notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Korcsolyázás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern tálalással

hirdetes

Kori a Városligetben - A hagyomány és a múlt modern környezetben

Vitorlás Életmód Magazin
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Korizni mindig élvezet. És most, hogy megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya, már meg is van a tökéletes hely a jégen száguldásra. A korcsolyázás mindig is népszerű téli sport volt, ez mára már hagyománnyá vált, főleg a Városligetben. Európa legnagyobb szabadtéri jégpályája történelmi környezetben rád is vár!

Korizás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern környezetben

Kori a ligetben

A Városligeti Műjégpálya történelmi környezetével, mégis modern hangulatával végre a 2015-ös év legvégének is megadja az igazi ünnepi hangulatot. Látványához hozzátartozik a Vajdahunyad vára, csakúgy, mint a Hősök tere és a modern, világító falú gyönyörű látványt nyújtó öltözője. Budapest fő korcsolyázó célpontjának megnevezését mindenképpen ez a kori pálya nyeri el.

 

Kicsit visszautazunk a múltba, hogy átérezhesd a múltbéli, történelmi hangulatát, a kezdetektől. Az 1800-as években még egyáltalán nem volt egyszerű a pálya megközelítése, hisz a mai kiépítettségéhez semmiben sem hasonlított. Az akkori sportolók sokáig csak egy tóparti fabódéban tudták felcsatolni a korijukat, de az építmény élete nem tartott túl sokáig.

 

Városligeti Műjégpálya 1907

 

Aminek viszont örülhetünk, hogy Lechner Ödön tervei alapján 1874-ben már meg is épülhetett az új épület. Ámbár ez az építmény sem számított hosszú életűnek, hisz ettől az épülettől is búcsút kellett venniük a pesti korisoknak. A Francsek Imre által tervezett „helyettesítő épület” a millennium környékén épült fel, ahol a továbbiakban a pestiek megmelegedhettek. Az épület, amit ma láthatunk és ismerhetünk, Pauelheim Ferenc tervei alapján valósulhattak meg, ez is csak az 1920-as években. A következő oldalakon végighaladva folytatom tovább!

hirdetes
Korizás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern környezetben

Nagyon úgy tűnik, hogy a Városligeti Műjégpálya igencsak sok átalakuláson ment át, hogy a mai pompáját élvezhessük. De gondoljuk arra, hogy talán nem volt véletlen. Hisz ez a történelmi múlt kellett hozzá, hogy a mai csodálatos épület ott ragyogjon a szemünk előtt, miközben a köröket rójuk a hatalmas korcsolyapályán, és pár perc szünet erejéig a kedvenc forralt borunkat iszogathassuk. És még egy kürtöskalácsra is jut idő.. :)

 

Már régóta élvezhetjük a Városligeti Műjégpálya korizási lehetőségeit

Az első egyesületet Edinburgh-ban alakították, 1742 környékén. Ezután sorra keletkeztek az egyletek Európában, így nálunk 1869-ben Pesti Korcsolya Egylet néven jött létre az orvos Kresz Géza közreműködésével. Nagyapáink és nagyanyáink már régóta rótták a köröket a jegen, de mint sportot magát, gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, csakúgy, mint a lóversenyeket, az evezést, a lövészetet vagy a vitorlázást.

 

A korcsolyázás akkoriban még sokkal többet jelentett. A pálya és az egyesületek egy újfajta találkozóhelyet nyújtott a városiaknak, ezáltal a különböző társadalmi rétegeknek lehetőségük volt egy közös tér használatára. Ez volt az a hely, ahol a pesti cselédlány is együtt lehetett a budai polgárfiúval. És még mindig nincs vége a történetnek..

hirdetes
Korizás a Városligetben - Múlt és hagyomány modern környezetben

A Városligeti Műjégpálya megújult épülete

A 2011-re elkészült a felújítás, a műemlék a lehető legtöbb részletében az eredeti, 1926-os állapotokat tükrözi. Ilyen például a bejárati csarnok, aranyozott oszlopaival és korlátaival, de a remek akusztikával rendelkező kupolában helyet kapott egy nyolcszögletű rendezvényterem.

 

 

A most befejezett felújításnak köszönhetően a jég területe 15 ezer négyzetméterre nőtt.  Az Adamdesign Belsőépítészeti Stúdió által tervezett étterem a Városligetben, egy hagyományokkal és múlt szellemiségű terekkel rendelkező étterem, melyben megpihenhetünk, rendelhetünk tányérhúst, a büfében forralt borral melegíthetjük fel magunkat, frissen pörkölt kávékat kóstolhatunk, a történelmi múlttal rendelkező gyönyörű környezetben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Brise

Brise ( ejtsd : bríz ) - könnyü szél Tovább

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 245

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek gasztronómia sport