Különös dolgokat rejt az óceán sötétedés után

hirdetes

Különös dolgokat rejt az óceán sötétedés után

GA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A partokat kék fényben izzó víz mossa, különös teremtmények bújnak elő a mélységekből, a hold fénye pedig a valaha látott legnagyobb orgiákat idézi elő.

Az éjjeli óceán titkai

A biolumineszcenciától ragyog a víz

 

Biolumineszcenciáról beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van: a táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, lehet továbbá párválasztási segédeszköz is, illetve akár egyszerre több funkciót is betölthet ezek közül.

A páncélos ostorosok egyes vízi fajai szintén biolumineszcensek, melyek úgynevezett mechanikai stressz hatására kezdenek el erőteljes kék fényt kibocsátani, védekezés képpen. A vizet ért legkisebb zavar is kiváltja a világító reakciót, ami a csónakok közelében vagy akár az úszó ember által megkevert vízben megdöbbentő fényeffektusokat eredményez.

hirdetes

 

éjjeli óceán

 

 

Orgiák a holdfényben

 

Nincs is romantikusabb, mint egy holdfényes éjszaka, főleg, ha az ausztráliai Nagy-korallzátony lakóiról, a korallokról van szó. Évenként egyszer, a holdfényes tavaszi éjszakában, sor kerül, a világ legnagyobb orgiájára, melyet a hold fénye idéz elő.

Egyszerre több mint 130 korallfaj spermiumot és petesejtet lövell ki. A megtermékenyített petékből létrejövő lárvák letelepednek és új kolóniákat alkotnak. A szaporodás ezen példája lehet a természet legcsodálatosabb szinkronizált viselkedésformája.

 

éjjeli óceán

 

 

Különös lények bújnak elő a mélységekből

hirdetes

 

A sötétség leple alatt, ritkán látott tengeri állatok jönnek fel a víz felszínére, táplálékszerzés céljából. Az akár másfél méteres hosszúságot is elérő humboldt-tintahal az egyik legkülönlegesebb élőlény, melyet az éjjeli vizet kémlelve megpillanthatunk.

Az óceánokban nem ritka az úgynevezett vertikális, vagy függőleges migráció, ami annyit tesz, hogy az állatok éjszaka feljönnek a vízfelszín közelébe, nappal pedig visszahúzódnak a mélységekbe, követve a tápláléklánc legalján lévő zooplanktonok útját.

 

éjjeli óceán

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,... Tovább

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 4.8

tenger,óceán