Környezetszennyezés az óceánokban: óriási mennyiségű szemét az óceánokban, tengerekben

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Óriási veszélyben az óceánok- itt az ideje tenni valamit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Óriási veszélyben az óceánok- itt az ideje tenni valamit


2019/09/12
VN

A hihetetlen mértékű környezetszennyezés napjainkban óriási problémát jelent. Te tudtad, hogy több, mint 150 millió tonna műanyag szemét található az óceánok mélyén? Hétköznapi ember számára elképzelhetetlen ez a mennyiség. És ha azt gondolnád, hogy ez csak az ott található élővilágra van káros hatással- ami persze önmagában is elég nagy baj-, tévedsz. Negatívan hat ez a rengeteg szemét természetesen a klímaváltozásra is, továbbá óriási költséget jelent a Föld gazdasága számára, de még ha ez mind nem lenne elég, az emberek egészéget is veszélyezteti.

Óriási mértékű szennyezés az óceánokban

Környezetszennyezés napjainkban

 

Napjaikban egyre nagyobb mértékű a környezet szennyezése, amiért többnyire mi magunk vagyunk a felelősök. Felgyorsult mindennapjaink során rengeteg felesleges szemetet termelünk. Ezek pedig leggyakrabban az óceánokban kötnek ki, szennyezve ezzel az ottani élővilágon túl, az egész Földet. Azonban egy kis odafigyeléssel képesek lehetünk csökkenteni ezt a negatív hatást. Hogy hogyan? Megdöbbentő, de a szemét mennyiségének a fele „egyszer használatos” műanyagflakonokból áll. A pontos megnevezésük ezeknek az üdítős flakonoknak, biztos, hogy egyszer használatosnak kellene lennie? Mért nem lehet többször használni egy ilyen üveget? Lehetne, de ahogy inkább te is megveszel egy üditőt a boltban, ahelyett, hogy újra töltsd a régi flakonod, a gyártók is inkább újakat használnak, a régik újrahasznosítása helyett.

 

Megdöbbentő adatok- a környezetszennyezés számokban

 

A föld óceánjaiba évente 8 millió tonna szemét kerül, biztosan te sem tudod elképzelni mekkora mennyiség is ez. Segítünk, képzeld el azt, hogy az év minden egyes percében egy kamionnyi szemét ömlik az óceánokba! Ezzel valóságos szigethegyek alakulnak ki az óceánok mélyén. Ha ez így folytatódik, becslések szerint 2050-re több hulladék lesz a tengerben, mint hal. Persze nem kell részleteznünk, hogy ez a szennyezés mennyi élőlény pusztulásához vezet. 

 

A környezetszennyezésnek számtalan negatív hatása van

 

De milyen hatással van a klímaváltozásra? Minden millió tonna műanyag újrahasznosításával, annyival csökkenne a szén-dioxid kibocsájtás, mintha 1 millióval kevesebb autó járná az utakat. De a hulladék ennek ellenére is az óceánokban köt ki.

 

Az óceáni szeméttömböknek jelentős gazdasági hatása is van, nehéz pontosan megmondani, hogy pontosan mekkora veszteséget jelentenek. Becslések szerint 714 milliárd forint veszteség ez a Föld gazdasága számára éves szinten. 

 

Persze a legnagyobb probléma, hogy ezek a műanyagszemetek bekerülhetnek az óceánban található élőlények szervezetébe, továbbá a táplálékláncon keresztül a mi szervezetünkbe is elérhetnek. 

 

Mit lehet tenni?

 

Magánemberként a legtöbb, amit tehetsz, hogy minél kevesebb szemetet termelsz. Ez persze nem egyszerű, sokszor nem rajtad múlik a siker, ugyanis a legtöbb termék műanyag csomagolásban kapható. De újra és újra felhasználhatsz egy-egy szatyrot vásárlások során, vagy használhatsz kevesebb szívószálat, hiszen ez nem létszükséglet! Természetesen nem egyedül a te feladatod megoldani ezt az égető problémát. Az Európai Unió például határozatot hozott, annak érdekében, hogy csökkentse a felhalmozódott műanyag szemetek mennyiségét. Előírta például azt, hogy 2029-re a műanyagpalackok minimum 90%-át gyűjteni kell.

 

Fellépnek a környezetszennyezés ellen a hajós társaságok is

 

Persze a charter cégeknek is nagyon fontos a tengerek és óceánok megóvása, így aktívan dolgoznak azon, hogy a hajózás minél környezetkímélőbb programmá váljon. A Horizon Yacht Charters igazgatója beszámolója szerint a hagyományos algásodásgátlót lecserélték egy környezetbarátabb anyagra, ami megelőzi, hogy vízi élőlények tapadjanak a hajóra. A Horizon Yacht Charters mindemellett biológiailag lebomló szappanokat vásárol, és még azokat is nagy tételben, ami némileg segít csökkenteni a csomagoláshoz szükséges anyagmennyiséget.

 

Shannan Brennan, a Dream Yacht Charter amerikai részlegének marketingigazgatója szerint a cég vezetősége egy hároméves globális működési terven dolgozik, amely többek között környezettudatos változtatásokat tartalmaz majd. Céljaik között szerepel például az egyszer használatos vizes palackok kiiktatása, amelyet víztisztítók és további víztározók fognak majd helyettesíteni charter hajóik fedélzetén. A hajóskapitányok továbbá zátonybarát horgonyzási technikákról kapnak majd továbbképzést a vízi élővilág védelme érdekében. Persze egy fecske nem csinál nyarat, a cél az, hogy minél több charter csatlakozzon a kezdeményezéshez!


hír tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pillangóvitorla

Pillangóvitorla: a spinakker magyar neve

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.

Sudár Regatta vitorlás hajó

Sudár Regatta Skandináv vonalvezetésű egységes osztályhajó. Magyarországon 1985 óta...

Flokko

A flokko egy könnyű széljelzó szalag.

Havaria

Havaria: erõsszeles, kicsi orrvitorla Jobbcsapás - a hajó jobbcsapáson halad, ha a vitorlába...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.