notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyedül vitorlázta körbe a Földet 14 évesen ez a lány

hirdetes

14 évesen egyedül vitorlázta körbe a Földet

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Laura Dekker már 14 évesen nagyon céltudatos volt: a fejébe vette, hogy körbe szeretné hajózni a Földet, viszont erről nemcsak beszélt, hanem meg is csinálta! Bár mindezt megelőzte egy kis harc a holland családjogi törvényekkel.

Megkerülte a Földet

Laura Dekkernek már kiskorától kezdve volt egy álma, amiről semmi pénzért nem volt hajlandó lemondani: hogy körbehajózza egyedül a Földet. A lány mindig is otthon érezte magát a tengeren és imádott víz közelében lenni. Talán ennek az lehet az oka, hogy az egész életét a hajókon töltötte, sőt, még egy hajón is született. 14 évesen el is határozta, hogy elindul erre a hosszú útra teljesen egyedül, viszont a holland családjogi törvények közbeszóltak és megpróbálták megakadályozni, hogy a még törvényesen kiskorú lány egyedül hajózzon a nemzetközi tengereken. Ekkor hosszú tárgyalások következtek, amiből végül a lány került ki győztesen, akit nem mellesleg családja is támogatott abban, hogy megvalósítsa az álmait, bármennyire is aggódtak érte.

Megkerülte a Földet

A lány nem sokkal a 15. születésnapja előtt indult útnak, 2010. augusztus 21-én egy egyszemélyes vitorlás hajón. Egy majdnem két évig tartó, 27 ezer mérföldes út állt előtte, amit teljesen egyedül kellett megtennie. A családja végig tartotta vele a kapcsolatot és követte az útját, viszont az idő többségében akkor is egyedül volt és magáról kellett gondoskodnia, amire ha belegondolunk, nem sok 14 éves gyerek lenne képes. Ráadásul nemcsak hogy nagyon korán kellett önállósodnia, de még az időjárási viszonyokat is neki kellett figyelnie, amik néha elég kiszámíthatatlanok.

Megkerülte a Földet

Út közben nem egyszer kikötött, hol hosszabb, hol rövidebb időre, ez már csak a körülményektől függött. Amikor nagyon alkalmatlan volt rá az időjárás, hogy a tengeren vitorlázzon, akkor hosszabb ideig is megpihent valamelyik útba eső kikötőhelyen. Összesen másfél év telt el, mire teljesen megkerülte a Földet, míg végül 2012. január 21-én hazatért. A lány ezzel bírta a nevét a történelembe, ugyanis ő a legfiatalabb tengerész, aki egymaga utazta körbe a földet. A lány útjáról egy díjnyertes filmet is készített a National Geographic, amit Jillian Schlesinger rendezett.

Megkerülte a Földet

Szerintem elképesztő, amit ez a lány ennyi idősen véghez vitt és hogy nemcsak egy vágyálom volt az, hogy körbehajózza a Földet, hanem meg is valósította. Erre nem sokan lennének képesek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonakarattya kikötője

A II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület kikötője a Balaton Keleti medencéjének keleti... Tovább

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 194

Átlagos értékelés: 5.0

hajó