notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Láb, térd, csípő, váll problémák

hirdetes

Láb, térd, csípő, váll problémák

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Általánosan egyfajta kép él azon krónikus mozgásszervi betegek vagy balesetet szenvedettek tudatában, akik maguk vagy családtagjaik, ismerőseik már átestek a térdükkel, csípőjükkel, lábukkal kapcsolatban valamilyen orvosi beavatkozáson. Magyarországon a megszokott és a köztudatban elterjedten élő különböző mozgásszervi problémákra alkalmazott műtéti eljárásokra a veszélyes, fájdalmas és elhúzódó jelzőket alkalmazzák, miközben vannak hazánkban is elkötelezett, lelkes orvos szakemberek, akik vallják, hogy a huszonegyedik században lehetséges ezeket az orvosi beavatkozásokat másképp is végezni.

Láb, térd, csípő, váll problémák

Kattints ide és tudj meg mindent az ízületi kopásról szakemberektől! 

 

Most olyan vizsgálati és műtési eljárásokat mutatunk be, melyeket mozgásszervi területen széles körben ma Magyarországon nem vagy csak részben alkalmaznak vagy azért, mert rutinszerűen azok finanszírozása az Országos Egészségügyi Pénztár által nem lehetséges vagy csupán annak okán, mert a módszerek még nem eléggé ismertek vagy elterjedtek a magyar kórházakban, miközben a nyugati vagy amerikai egészségügyben mindennapos eljárásoknak számítanak. 


Egy olyan speciális csípőprotézis műtétet ismerhettek meg, mellyel a páciensek akár másnap a saját lábukon, segítség nélkül képesek mozogni, és amely műtét nagyon sok olyan előnyt hordoz a beteg számára, melyről a mai napig még akár elképzelése sem lehetett. A cikkhez segítségül az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd és traumatológiai munkatársait kértük fel, tekintettel arra, hogy ebben az intézetben megtaláltuk azon lelkes szakembereket, akik ezeket a módszereket hitelesen képviselik hazánkban.

 

Teszik ezt oly mértékben, hogy külön egész napos baleseti ügyeletet is fenntartanak a sürgős segítségre szorulóknak, ahol nem kell órákat várakozniuk az ellátásra. Ez párosul azzal a teljes és speciális felszereltséggel, amely egyrészt lehetővé teszi, hogy a modern módszerekkel dolgozhassanak, de nem utolsó sorban azt is, hogy a betegnek ne kelljen a különböző kórházi osztályok között bolyongania a teljes kórkép és vizsgálati eredmény elérése érdekében. A következő oldalon elmondom az eljárás lényegét! 

 

Láb, térd, csípő, váll problémák

Először is tisztáznunk kell, hogy az ez idáig hazánkban alkalmazott hagyományos csípőműtét neve a külső vagy oldalsó feltárásos csípőműtét. Az eltérés a két név között nem tűnik lényegesnek, de következményeiben és eljárásában óriási különbség rejlik. Az Emineo által alkalmazott új eljárásában ugyanis nem történik semmilyen izom vagy szalag roncsolása, csupán egy új feltárási helyen egyfajta az Egyesült Államokban alkalmazott különleges rendszerrel félretolják az átvágás helyett az izmokat a műtés elvégzéséhez.  Ami praktikusan azt jelenti, hogy a korszerű beavatkozás után a páciens akár már nyolc óra után feláll, sétál mindenfajta segítség nélkül, ami a hagyományos műtéti eljárásnál teljességgel elképzelhetetlen.  

hirdetes

 

A másik nagyon nagy előny a betegek számára a műtét utáni három hónapos rehabilitáció alatt jelentkezik, hiszen ily módon számukra a rehabilitációs időszak is majdnem teljes életminőséget jelent, szemben a hagyományos módszerben szinte újra járni és mozogni tanuló betegtársaihoz képest. Külön kiemelendő előnye az új eljárásnak, hogy a hagyományos eljáráshoz képest elhanyagolható roncsolás során sokkal kisebb mértékű vérzés lép fel, így a sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a műtét okán vérkészítményt kell a páciensnek kapnia, amelynek általunk vélelmezett kockázatait – valljuk be - a legtöbben szeretnénk elkerülni.      

 

Az Emineo team nem állt meg itt. Azon túl, hogy folyamatosan vizsgálják a megjelenő új külföldi technológiákat, minden szempontból igyekeznek azokat maguk is tovább fejleszteni. Az általuk javasolt és beültetett speciális magas minőségű protézisek az úgynevezett ragasztás vagy cement nélküli technológiát képviselik, melyek kiemelkedő tulajdonságairól vélhetően a páciensek jelentős része egyáltalán nem tud. Magunk is némi elképedéssel vettük tudomásul azokat az előnyöket, melyek teljesen ismeretlenek voltak a számunkra. Ilyen tétel az, hogy amíg a beragasztott protézisek esetében a ragasztó – végül is nem meglepő módon - jelentős mértékben roncsolja a csontok szerkezetét, ilyen nem áll fenn akkor, ha ragasztó nélküli technológiát alkalmaznak. A ragasztó nélküli implantátum felületét bemutatva látszik, hogy azt a csont szerkezete teljes stabilitással és egyfajta „önrögzítéssel” természetese növi körbe. Maga a protézis is egyfajta mérnöki csodának tűnik a ma hidroxi –apetit kristály rétegével, amellyel nélkülözhető a ragasztóanyag.  Amint megtudtuk, minden protézis sajnos kilazul egy idő után – a ragasztó nélkül beépített protézis nagyfokú előnye, hogy egy szükséges csere esetén könnyebben és sokkal kisebb csontveszteséggel távolítható el, aminek révén akár többször is be lehet építeni egy ilyet, ragasztós társával összehasonlítva.

hirdetes

 

Csodálattal kellett, hogy adózzunk a mai korszerű orvostudományt ily módon helybe hozó és nekünk bemutató Emineo munkatársaknak és a Protézis Teamnek annak ellenére, hogy az OEP pénzügyi támogatása nélkül kell, hogy megoldják pácienseik ellátását. Mindazonáltal a legkorszerűbb ellátás ily mértékű előnyeiért fizetendő díjak mértéke minden bizonnyal a mi esetünkben is arányban állítható lenne azzal a ténnyel, hogy - miként az orvosok elmondták, -  amennyiben ideális anatómiai felépítésű beteg vagyok, akár a csípő protézis után pár napon belül újra röplabdázhatok. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa... Tovább

Viharfock

Viharfock - a legkisebb méretü orrvitorla Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.7

verseny