5 dolog, ami egyetlen vitorlásról sem hiányozhat- a vitorlás kötelező elemei

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5 dolog, ami egyetlen vitorlásról sem hiányozhat- a vitorlás kötelező elemei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 dolog, ami egyetlen vitorlásról sem hiányozhat- a vitorlás kötelező elemei


2024/01/03

Habár sokan álmodoznak arról, hogy egyszer saját vitorlásuk fedélzetén szelhetik a hét tenger hullámait, valójában csak keveseknek adatik meg ez az egyedi élmény. Persze manapság rengeteg cég kínál bérelhető vitorlásokat, azonban egy saját hajóval mégis csak más érzés kivitorlázni a nyílt vizekre. Ha saját vitorlást szeretnél vásárolni magadnak, akkor meg kell győződnöd róla, hogy a jármű rendelkezik-e a legfontosabb alapfelszereléssel, ami nélkülözhetetlen a biztonságos és élvezetes vitorlás élményhez. A következőkben ezekről lesz szó!

A vitorlások alap felszerelése

Egy biztonságos és kényelmes fedélzeti munkatér

A fedélzeti munkatérben rengeteg időt töltesz majd vitorlásodon. Akár őrt állsz, akár a vitorlákat állítgatod, akár a kormányt kezeled, vagy csak a kilátást élvezed, a fedélzeti munkatér a vitorlás legideálisabb része minderre a fedélzeti munkatér.

 

De mi jellemző egy igazán jó fedélzeti munkatérre? Lássuk:
•    Kellően mély a vízelvezetés miatt és biztonsági okokból.
•    Gyors és egyszerű hozzáférést biztosít a kötélszorítókhoz és a csörlőrendszer többi részéhez.
•    Legalább egy, vagy több szék található rajta, amelyek nagyjából 35 cm magasak és 50-55 cm szélesek.
•    A székek állíthatók a maximális kényelem érdekében.

 

GPS Chartplotter

Egy GPS chartplotter nem csak megtervezni segíti az útirányt, hanem betartani is. Az eszköz továbbá rendszeres frissítéseket kínál a tengeri körülményekről, az időjárásról, illetve az olyan veszélyforrásokról is, mint az erős áramlatok, vagy a turzások.

 

A GPS chartplotterek fontos biztonsági eszközök, amik a szorult helyzetekben akár életeket is menthetnek. Például van rajtuk egy „ember a vízben” gomb is, ami azonnal lekéri az aktuális koordinátákat, hogy lehessen tudni, hol esett az illető a vízbe.

 

Elektromos csörlőrendszer

Egy elektromos csörlőrendszer sokkal kényelmesebbé teszi a vitorlás élményt. Segítségével akár egy gombnyomásra is felhúzd az orrvitorlát, vagy beállítsd a fővitorlát, miközben más feladatokat is elvégezhetsz a hajón.

 

Az elektromos csörlőrendszerek esszenciálisak azokon a vitorlás hajókon, amelyek minimális legénységgel rendelkeznek, hiszen felszabadítják a matrózokat, akik így más, fontosabb feladatokkal foglalkozhatnak a fedélzeten.

 

Ami azonban talán a legfontosabb, hogy egy elektromos csörlőrendszer még a legmeredekebb helyzetekben is segít biztonságosan kezelni a vitorlákat, megvédve ezzel a hajón lévők épségét. Összességében tehát kényelmesebbé, biztonságosabbá és élvezetesebbé teszi a vitorlázást.

 

Fordított ozmózis víztisztító

A fordított ozmózis víztisztító annál hasznosabb, minél több időt tervezel egyhuzamban a tengeren tölteni. Ahogy a nevéből is leszűrhető, ez a készülék tiszta, iható vízzé alakítja a tenger sós vizét. Ezt fordított ozmózis módszerrel teszi, ami eltávolítja a baktériumokat és parazitákat a tenger vizéből.

 

Habár nem olcsó, segítségével nélkülözhetővé válik a víztartályok nagy része. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy megfelelően karban tartsd, és lényegében korlátlan mennyiségű ivóvizet szerezhetsz magadnak hosszú tengeri útjaid során!

 

Egy széles, akadálymentesített fedélzet

A fedélzet kialakítása ritkán szempont egy hajó vásárlásakor, pedig ez a tulajdonság jelentheti a különbséget az élvezetes és a stresszes vitorlás élmények között. Egy jó fedélzet kellően széles és mentes mindenféle felesleges akadálytól.

 

Ez nagyon fontos, hiszen egy jól kialakított fedélzeten gyorsan és biztonságosan elérheted a hajó fontos részeit anélkül, hogy beleakadnál valamibe, vagy megbotlanál. Ez egyértelműen fontos a biztonság szempontjából.

Tarts rendet fedélzeteden, és rendszeresen ellenőrizd, hogy pillanatokon belül hozzá tudsz-e férni a vitorlákhoz, az árbocokhoz és a csörlőkhöz.
 


érdekesség hajó tenger, óceán vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,...

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Balatonszemes Hunyady József Vitorláskikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján Balatonszemesnél található a Balatoni...

Dakron

A Dakron egy műanyag vitorla anyag.

iShares Cup

iShares Cup vitorlás verseny történet Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az Extreme...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.