset: az ottani lakosoknak mindössze napi két dollárból kell megélniük, ami nagyjából 500 forintnak felel meg. Nos, ez nem valami sok. Főleg úgy, hogy ebben a szellemvárosban egy lakás értéke 120 és 200 ezer dollár körül van. Így nem is csoda, hogy nem megy oda senki, hisz nem tehetik meg. Sőt, az elnök még úgy se tudja rábírni az embereket a lakásvásárlásra, ha kedvezményes hitelt ígér nekik.

 

 

Szellemváros Angolában

Viszont nem ez az egyetlen kínaiak által építettet város más országokban. Kína több afrikai országgal is kötött hasonló megállapodásokat abból a célból, hogy majd kínaiak költöznek oda. Ugyanis Kínában egyre nagyobb problémát jelent a túlnépesedés és a természetes erőforrások is fogytán vannak. Afrika pedig ebből a szempontból egy kincsesbánya, mivel nagy mennyiségű olaj és más ásványkincsek is fellelhetőek ott. Eddig mindössze 750 ezer kínai telepedett le az Öreg Kontinensen és ez a szám még növekedni fog. A kínaiakkal együtt pedig megjelennek a kínai cégek és üzletek is. Úgyhogy ez a szellemváros még csak a jéghegy csúcsa.

 utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dörzsléc

A dörzsléc a hajó szélét védő szegély.

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti...

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód...

Rund Um

Rund Um vitorlás verseny történet 1998 óta Rund Um élőben is nyomon követhető az...

Behúzókötél

A behúzókötél a vitorlák behúzására, kiengedésére, szélhez való optimális...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!