notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezetszennyezés az óceánokban: óriási mennyiségű szemét az óceánokban, tengerekben

hirdetes

Óriási veszélyben az óceánok- itt az ideje tenni valamit

VN
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A hihetetlen mértékű környezetszennyezés napjainkban óriási problémát jelent. Te tudtad, hogy több, mint 150 millió tonna műanyag szemét található az óceánok mélyén? Hétköznapi ember számára elképzelhetetlen ez a mennyiség. És ha azt gondolnád, hogy ez csak az ott található élővilágra van káros hatással- ami persze önmagában is elég nagy baj-, tévedsz. Negatívan hat ez a rengeteg szemét természetesen a klímaváltozásra is, továbbá óriási költséget jelent a Föld gazdasága számára, de még ha ez mind nem lenne elég, az emberek egészéget is veszélyezteti.

Óriási mértékű szennyezés az óceánokban

Környezetszennyezés napjainkban

 

Napjaikban egyre nagyobb mértékű a környezet szennyezése, amiért többnyire mi magunk vagyunk a felelősök. Felgyorsult mindennapjaink során rengeteg felesleges szemetet termelünk. Ezek pedig leggyakrabban az óceánokban kötnek ki, szennyezve ezzel az ottani élővilágon túl, az egész Földet. Azonban egy kis odafigyeléssel képesek lehetünk csökkenteni ezt a negatív hatást. Hogy hogyan? Megdöbbentő, de a szemét mennyiségének a fele „egyszer használatos” műanyagflakonokból áll. A pontos megnevezésük ezeknek az üdítős flakonoknak, biztos, hogy egyszer használatosnak kellene lennie? Mért nem lehet többször használni egy ilyen üveget? Lehetne, de ahogy inkább te is megveszel egy üditőt a boltban, ahelyett, hogy újra töltsd a régi flakonod, a gyártók is inkább újakat használnak, a régik újrahasznosítása helyett.

 

Megdöbbentő adatok- a környezetszennyezés számokban

 

A föld óceánjaiba évente 8 millió tonna szemét kerül, biztosan te sem tudod elképzelni mekkora mennyiség is ez. Segítünk, képzeld el azt, hogy az év minden egyes percében egy kamionnyi szemét ömlik az óceánokba! Ezzel valóságos szigethegyek alakulnak ki az óceánok mélyén. Ha ez így folytatódik, becslések szerint 2050-re több hulladék lesz a tengerben, mint hal. Persze nem kell részleteznünk, hogy ez a szennyezés mennyi élőlény pusztulásához vezet. 

hirdetes

 

A környezetszennyezésnek számtalan negatív hatása van

 

De milyen hatással van a klímaváltozásra? Minden millió tonna műanyag újrahasznosításával, annyival csökkenne a szén-dioxid kibocsájtás, mintha 1 millióval kevesebb autó járná az utakat. De a hulladék ennek ellenére is az óceánokban köt ki.

 

Az óceáni szeméttömböknek jelentős gazdasági hatása is van, nehéz pontosan megmondani, hogy pontosan mekkora veszteséget jelentenek. Becslések szerint 714 milliárd forint veszteség ez a Föld gazdasága számára éves szinten. 

hirdetes

 

Persze a legnagyobb probléma, hogy ezek a műanyagszemetek bekerülhetnek az óceánban található élőlények szervezetébe, továbbá a táplálékláncon keresztül a mi szervezetünkbe is elérhetnek. 

 

Mit lehet tenni?

 

Magánemberként a legtöbb, amit tehetsz, hogy minél kevesebb szemetet termelsz. Ez persze nem egyszerű, sokszor nem rajtad múlik a siker, ugyanis a legtöbb termék műanyag csomagolásban kapható. De újra és újra felhasználhatsz egy-egy szatyrot vásárlások során, vagy használhatsz kevesebb szívószálat, hiszen ez nem létszükséglet! Természetesen nem egyedül a te feladatod megoldani ezt az égető problémát. Az Európai Unió például határozatot hozott, annak érdekében, hogy csökkentse a felhalmozódott műanyag szemetek mennyiségét. Előírta például azt, hogy 2029-re a műanyagpalackok minimum 90%-át gyűjteni kell.

 

Fellépnek a környezetszennyezés ellen a hajós társaságok is

 

Persze a charter cégeknek is nagyon fontos a tengerek és óceánok megóvása, így aktívan dolgoznak azon, hogy a hajózás minél környezetkímélőbb programmá váljon. A Horizon Yacht Charters igazgatója beszámolója szerint a hagyományos algásodásgátlót lecserélték egy környezetbarátabb anyagra, ami megelőzi, hogy vízi élőlények tapadjanak a hajóra. A Horizon Yacht Charters mindemellett biológiailag lebomló szappanokat vásárol, és még azokat is nagy tételben, ami némileg segít csökkenteni a csomagoláshoz szükséges anyagmennyiséget.

 

Shannan Brennan, a Dream Yacht Charter amerikai részlegének marketingigazgatója szerint a cég vezetősége egy hároméves globális működési terven dolgozik, amely többek között környezettudatos változtatásokat tartalmaz majd. Céljaik között szerepel például az egyszer használatos vizes palackok kiiktatása, amelyet víztisztítók és további víztározók fognak majd helyettesíteni charter hajóik fedélzetén. A hajóskapitányok továbbá zátonybarát horgonyzási technikákról kapnak majd továbbképzést a vízi élővilág védelme érdekében. Persze egy fecske nem csinál nyarat, a cél az, hogy minél több charter csatlakozzon a kezdeményezéshez!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az... Tovább

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 89

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek tenger,óceán