Íme középkori celebünkről elnevezett erőd: a Kinizsi vár!

hirdetes

Középkori celebünkről elnevezett erőd a Balatonnál: a Kinizsi vár

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kinizsi Pál, a középkor hazai nagy „celebje” ahány csatába belekezdett Mátyás idejében, mindegyikből győztesen került ki, így nem véletlen hogy még ma is mindenki ismeri, főleg hogy hihetetlen ereje volt a legenda szerint. Ezért nem meglepő, hogy várat is neveztek el róla, amely a balatoni régoóban található. Most ennek történetét meséljük el.

 

Kinizsi vár, mely középkori celebünk nevét viseli ma

Kinizsi Pál :


Mai napig nem tudni, mikor született a molnárlegényként kenyerét kereső Kinizsi, hiszen semmilyen papír nem maradt fenn koráról, de feltehetőleg az 1430-as évek elején.

 

Tehetséges fiatalember volt, akire Mátyás király fel is figyelt hamar, így meghívta seregébe, amelyet Pál el is fogadott. És Mátyás akárhány csatába küldte, ő mindegyikből győztesként ért haza urához, sőt még a Nagyváradra törő törököt is elkergette.

 

 

A vár:

A vár nem messze Veszprémtől fekszik, Nagyvázsony községében. Építése feltehetőleg a XV. század elején történt, a környéken nagy elismerésnek örvendő Vezsenyi család jóvoltából. A várat magát Vezsenyi László húzatta fel, miután a Zádor-várat elvesztette egy perben.


1472-ben, a család halála után Mátyás Kinizsinek ajándékozta a vár tulajdonjogát, így köszönte meg neki hozzá való hűségét, és dicső nyereségeinek sokaságát. Az erőd ekkor lett kibővítve, így kapta meg emeletes palotaszárnyát, várkápolnáját, és kapuvédőművét, mely az ágyúk védelmét biztosította, és mély sáncárkot is kapott a nagyobb biztonság érdekében.

hirdetes


1490-ben Habsburg Miksa megpróbálta befoglalni a várat, ami zsoldosseregével sikerült is. Visszafoglalni csak rá egy évre Kinizsi volt képes a többi fegyveres emberével.

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

hirdetes
Kinizsi vár, mely középkori celebünk nevét viseli ma

A vár ura sokat volt távol, így annak védelme feleségének, Magyar Benginának volt a feladata, ám miután Pál meghalt 1494-ben, az asszony újra férjhez ment, de hitvese nyakát törte mikor leesett a lóról.

Az úrnő nem gyászolt sokáig, s harmadjára is igent mondott Kereky Gergelynek, aki azonban egy erőszakos, zsarnok fráter volt. Bengina nem egyszer szenvedett jelenlététől, így 1519-ben hívei megölték Kerekyt, majd a várárokba dobták.

Miután ez kiderült, Kinizsire való tekintettel csak örök száműzetést kapott, s 1526. után meg is halt.

A Kinizsi vár így Bengina második férjének családjához került, akik falait megerősítvén felrobbantották a közeli pálos kolostort, és annak köveivel toldották meg.


A Zichyk tulajdonába 1649-ben került, az utolsó harcában pedig Rákóczi idején vett részt, ekkor hol kurucok, hol labancok kezében volt az erőd, ám 1709-ben végleg a labancoké lett.

Ezután egészen 1848-ig börtönként szolgált, és közben lassan pusztulásnak indult.
Régészeti feltárására majd megóvására 1955., és 1961. között került sor, és 2005-ben újabb kutatások vették kezdetét. 2013-ban a vár veszélyére való tekintettel az MNV és a KÖH engedélyezte helyreállítását, és azóta folyamatosan fejlődik is.

 

 

Folyamatos programok, lovagi tornák, fesztiválok kerülnek itt megrendezésre, melyek közül talán a Krumpli és a Csirke-Csülök fesztivál a legkiemelkedőbb, melyet mindenkinek ajánlunk figyelmébe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

érdekességek túra utazás

Szótár

Raffica

Raffica vitorlás hajó A hajót Bruce Farr tervezte a Libera hajóosztály... Tovább

Hangjelzések

Bár a vitorlázók többsége nem használ hangjelzéseket, a géphajók jelzéseinek... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes