Köhögés? Láz? Felpuffadt has? Lehet, hogy a kis kedvenc okozta a háziállattartás veszélyei.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Köhögés? Láz? Felpuffadt has? Lehet, hogy a kis kedvenc okozta…

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Köhögés? Láz? Felpuffadt has? Lehet, hogy a kis kedvenc okozta…


2012/08/09

Szeretjük a háziállatainkat – az angol háztartások 43 százalékában kap helyet egy-egy kis kedvenc. De sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a kisállatok bizony rengeteg kór hordozói, ezek közül sok az igen komoly betegséget terjesztő kórokozó, ezeket pedig bizony átadják gazdáiknak.

Higiénia az állattartásban

Ez egy egyre komolyabb probléma, mivel az újonnan megjelenő különféle betegségek 75 százaléka az állatokról származik. A HIV vírus, például úgy tűnik, hogy a majmoktól eredeztethető. A betegségek régebbi változatai állatról emberre terjedtek, ide értve a veszettséget, az ebola-t, a sárgalázat, a tífuszt és a bubópestist.
De ha a következő betegségek számodra első hallásra olyannyira egzotikusnak tűnnek, hogy egyáltalán nem számolsz azzal, hogy elkaphatod ezeket, jobb ha tisztában vagy azzal, hogy azok a zoonózisok, amelyek a hírek témái voltak az utóbbi években, például a múlt szeptemberi E.Coli járvány Surrey-ben egy állatsimogató farmon robbant ki, továbbá a 165 ember tragikus halálát okozó Creutzfeldt-Jakob kór új variánsát, a tudósok szerint egy BSE-vel fertőzőtt szarvasmarha terjesztette el (kergemarhakór).
Meglepően, nem úgy mint a HIV, a sertésinfluenza nem zoonózis, mivel a fertőzés már emberről emberre terjed, tehát kevésbé jellemző, hogy az állatok-ember közötti érintkezésekből adódik.
A leginkább ismert zoonózis Angliában valószínűleg az E.coli és a szalmonella az Egészségvédő Szervezet szerint.
Dr. Hilary Kirkbride, tanácsadó epidemilógus szerint, a legtöbb esetben a háziállattól elkapott betegség nem okoz egyebet egy kis gyomorrontásnál, de némely esetben ezek a fertőzések komoly betegségeket okoznak.
Valamennyi kisállat tulajdonosnak be kellene tartania néhány higiéniai alapvetést, úgy mint kézmosás minden állattal való érintkezést követően, és annak a biztosítása, hogy az állatok nem érhetnek az emberek által fogyasztott ételekhez.


Íme, néhány a leggyakrabban elkapható betegségek közül:


Hüllők


A teknősök, terrapinek, kígyók és gyíktulajdonosoknak különösen óvatosnak kell lennik a szalmonella baktérium miatt. Ez ugyanis a fertőzött, de gyakran teljesen egészségesnek tűnő állatok ürülékéből terjed. 2000-ben egy három hetes baba halálát okozta ez a kór, amelyet a család gyíkjától kapott el – ennek kapcsán a közegészségügyi felügyelet egy figyelmeztetés adott ki a hüllőtartás veszélyeiről.
Mostanában egy 5 hónapos kislány került az intenzív osztályra amiatt, hogy szalmonellával fertőzte meg a bátyjának ajándékozott kígyó.
A higiénia nagyon fontos, mivel azok a vírustörzsek, amelyek a hüllőkről átterjedhetnek, nagyon csúnya betegségeket okoznak az emberekben, különösen a gyermekekben – nyilatkozta Professor Malcolm Bennett, a Nemzeti Zoonózis Kutatóközpont igazgatója.
"Szörnyű tragédiákról hallani, hüllők által terjesztett kórokozókról, amely sok esetben gyermekhalállal végződik, és mindez azért is rettenetes, mert józan ésszel mindez megelőzhető lett volna."


Kutyák, macskák, és más emlősök


Négylábú barátaink esetében a veszettségtől tartanak talán leginkább az emberek, mivel szinte minden esetben halállal végződik. Angliában például, ritka az ilyen eset, és általában egy külföldi út során beszerzett kutyaharapással kezdődik. Mostanában például egy fiatal észak-ír nő halt meg Belfast-ban miután megfertőződött egy állatmenhelyen Észak-Afrikában. 70 év óta nem történt ilyen tragédia Észak Írországban.
Kedves megjelenésükkel szemben a kiskutyusok bizony néha betegségeket adnak át gazdáiknak. És bár a kutyák, macskák és más emlősök gazdaszervezetei illetve hordozói lehetnek kisebb nagyobb betegségeknek. A legtöbb ilyen esetben az ürülékkel adják át a kórokozót.
 Ide tartozik a Cryptosporidium fertőzés, ami hasi fájdalmat, influenzaszerű tüneteket okoz, és néha komoly betegségekhez vezet, mint amilyen a hasnyálmirigygyulladás. Egy másik állati ürülékkel elkapható betegség a campylobacter fertőzés, ami hasmenést, lázat és görcsöket okoz.
A macskák által terjesztett betegségek közül a leggyakoribb a toxoplazmózis. Ezt egy parazita okozza, és általában influenzaszerű tüneteket okoz. Azonban a legyengült immunrendszerű betegek esetében komoly tüneteket okozhat, és agyvelőgyulladáshoz vezethet.
A toxoplazmózist a várandós anyuka átadhatja magzatának is, amely születési rendellenességekhez vagy vetéléshez vezethet.
A kutyák és macskák férgeket is terjeszthetnek. Az emberekben előidézett tünetek lehetnek láz, fejfájás és hasi fájdalom, sőt néha tüdőgyulladás és vakság.


Egy másik veszélyforrás a galandféreg. A kutyák ürülékében található peték útján terjed, amely valahogyan a gyerekek szájába kerül.
Ahogy növekszik a lárva, fokozatosan folyadékkal teli cisztákat hoz létre különböző szervekben. A tünetek között ott van a vakság, a sárgaság és az epilepszia. A családi kedvencek különféle bőrbetegségeket is terjesztenek. Mindenképpen kerülni kell a kis kedvenc megérintését, ha kopasz foltjai vannak, mivel sok esetben ez arra utal, hogy a gombás fertőzés, az ótvar hordozói. Ez viszkető kiütéseket okoz, amely, ha nem kezelik, felhólyagosodhat és elfertőződhet.
A tehénhimlő régebben a fejés közben a tőgyről a fejést végzőkre átterjedő betegség volt.
Manapság a fertőzés forrása általában egy fertőzött házimacska érintése, bár voltak mostanában olyan esetek, ahol valószínűsíthető a háziállatként tartott patkányok általi megfertőződés.


Madarak


A háziállatként tartott madarak, mint amilyenek a törpepapagájok, arapapagájok és nimfapapagájok az úgynevezett ornitózist terjesztik, amit papagájláznak is hívnak. Ez a kór a jelenlévő kórokozó belélegzésével terjed, amely a fertőzött madár ürülékéből, orrából illetve szeméből származó váladékból eredhet.
130 féle különböző madárfajban mutatták ki a fenti kórokozót, az emberekben a papagájláz lázat, köhögést, szervi gyulladásokat, és tüdőgyulladást, sőt némely esetben halált is okozhat.
48 és 297 esetet jelentettek évenként 1999-2008 között az Egyesült Királyságban, de nehéz diagnosztizálni és éppen ezért az adat meglehet, hogy sokkal magasabb.

 

Néhány alapvető higiéniai szabály az állattartásban:

 

 • Sose csókold meg a macskádat és soha ne használd a mosogatót kutyafürdetésre
 • Mindig moss kezet szappannal és vízzel miután állatokkal foglalkoztál
 • Ne egyél, igyál, vagy dohányozz, miközben az állattal foglalkozol
 • Mindig felügyeld a gyerekeket, hogy nehogy megcsókolják az állatokat, és akadályozd meg, hogy az állattal érintkező tárgyakat a szájukba vegyék
 • Tartsd távol a háziállatokat a konyhától
 • Sose használd a mosogatót arra, hogy megfürdesd a kis kedvencedet, vagy hogy lemosd a ketrecét, vagy bármilyen általa használt eszközt.
 • Sose tegyél szennyezett vizet, ürüléket, illetve vizeletet kádba, vagy mosogatóba.
 • A legyengült immunrendszerű emberek a kisállatoktól származó hulladék kezelését kerüljék.
 • A szemeteseket mindig gyakran ürítsd, és megfelelő szemétgyűjtő zsákokban gyűjtsd a hulladékokat, az étel készítésének helyétől lehető legtávolabb. Biztosítsd, hogy minden esetben, miután szeméttel érintkezik a kezed, alaposan megmosod a kezeidet.
 • Takarítsd el a kutyaürüléket azonnal, és gondoskodj annak higiénikus elhelyezéséről, erre kitalált eszközöket alkalmazva, amelyek képesek megakadályozni, hogy kezeid bepiszkolódjanak.
   
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dekk

A dekk jelentése fedélzet.

Hotel Balatonfenyves

Hotel Balatonfenyves – Kényeztető nyugalom egy meghitt, csöndes helyen, a...

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

Catboat

            ...

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.