notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kukába költözött egy egyetemi tanár, hogy bizonyítson a világnak

hirdetes

Kukába költözött egy texasi egyetemi tanár, hogy bizonyítson

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A texasi egyetem környezettudományi professzora úgy döntött, hogy egy évig egy kukában fog élni azért, hogy bebizonyítsa, szerényen is lehet boldogan élni.

Kuka

Jeff Wilson, a texasi Austin Egyetem környezettudományi professzora olyan kísérletbe fogott, amihez nagy bátorság kell, vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy hatalmas elszántság. Bár ebben az elhatározásában az is közrejátszott, hogy egy igen nehéz időszakot élt meg, mert nemrég vált el feleségétől. Jeff Wilson ezért úgy gondolta, hogy próbára teszi magát és a környezetét és egy évre beköltözik a Huston-Tillotson egyetem kampuszában található kukába, ami lényegében egy 3 négyzetméteres konténer. Ezzel azt szeretné bebizonyítani a környezetének, hogy kevésből is boldogan meg lehet élni. Ideiglenes otthonára még fél év elteltével se panaszkodott, hanem inkább úgy fogalmazott, hogy bár kicsi, de komfortos és lakható.

Kuka

Egy átlagos embernek igénye van arra, hogy legyen rendes mozgástere az otthonában, hogy legyen lehetőség a kényelmes tisztálkodásra, hogy legyen világítás és hogy tudjon hol főzni-sütni. Ez a minimum. Viszont a professzor azt szeretné megmutatni a világnak, hogy akkor is lehet emberi életet élni, ha ezeket az igényeket lecsökkentjük 1%-ra. A kukát egyébként nagyon praktikusan rendezte be. Az volt az elsődleges szempontja, hogy ne legyen környezetszennyező, ezért napelemeket szerelt fel a kukára. Olyan mellékhelyiséget is szeretett volna, ami energiát termel, azonban ezt hét hónap alatt nem sikerült megvalósítania. Viszont az igények csökkentésének itt még nincs vége! A professzor még magasabbra – vagyis inkább alacsonyabbra – tette a mércét.

Kuka

A minimalista, szerény életmódot hirdető tanár a ruhái számát is lecsökkentette, ami azt jelenti, hogy egész évben négy nadrágot, négy trikót, három kalapot, három cipőt és pár darab csokornyakkendőt visel. Mivel egy évre tervezte ezt a kísérletet, ezért szembe kellett néznie a szélsőséges időjárási viszontagságokkal is, vagyis a nyári 40-45 fokokkal és a téli -5 fokokkal. 45 fok egy felforrósodott konténerben azért nem semmi! Viszont a professzor nem úgy élte meg ezt az időszakot, mint egy száműzetést, hanem pont ellenkezőleg: sokat volt a levegőn, sok emberrel beszélgetett, nem pedig otthon ült állandóan és rengeteget olvasott. Mondhatni tartalmas életet élt! Az emberpróbáló körülményekről pedig úgy vélekedett, hogy meg lehet őket szokni.

 

Úgy gondolja, hogy a mai világban sokan méltatlan körülmények között élnek és csak azoknak van jó dolguk, akiknek vastag a pénztárcájuk. Akkor már miért ne lehetne úgy élni, mintha az embernek nem lenne semmi vesztenivalója? A tanár jelmondata: a kevesebb néha több. Szerintem amúgy egész jó kis kuckót rendezett be magának a kukában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

720

720o büntetés jár a vitorlás verseny közben elkövetett nagyobb szabálytalanságokért.... Tovább

Bolcni

A bolcni jelentése csapszeg. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 122

Átlagos értékelés: 4.9

kreatív