Korcsolyázás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern tálalással

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kori a Városligetben - A hagyomány és a múlt modern környezetben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kori a Városligetben - A hagyomány és a múlt modern környezetben


2015/12/09

Korizni mindig élvezet. És most, hogy megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya, már meg is van a tökéletes hely a jégen száguldásra. A korcsolyázás mindig is népszerű téli sport volt, ez mára már hagyománnyá vált, főleg a Városligetben. Európa legnagyobb szabadtéri jégpályája történelmi környezetben rád is vár!

Korizás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern környezetben

Kori a ligetben

A Városligeti Műjégpálya történelmi környezetével, mégis modern hangulatával végre a 2015-ös év legvégének is megadja az igazi ünnepi hangulatot. Látványához hozzátartozik a Vajdahunyad vára, csakúgy, mint a Hősök tere és a modern, világító falú gyönyörű látványt nyújtó öltözője. Budapest fő korcsolyázó célpontjának megnevezését mindenképpen ez a kori pálya nyeri el.

 

Kicsit visszautazunk a múltba, hogy átérezhesd a múltbéli, történelmi hangulatát, a kezdetektől. Az 1800-as években még egyáltalán nem volt egyszerű a pálya megközelítése, hisz a mai kiépítettségéhez semmiben sem hasonlított. Az akkori sportolók sokáig csak egy tóparti fabódéban tudták felcsatolni a korijukat, de az építmény élete nem tartott túl sokáig.

 

Városligeti Műjégpálya 1907

 

Aminek viszont örülhetünk, hogy Lechner Ödön tervei alapján 1874-ben már meg is épülhetett az új épület. Ámbár ez az építmény sem számított hosszú életűnek, hisz ettől az épülettől is búcsút kellett venniük a pesti korisoknak. A Francsek Imre által tervezett „helyettesítő épület” a millennium környékén épült fel, ahol a továbbiakban a pestiek megmelegedhettek. Az épület, amit ma láthatunk és ismerhetünk, Pauelheim Ferenc tervei alapján valósulhattak meg, ez is csak az 1920-as években. A következő oldalakon végighaladva folytatom tovább!

Korizás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern környezetben

Nagyon úgy tűnik, hogy a Városligeti Műjégpálya igencsak sok átalakuláson ment át, hogy a mai pompáját élvezhessük. De gondoljuk arra, hogy talán nem volt véletlen. Hisz ez a történelmi múlt kellett hozzá, hogy a mai csodálatos épület ott ragyogjon a szemünk előtt, miközben a köröket rójuk a hatalmas korcsolyapályán, és pár perc szünet erejéig a kedvenc forralt borunkat iszogathassuk. És még egy kürtöskalácsra is jut idő.. :)

 

Már régóta élvezhetjük a Városligeti Műjégpálya korizási lehetőségeit

Az első egyesületet Edinburgh-ban alakították, 1742 környékén. Ezután sorra keletkeztek az egyletek Európában, így nálunk 1869-ben Pesti Korcsolya Egylet néven jött létre az orvos Kresz Géza közreműködésével. Nagyapáink és nagyanyáink már régóta rótták a köröket a jegen, de mint sportot magát, gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, csakúgy, mint a lóversenyeket, az evezést, a lövészetet vagy a vitorlázást.

 

A korcsolyázás akkoriban még sokkal többet jelentett. A pálya és az egyesületek egy újfajta találkozóhelyet nyújtott a városiaknak, ezáltal a különböző társadalmi rétegeknek lehetőségük volt egy közös tér használatára. Ez volt az a hely, ahol a pesti cselédlány is együtt lehetett a budai polgárfiúval. És még mindig nincs vége a történetnek..

Korizás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern környezetben

A Városligeti Műjégpálya megújult épülete

A 2011-re elkészült a felújítás, a műemlék a lehető legtöbb részletében az eredeti, 1926-os állapotokat tükrözi. Ilyen például a bejárati csarnok, aranyozott oszlopaival és korlátaival, de a remek akusztikával rendelkező kupolában helyet kapott egy nyolcszögletű rendezvényterem.

 

 

A most befejezett felújításnak köszönhetően a jég területe 15 ezer négyzetméterre nőtt.  Az Adamdesign Belsőépítészeti Stúdió által tervezett étterem a Városligetben, egy hagyományokkal és múlt szellemiségű terekkel rendelkező étterem, melyben megpihenhetünk, rendelhetünk tányérhúst, a büfében forralt borral melegíthetjük fel magunkat, frissen pörkölt kávékat kóstolhatunk, a történelmi múlttal rendelkező gyönyörű környezetben.


érdekességek gasztronómia sportKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Reggeliző belváros

A legjobb reggelizőt keresed Budapesten? A PRE-GO a legjobb reggeliző a belvárosban, ahol helyben...

Nautic 12 Racer vitorlás hajó

Adatok Tervező:            &n...

Equator

Equator - (lat.=egyenlítõ) az egyetlen magyar tervezésû és építésû óceáni vitorlás,...

Clemm

A Clemm jelentése kötélszorító.

Balatonőszöd Kormányüdülő Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Kormányüdülő kikötője...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.