notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újra kinyit a Városliget jégpályája

hirdetes

Megérkezett a november! Újra nyit a műjég a Városligetben!

Bibók Barbara
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Beköszöntött a november, ami a korcsolyázni vágyóknak egyet jelent: megnyílik a Városligetben a műjég! Újra megszólalnak a vidám dallamok, gőzölög a forralt bor, és vidám emberek tömege a siklik a hófehér jégen! Erről Te sem maradhatsz le! 

Ismét megnyitja kapuit a városligeti műjég

A Városligeti Műjégpálya története a régmúlt korok idejébe nyúlik vissza, s az 1800-as éveknek köszönhetjük az első kezdeményezéseket. A Pesti Korcsolyázó Egylet a sok megpróbáltatás után végre elérte a célját, s saját jégpályát létesíthetett a Városligeti tó egy szakaszán.

 

A téli sport népszerűsítése, bármennyire lelkesen próbálkoztak is vele, sok nehézségbe és akadályba ütközött, mert a korcsolyázást akkoriban nem nézték jó szemmel az emberek, s még az orvosok is elítélték a hatásait. Eötvös Józsefnek köszönhetjük a pozitív változások elindulását. Ő ugyanis felkarolta a korcsolyázás gondolatát, s lelkesítette az ifjúságot!

Neki köszönhető, hogy a következő évszázadra már népszerű sporttá nőtte ki magát a magyar korcsolyázás!

 

Az évek múlásával a Városligeti tó karbantartást igényelt, s a tömeges korcsolyázásra való tekintettel a tó vizét lecsökkentve biztosították az egész télen üzemelő jégpályát. Erre nagy szükség is volt, ugyanis a korcsolyázás nem csak, mint sporttevékenység terjedt el, de komoly közösségformáló erővel is bírt. Hamarosan egész rendezvényeket, táncos mulatságokat tartottak a befagyott Városligeti tavon. A fiatalok itt ismerkedtek, az idősebbek pedig szívesen szemlélték a boldog úrfikat és kisasszonyokat.

hirdetes

 

A háború azonban a vidám társasági élet összes színterét romba döntötte, és a jégpályát sem kímélte. A szörnyűségek vége viszont kiváló lehetőséget adott az újjáépítésre, és a műjég elkészítésére! 1926-ra megépítették a Városligeti Műjégpálya új színterét, s ezzel ismét fellendült a korcsolyázás szerelmeseinek élete.

hirdetes

 

A 2011-ben átépített pálya, és épület minden évben számos látogatót vonz, és csodás hangulattal tölti meg a téli estéket. Varázslatos fények, boldog nevetések, és szétáradó édes illatok!

 

Igen, ez mind a Városligeti Műjég! Ami hamarosan újra kinyitja kapuit 2015-ben is!

 

A sport közben megéhezőknek sincs okuk panaszra, hisz a műjégpálya épületében található Városliget Café és Étterem laktató fogásokkal, és a békeidők utánozhatatlan hangulatával várja a családokat, párokat, sőt még négylábú kedvenceiteket is!

 

Elő tehát a korcsolyákkal, és irány a Városliget! Hiszen 2015-ben is újra vár a műjég és a fergeteges lendület! ;)

 

 

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Sója

Olyan fából vagy betonból épített rámpa, "lejtő" ahol a vitorlás hajókat,... Tovább

Cockpit

A cockpit (ejtsd: kokpit) jelentése fedélzeti munkaterület. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 138

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek sport