Íme középkori celebünkről elnevezett erőd: a Kinizsi vár!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Középkori celebünkről elnevezett erőd a Balatonnál: a Kinizsi vár

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Középkori celebünkről elnevezett erőd a Balatonnál: a Kinizsi vár


2016/03/18

Kinizsi Pál, a középkor hazai nagy „celebje” ahány csatába belekezdett Mátyás idejében, mindegyikből győztesen került ki, így nem véletlen hogy még ma is mindenki ismeri, főleg hogy hihetetlen ereje volt a legenda szerint. Ezért nem meglepő, hogy várat is neveztek el róla, amely a balatoni régoóban található. Most ennek történetét meséljük el.

 

Kinizsi vár, mely középkori celebünk nevét viseli ma

Kinizsi Pál :


Mai napig nem tudni, mikor született a molnárlegényként kenyerét kereső Kinizsi, hiszen semmilyen papír nem maradt fenn koráról, de feltehetőleg az 1430-as évek elején.

 

Tehetséges fiatalember volt, akire Mátyás király fel is figyelt hamar, így meghívta seregébe, amelyet Pál el is fogadott. És Mátyás akárhány csatába küldte, ő mindegyikből győztesként ért haza urához, sőt még a Nagyváradra törő törököt is elkergette.

 

 

A vár:

A vár nem messze Veszprémtől fekszik, Nagyvázsony községében. Építése feltehetőleg a XV. század elején történt, a környéken nagy elismerésnek örvendő Vezsenyi család jóvoltából. A várat magát Vezsenyi László húzatta fel, miután a Zádor-várat elvesztette egy perben.


1472-ben, a család halála után Mátyás Kinizsinek ajándékozta a vár tulajdonjogát, így köszönte meg neki hozzá való hűségét, és dicső nyereségeinek sokaságát. Az erőd ekkor lett kibővítve, így kapta meg emeletes palotaszárnyát, várkápolnáját, és kapuvédőművét, mely az ágyúk védelmét biztosította, és mély sáncárkot is kapott a nagyobb biztonság érdekében.


1490-ben Habsburg Miksa megpróbálta befoglalni a várat, ami zsoldosseregével sikerült is. Visszafoglalni csak rá egy évre Kinizsi volt képes a többi fegyveres emberével.

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Kinizsi vár, mely középkori celebünk nevét viseli ma

A vár ura sokat volt távol, így annak védelme feleségének, Magyar Benginának volt a feladata, ám miután Pál meghalt 1494-ben, az asszony újra férjhez ment, de hitvese nyakát törte mikor leesett a lóról.

Az úrnő nem gyászolt sokáig, s harmadjára is igent mondott Kereky Gergelynek, aki azonban egy erőszakos, zsarnok fráter volt. Bengina nem egyszer szenvedett jelenlététől, így 1519-ben hívei megölték Kerekyt, majd a várárokba dobták.

Miután ez kiderült, Kinizsire való tekintettel csak örök száműzetést kapott, s 1526. után meg is halt.

A Kinizsi vár így Bengina második férjének családjához került, akik falait megerősítvén felrobbantották a közeli pálos kolostort, és annak köveivel toldották meg.


A Zichyk tulajdonába 1649-ben került, az utolsó harcában pedig Rákóczi idején vett részt, ekkor hol kurucok, hol labancok kezében volt az erőd, ám 1709-ben végleg a labancoké lett.

Ezután egészen 1848-ig börtönként szolgált, és közben lassan pusztulásnak indult.
Régészeti feltárására majd megóvására 1955., és 1961. között került sor, és 2005-ben újabb kutatások vették kezdetét. 2013-ban a vár veszélyére való tekintettel az MNV és a KÖH engedélyezte helyreállítását, és azóta folyamatosan fejlődik is.

 

 

Folyamatos programok, lovagi tornák, fesztiválok kerülnek itt megrendezésre, melyek közül talán a Krumpli és a Csirke-Csülök fesztivál a legkiemelkedőbb, melyet mindenkinek ajánlunk figyelmébe.


érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Centomiglia

Centomiglia vitorlás verseny történet Az első Centomigliát a Circolo Vela Gargnano...

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Bécsi húsvéti vásár

Bécsi húsvéti vásár

Felmenetel

A felmenetel a hajó szélirány felé történő irányváltoztatása. A felmenetel szélbeállásig tart.

Formastabilitás

A formastabilitás a hajótest alakjától függő, a hajó dőlésével szemben mutatkozó...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.