notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kukába költözött egy egyetemi tanár, hogy bizonyítson a világnak

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Kukába költözött egy texasi egyetemi tanár, hogy bizonyítson

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kukába költözött egy texasi egyetemi tanár, hogy bizonyítson


2015/03/05
Petra

A texasi egyetem környezettudományi professzora úgy döntött, hogy egy évig egy kukában fog élni azért, hogy bebizonyítsa, szerényen is lehet boldogan élni.

Kuka
Jeff Wilson, a texasi Austin Egyetem környezettudományi professzora olyan kísérletbe fogott, amihez nagy bátorság kell, vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy hatalmas elszántság. Bár ebben az elhatározásában az is közrejátszott, hogy egy igen nehéz időszakot élt meg, mert nemrég vált el feleségétől. Jeff Wilson ezért úgy gondolta, hogy próbára teszi magát és a környezetét és egy évre beköltözik a Huston-Tillotson egyetem kampuszában található kukába, ami lényegében egy 3 négyzetméteres konténer. Ezzel azt szeretné bebizonyítani a környezetének, hogy kevésből is boldogan meg lehet élni. Ideiglenes otthonára még fél év elteltével se panaszkodott, hanem inkább úgy fogalmazott, hogy bár kicsi, de komfortos és lakható.

Kuka

Egy átlagos embernek igénye van arra, hogy legyen rendes mozgástere az otthonában, hogy legyen lehetőség a kényelmes tisztálkodásra, hogy legyen világítás és hogy tudjon hol főzni-sütni. Ez a minimum. Viszont a professzor azt szeretné megmutatni a világnak, hogy akkor is lehet emberi életet élni, ha ezeket az igényeket lecsökkentjük 1%-ra. A kukát egyébként nagyon praktikusan rendezte be. Az volt az elsődleges szempontja, hogy ne legyen környezetszennyező, ezért napelemeket szerelt fel a kukára. Olyan mellékhelyiséget is szeretett volna, ami energiát termel, azonban ezt hét hónap alatt nem sikerült megvalósítania. Viszont az igények csökkentésének itt még nincs vége! A professzor még magasabbra – vagyis inkább alacsonyabbra – tette a mércét.

Kuka

A minimalista, szerény életmódot hirdető tanár a ruhái számát is lecsökkentette, ami azt jelenti, hogy egész évben négy nadrágot, négy trikót, három kalapot, három cipőt és pár darab csokornyakkendőt visel. Mivel egy évre tervezte ezt a kísérletet, ezért szembe kellett néznie a szélsőséges időjárási viszontagságokkal is, vagyis a nyári 40-45 fokokkal és a téli -5 fokokkal. 45 fok egy felforrósodott konténerben azért nem semmi! Viszont a professzor nem úgy élte meg ezt az időszakot, mint egy száműzetést, hanem pont ellenkezőleg: sokat volt a levegőn, sok emberrel beszélgetett, nem pedig otthon ült állandóan és rengeteget olvasott. Mondhatni tartalmas életet élt! Az emberpróbáló körülményekről pedig úgy vélekedett, hogy meg lehet őket szokni.

 

Úgy gondolja, hogy a mai világban sokan méltatlan körülmények között élnek és csak azoknak van jó dolguk, akiknek vastag a pénztárcájuk. Akkor már miért ne lehetne úgy élni, mintha az embernek nem lenne semmi vesztenivalója? A tanár jelmondata: a kevesebb néha több. Szerintem amúgy egész jó kis kuckót rendezett be magának a kukában.kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Navigáció

 Hajózástan, helyzetmegállapítás+hajóvezetés.

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem...

Fogyás

A fogyás gyakran fontos lehet a vitorlázó számára is, hiszen a vitorlázás mégis csak egy...

Sunfish vitorlás hajó

            ...

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!