notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyedül vitorlázta körbe a Földet 14 évesen ez a lány

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > 14 évesen egyedül vitorlázta körbe a Földet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

14 évesen egyedül vitorlázta körbe a Földet


2014/11/10
Petra

Laura Dekker már 14 évesen nagyon céltudatos volt: a fejébe vette, hogy körbe szeretné hajózni a Földet, viszont erről nemcsak beszélt, hanem meg is csinálta! Bár mindezt megelőzte egy kis harc a holland családjogi törvényekkel.

Megkerülte a Földet
Laura Dekkernek már kiskorától kezdve volt egy álma, amiről semmi pénzért nem volt hajlandó lemondani: hogy körbehajózza egyedül a Földet. A lány mindig is otthon érezte magát a tengeren és imádott víz közelében lenni. Talán ennek az lehet az oka, hogy az egész életét a hajókon töltötte, sőt, még egy hajón is született. 14 évesen el is határozta, hogy elindul erre a hosszú útra teljesen egyedül, viszont a holland családjogi törvények közbeszóltak és megpróbálták megakadályozni, hogy a még törvényesen kiskorú lány egyedül hajózzon a nemzetközi tengereken. Ekkor hosszú tárgyalások következtek, amiből végül a lány került ki győztesen, akit nem mellesleg családja is támogatott abban, hogy megvalósítsa az álmait, bármennyire is aggódtak érte.

Megkerülte a Földet

A lány nem sokkal a 15. születésnapja előtt indult útnak, 2010. augusztus 21-én egy egyszemélyes vitorlás hajón. Egy majdnem két évig tartó, 27 ezer mérföldes út állt előtte, amit teljesen egyedül kellett megtennie. A családja végig tartotta vele a kapcsolatot és követte az útját, viszont az idő többségében akkor is egyedül volt és magáról kellett gondoskodnia, amire ha belegondolunk, nem sok 14 éves gyerek lenne képes. Ráadásul nemcsak hogy nagyon korán kellett önállósodnia, de még az időjárási viszonyokat is neki kellett figyelnie, amik néha elég kiszámíthatatlanok.

Megkerülte a Földet

Út közben nem egyszer kikötött, hol hosszabb, hol rövidebb időre, ez már csak a körülményektől függött. Amikor nagyon alkalmatlan volt rá az időjárás, hogy a tengeren vitorlázzon, akkor hosszabb ideig is megpihent valamelyik útba eső kikötőhelyen. Összesen másfél év telt el, mire teljesen megkerülte a Földet, míg végül 2012. január 21-én hazatért. A lány ezzel bírta a nevét a történelembe, ugyanis ő a legfiatalabb tengerész, aki egymaga utazta körbe a földet. A lány útjáról egy díjnyertes filmet is készített a National Geographic, amit Jillian Schlesinger rendezett.

Megkerülte a Földet

Szerintem elképesztő, amit ez a lány ennyi idősen véghez vitt és hogy nemcsak egy vágyálom volt az, hogy körbehajózza a Földet, hanem meg is valósította. Erre nem sokan lennének képesek.hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része.

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle.

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.