notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Tokaji borvidék, mint kulturális hungarikum

hirdetes

Kulturális hungarikumunk: a Tokaji borvidék

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hazánknak számos hungarikuma van, melyek fontos természeti, kulturális, gasztronómiai értékeket jelentenek kis hazánknak. Ezen kulturális hungarikumaink közül emelkedik ki a Tokaji borvidék és most azt is elmondom, miért! :)

Ismerd meg te is az egyik legkemelkedőbb hungarikumunkat, a Tokaji borvidéket!

A Tokaji borvidék összesen 27 települést ölel körbe, maga a terület pedig a világon az első olyan borvidék, mely egy elzárt rész. Egy 1737-ben, a király által kiadott rendelet határozta meg azon településeket, melyek mellett termeszthető a tokaji borhoz szükséges szőlő.

 

A szőlőművelés hagyománya eredeti formában van itt már ezer éve, ez elegendő indok volt ahhoz, hogy mára a Világörökségek listáján szerepelhessen.
Megőrizte évezredes egységét, a települések, a pincészetek és a szőlőbirtokok változatlanok.

 

 

 

Hogy miért is különleges? 

 


Ahhoz, hogy a szőlőszemek aszúsodjanak, a környező vulkanikus hegységek és a vizes élőhelyek kombinációja szükséges, valamint a "Botrytis cinerea" nemespenész.

 


A hordókhoz, melyekben ezek a nemes borok érlelődnek, a közelben lévő tölgyerdők adják az anyagot, ez befolyásolja pozitív irányba az aszú aromáját, valamint az erjedési folyamatokat.

hirdetes

 


Maga a terület összesen 88 124 hektárt tesz ki, valószínűleg már a honfoglalás idején is termesztettek itt szőlőféléket és a 12. századtól már írásos emlékek is bizonyítják ezt.

 


hirdetes
A Tokaji borvidéken bukkantak rá egy ősi növényre, mely feltehetőleg minden szőlőfajta közös őse, ez a miocén kori ősszőlő, ez még ma is vadon él a Tokaj-Hegyalján.

Ismerd meg te is az egyik legkemelkedőbb hungarikumunkat, a Tokaji borvidéket!

Maga az egész terület számos történeti és földrajzi szempontból egyedülálló tulajdonságokat hordoz magában, a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően nagyon sokszínű talajtípus van itt, mely hatással van az ásványi anyag tartalomra, a termőerejére, hőelnyelő és hősugárzó, valamint hőtároló képességére is.

 


A Botrytis cinera penészgomba elengedhetetlen az itt termő borok minőségéhez, melynek megfelelő megéléséhez számos tulajdonság elengedhetetlen. Ezek közé tartozik az, hogy a Tisza és a Bodrog folyó is közel van, az ősz hosszú, a lejtők fekvése igen kedvező és a klíma feltételek is.

 

 

 

 

Már az 1600-as évektől válogatják itt ki az aszúszemeket a szőlőtőkék közül, a pincék falain pedig egy különleges nemespenész, a Gladosporium cellare van megtelepedve, mely fontos hatással van a borok érlelődésére.

 


XIV: Lajos tokaji borral kínálta Pompadour márkinét, aki ezt a nemes italt a „Vinum Regnum Rex Vinorum névvel illette, amely magyarra fordítva így hangzik: „A királyok bora, a borok királya”.
Ez mára már szállóige lett.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger... Tovább

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek gasztronómia