notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme középkori celebünkről elnevezett erőd: a Kinizsi vár!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Középkori celebünkről elnevezett erőd a Balatonnál: a Kinizsi vár

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Középkori celebünkről elnevezett erőd a Balatonnál: a Kinizsi vár


2016/03/18
Ilyés Zsófi

Kinizsi Pál, a középkor hazai nagy „celebje” ahány csatába belekezdett Mátyás idejében, mindegyikből győztesen került ki, így nem véletlen hogy még ma is mindenki ismeri, főleg hogy hihetetlen ereje volt a legenda szerint. Ezért nem meglepő, hogy várat is neveztek el róla, amely a balatoni régoóban található. Most ennek történetét meséljük el.

 

Kinizsi vár, mely középkori celebünk nevét viseli ma

Kinizsi Pál :


Mai napig nem tudni, mikor született a molnárlegényként kenyerét kereső Kinizsi, hiszen semmilyen papír nem maradt fenn koráról, de feltehetőleg az 1430-as évek elején.

 

Tehetséges fiatalember volt, akire Mátyás király fel is figyelt hamar, így meghívta seregébe, amelyet Pál el is fogadott. És Mátyás akárhány csatába küldte, ő mindegyikből győztesként ért haza urához, sőt még a Nagyváradra törő törököt is elkergette.

 

 

A vár:

A vár nem messze Veszprémtől fekszik, Nagyvázsony községében. Építése feltehetőleg a XV. század elején történt, a környéken nagy elismerésnek örvendő Vezsenyi család jóvoltából. A várat magát Vezsenyi László húzatta fel, miután a Zádor-várat elvesztette egy perben.


1472-ben, a család halála után Mátyás Kinizsinek ajándékozta a vár tulajdonjogát, így köszönte meg neki hozzá való hűségét, és dicső nyereségeinek sokaságát. Az erőd ekkor lett kibővítve, így kapta meg emeletes palotaszárnyát, várkápolnáját, és kapuvédőművét, mely az ágyúk védelmét biztosította, és mély sáncárkot is kapott a nagyobb biztonság érdekében.


1490-ben Habsburg Miksa megpróbálta befoglalni a várat, ami zsoldosseregével sikerült is. Visszafoglalni csak rá egy évre Kinizsi volt képes a többi fegyveres emberével.

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Kinizsi vár, mely középkori celebünk nevét viseli ma

A vár ura sokat volt távol, így annak védelme feleségének, Magyar Benginának volt a feladata, ám miután Pál meghalt 1494-ben, az asszony újra férjhez ment, de hitvese nyakát törte mikor leesett a lóról.

Az úrnő nem gyászolt sokáig, s harmadjára is igent mondott Kereky Gergelynek, aki azonban egy erőszakos, zsarnok fráter volt. Bengina nem egyszer szenvedett jelenlététől, így 1519-ben hívei megölték Kerekyt, majd a várárokba dobták.

Miután ez kiderült, Kinizsire való tekintettel csak örök száműzetést kapott, s 1526. után meg is halt.

A Kinizsi vár így Bengina második férjének családjához került, akik falait megerősítvén felrobbantották a közeli pálos kolostort, és annak köveivel toldották meg.


A Zichyk tulajdonába 1649-ben került, az utolsó harcában pedig Rákóczi idején vett részt, ekkor hol kurucok, hol labancok kezében volt az erőd, ám 1709-ben végleg a labancoké lett.

Ezután egészen 1848-ig börtönként szolgált, és közben lassan pusztulásnak indult.
Régészeti feltárására majd megóvására 1955., és 1961. között került sor, és 2005-ben újabb kutatások vették kezdetét. 2013-ban a vár veszélyére való tekintettel az MNV és a KÖH engedélyezte helyreállítását, és azóta folyamatosan fejlődik is.

 

 

Folyamatos programok, lovagi tornák, fesztiválok kerülnek itt megrendezésre, melyek közül talán a Krumpli és a Csirke-Csülök fesztivál a legkiemelkedőbb, melyet mindenkinek ajánlunk figyelmébe.


érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Bolcni

A bolcni jelentése csapszeg.

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul...

Születésnapi buli helyszín Budapest

Igényes, elegáns, exkluzív születésnapi buli helyszín Budapesten? Megtaláltad! A...

Diabétesz kezelése

A cukorbetegség vagyis diabétesz   A diabétesz, a glükóz zavara, melynek oka a...

Ketch vitorlás

            ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!