Külföldi ingatlanbefektetési kalauz 2. rész – Mekkora hozam érhető el?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Külföldi ingatlanbefektetési kalauz 2. rész – Mekkora hozam érhető el?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Külföldi ingatlanbefektetési kalauz 2. rész – Mekkora hozam érhető el?


2013/07/14

Cikksorozatunk előző részében az ingatlanpiac általános trendjeit és az egyes nyaralóhelyszínek közötti választás általános szempontjait vizsgáltuk meg, ezúttal már mélyebbre ásunk és kifejezetten a floridai körzetben adódó lehetőségeket tekintjük át befektetői szemmel nézve, azaz az elérhető hozamokra koncentrálva.

külföldi ingatlanbefektetes

A “The Economist” 2014. április 5.-ei számában megjelent egy cikk a miami ingatlanpiac meglepően gyors válság utáni felépüléséről, a válság éveiben ugyanis Miami az egyik legnagyobb visszaesést elkönyvelő környék volt, az ingatlanárak a csúcsukhoz képest 60%-ot estek és a kiadatlan ingatlanok aránya is 60% körülire ugrott fel. mindezek nyomán számos elemző 10 évre becsülte a visszarendeződés időigényét, amire viszont az elmúlt 4-5 év igencsak rácáfolt, az árak átlagban már csak 20-25%-kal maradnak el a legmagasabb szintjeiktől, az értékesítések száma pedig a válság előtti szintek felett van.
 
 
House-price index 2000-2014 ; Forrás: Standard & Poor’s
A fenti ábrán a Miami körzetre vonatkozó árindex (zöld) és az USA 10 legnagyobb városára vonatkozó árindex (kék) látható, mindkét grafikonon jól kivehető a fordulat és az is egyértelműen látszik, hogy a Miami körzetre vonatkozó áraknak jóval nagyobb a szórása, mint a nagyvárosokat magába foglaló indexnek, tehát válság esetén mélyebbre esnek az árak, ugyanakkor a  fellendülés jóval magasabbra repíti az ingatlanok értékét.
A statisztikák tehát az elmúlt 2 év értéknövekedését mutatják, a gazdaságélénkítő lépéseknek köszönhetően javuló amerikai makrogazdasági mutatók, a csökkenő munkanélküliség és a továbbra is alacsonyan tartott hitelkamatok pedig megteremtik a további növekedés alapjait.  
 
Fontos kiemelni azt is, hogy bár a kamatok továbbra is alacsonyak, a hitelezés szabályait – okulva a válság tapasztalataiból – már közel sem annyira lazán kezelik a bankok. A megvásárolni kívánt ingatlanhoz a hitelfolyósítás általában 30%-os önrésszel történik, de egyes luxuslakásoknál a letét nagyságától függően a kötelező önrész már akár 50% is lehet és az építtető cégek hitelfeltételeit is jelentősen megszigorították, megelőzve ezzel a bukott projektek finanszírozását. 
 
A lakásvásárlási célú hiteleknél a minimális hitelösszeg általába 50.000 USD, a hitel futamideje pedig 30 év, ugyanakkor a büntetés, azaz extra díjak nélküli gyorsított hitelvisszafizetés minden esetben lehetséges.  Például amennyiben évente nem 12 részletet fizet a hitelfelvevő, hanem 2 extra hónappal megnöveli visszafizetések éves mértékét, a futamidő már bőven 20 év alá kerül. Az előtörlesztés minden hitelnél lehetséges, az éves 20%-os hitelállomány szabadon előtörleszthető.
 
Az amerikai és ezzel a floridai ingatlanpiac tehát egyértelműen magára talált, ugyanakkor ha összehasonlítjuk a floridai árakat a világ nagyvárosainak négyzetméter vagy amerikai mértékegységgel square foot, azaz négyzetláb árakkal, látható, hogy bőven van még  tér a növekedésre.
 
Forrás: Economist.com / EWM Realty
 
A táblázatban Miami Beach jelenleg a 13. helyen, Miami város pedig a 16. helyen szerepel, ugyanakkor Miami rendkivűl előnyős gazdasági helyzete, a dél-amerikai, az európai, az orosz és a távol-keleti tőke  folyamatosan emelkedő vásárlási mutatói, azaz a folyamatos kereslet megteremtik az alapját az árak emelkedésének.
 
Egyértelműen a kimagasló kereslet az oka, hogy Miamiban a 134 tervezett és engedélyezett lakás projektből már 57 komplexum van építés alatt vagy a befejezéséhez közeledik, annak ellenére, hogy a luxusprojekteknél szinte általánossá vált az 50%-os kezdő befizetés a vásárlók részéről még az átadás előtt, az építtető cégeket pedig a bankok tartják szoros pórázon, sok esetben 60-75%-os értékesítési hányad a projekthitelek folyósítási feltétele.
 
 

Most pedig nézzünk meg egy konkrét ajánlatot,
mint befektetési példát:

 
Befektetés Sarasotában, Közép-Florida városában, legalább 3 éves időtávra
 
Az ingatlan egy tökéletes állapotban lévő, de bank által kényszerértékesítésre váró 3 szobás ház, 119.000 USD vételáron (jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 26.2 millió forint). 
Amennyiben a házat nem saját használatra, hanem kiadási célból vásároljuk, a ház kiadási ára nagyságrendileg 1.100 USD / hó, azaz teljes kihasználtság mellett 3 év alatt akár 40.000 USD bevételt is termelhet.
 
Ebből persze le kell még vonnunk az ingatlanadót, ami kb. 1440 USD / év, az ingatlanbizosítás dját, ami kb. 550 USD / év, és az ingatlanközvetítői díjakat, ami 1.100 USD / év, a kezdeti átírási költségek pedig 2000 USD körüli összeget emésztenek fel, így 3 év alatt összesen mintegy 10.000 USD költséggel számolhatunk.
 
 
Amennyiben a vásárláshoz hitelt is veszünk fel, akkor a banki költségekkel is számolnunk kell, ugyanakkor itt az USD / HUF, illetve EUR / USD árfolyamok változásait is figyelembe kell vennünk, a kölcsönt ugyanis dollár alapon kapjuk, a törlesztési díjakat viszont hazai magánszemélyként feltehetően forintban keressük meg, a forint / dollár árfolyammozgást pedig az EUR / USD és az EUR / HUF árfolyamok együttesen határozzák meg. Így fordulhatott elő, hogy míg az EUR / HUF árfolyam jelentős gyengülésen ment keresztül az utóbbi 3 évben, az USD / HUF árfolyam gyakorlatilag változatlan szinten maradt, mivel az EUR / USD árfolyam szinte folyamatosan erősödött, kiegyenlítve ezzel az euróval szemben gyengülő forintárfolyamot.
 
Ez a trend ugyanakkor fordulni látszik, legalábbis az európai jegybankárok és döntéshozók számára egyre erősődő problémává válik az erős euró, a gyengítéséért tehát várhatóan lépéseket fognak tenni a közeljövőben, ami szintén jót tehet a dollár alapú befektetések hozamképletének...
 

Menyit lehet tehát keresni egy floridai ingatlan megvásárlásával és bérbeadásával? 

 
A vételárra vetített, 100%-os kihasználtság mellett megtermelt 30.000 USD haszon már önmagában is több, mint évi 8%-os hozamot eredményez, de ha ehhez hozzávesszük az értéknövekedést és az esetleges árfolyamnyereséget is, akkor már bőven 10% feletti értékeket kapunk. A tényezők persze mind változóak: lehet, hogy csak 60%-os lesz a kihasználtságunk, lehet, hogy csak egy helyben toporognak majd az ingatlanárak még pár évig és az is lehet, hogy a forint brutális erősödésnek indul a következő években vagy ötösünk lesz a lottón...
A befektetés szó önmagában rejti a kockázatot is, egy megvásárolt ingatlan azonban soha nem megy csődbe, legrosszabb esetben lesz egy tengerparti ingatlanunk. 
 
Bővebb információért látogasson el a Florida Investment oldalára!
https://www.floridainc.hu/
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...

Répa

Répát általában akkor húzunk, amikor a spinakker vagy más hátszélvitorla megtekeredve,...

Dinamikus dőlés

Az oldalt csúszó hajón a tőkesúly vagy az uszony a menetiránnyal szöget zár be, emiatt a...

Nautic 370 Run vitorlás hajó

A hajó extravagáns megjelenése a legújabb trendeket követi, maximálisan szem előtt tartva...

A turbó meghibásodásának okai

A turbó élettartalma nagyban függ az autót használó vezetési szokásaitól. Sokkal nagyobb...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.