notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balaton télen nyáron - és ősszel is: a legszebb balatoni kiránduló útvonalak, amelyeket neked is látnod kell!

hirdetes

Őszi kirándulás a Balatonon - látnivalók a magyar tenger körül, ami nem csak nyáron érdekes!

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Balaton nem csak nyáron lehet a kikapcsolódás, a béke és a szórakozás szigete! Tematikus kirándulóhelyei, híres túraútvonalai az őszi időszakban is tökéletes programot nyújthat a családnak! Íme a legszebb balatoni kirándulóhelyek, amelyeket még most sem késő meglátogatni!

 
A legszebb látnivalók a Balatonon ősszel

Olaszrizling tanösvény Csopak-Paloznakon - balatoni túravonal, a borok kedvelőinek

Csopak és Paloznak községek önkormányzatának támogatásával 2006. tavaszán hozták létre az Olaszrizling Tanösvényt. A csopaki Petőfi Sándor utcától a paloznaki Tódi útig 12 darab ismertető tábla mutatja be a Balaton-felvidék jellegzetes szőlőfajtáit, ezen a vidéken jellegzetes vörös színű talaj kialakulását, a szőlőművelés fontosabb lépéseit, az ökológiai egyensúlyt befolyásoló tényezőket, a szüreti munkálatokat, a borvidék jellemzőit. Az egyedi népművészeti motívumokkal díszített táblák ismertető szövegét Tamás Jenő csopaki borász írta, a fotókat Tamás Ervin készítette.

 

 

Tan-körséta - Felsőörs

 

Felsőörs mellett található a Magyarországon elsőként, a XIX. század végén tudományosan feldolgozott földtani alapszelvény, amely Böckh János geológus bányamérnök nevéhez fűződik. A földtani, rétegtani és őslénytani érdekességet a település határában induló Z (zöld sáv) turistajelzés fűzi fel kis, 600 méteres tan-körsétára.

Az ösvényen kialakított, védőtetővel ellátott bemutatófal a Tethys-ősóceán üledékeinek és a Föld 200-245 millió évvel ezelőtti tűzhányó működésének megkövült világát mutatja be – a látnivalók között szöveges és rajzos információs tábla igazít el. A geológiai bemutatóhelyről ismertető kiadvány is készült.

Felsőörs közvetlen szomszédságába, Alsóörsre is érdemes ellátogatni, ahol számos család-barát, parkosított övezet található. Itt ősszel sem probléma a szállás: a Hotel Aranysas ősszel is várja kedves vendégeit hatalmas kertrésszel, sütögetővel és számos kikapcsolódási lehetőséggel! Foglalj szobát náluk ide kattintva, és élvezd az őszi Balaton látványát: balatoni szállás.

A legszebb látnivalók a Balatonon ősszel

Balatoni látnivaló - Szent György hegyi Bazaltorgonák tanösvény

hirdetes

A közel 4 km hosszú, hurkot leíró tanösvény bemutatja a Szent György-hegy állat- és növényvilágát, elvezet a bazaltorgonákhoz, és a körpanorámát nyújtó hegytetőre is.

A Tapolca felől megközelíthető, volt raposkai bányaudvarból induló túra első (magyar és német nyelvű) táblája a hegy földtörténetével, a következő a növényvilággal ismerteti meg az érdeklődőket. A "jégbarlang" állomásai után a legérdekesebb látnivalók, a bazaltorgonák mellett vezet fel az út a 414 m-es csúcsig.

A hegytető tájékoztató táblája segítségével azonosíthatók a körpanoráma elemei: a Keszthelyi-hegység, és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig ívelő látvány. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának ismertetésével zárul. A sétaút jelképe a fűrészlábú szöcske.

 

hirdetes

Balatoni látnivaló - Búbos Vöcsök tanösvény

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének egyik kiemelten látogatott területén, a Kis-Balaton tájegységén található Kányavári-szigeten alakította ki Igazgatóságunk a Búbos vöcsök tanösvényt. (Megközelíthető a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról). 

A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható 1-1,5 óra alatt végigjárható sétaút 15 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadózók stb.) ismertet. 

A sétaút nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem. A tanösvény jelképének a gyakran látható búbos vöcsök szolgált alapul (Podiceps cristatus). 

 

Keltatúra – Balatonföldvár

Kellemes kikapcsolódást ígér a Keltatúra, amely egy 6,5 km-es túraútvonalon mutatja be Balatonföldvár történetét, növény-, és állatvilágát, érintve a Galambszigetet, a Kvassay sétányt és a Magaspartot. Balatonföldvár területén az i.e. IV. században kelták éltek, az általuk emelt földvár a település névadója.

A legszebb látnivalók a Balatonon ősszel

Bringával a Balaton körül

A Balatont körülkarikázni egy több napos könnyű túra keretében sokak számára életre szóló élményt jelenthet. A legkedvezőbb erre talán a késő tavaszi vagy a kora őszi időszak, a „hosszú” hétvégék. Ezt az időszakot különösen diákcsoportok, kisgyermekes családok részére ajánljuk. Ilyenkor a csendes, part menti, kitáblázott balatoni bringakörúton, egy-egy frissítő strandolást közbeiktatva haladhatunk, miközben a csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. A Balatonig eljuthatunk vonattal, a kerékpárunkkal együttutazva. Hajóval, komppal átkelhetünk egyik partról a másikra (pl. Tihany–Szántód, Fonyód–Badacsony). A bringakörútról letérve a Balaton környékének a felfedezése csodálatos és feledhetetlen élményekkel gazdagíthat minden érdeklődőt.

 

Bazalt utca - Vindornyaszőlős

A Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. Az összességében 8 kilométernyi ösvény legizgalmasabb része a különleges világú, mintegy 800 méter hosszú szakasz, amely 5-15 méter magas 3 millió éves bazaltoszlopok között halad. A hegy tetején a lápos Rakottyás tavak ritka állatok és növények élőhelyei. A fokozottan védett terület legismertebb barlangja a 24 méter hosszú Vadlány-lik - barlang kapcsán sok legendát ismernek a helyiek. A monda szerint a szerelmesétől elszakított lány bánatában bujdosott el a barlangba, és kedvese utáni vágyakozásába őrült bele.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Kajüt

A kajüt másik nevén a hajófülke, lakótér, itt alszik a legénység, alkalmas még... Tovább

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 175

Átlagos értékelés: 4.9