notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg New York lakatlan szigetének titkát

hirdetes

Lakatlan sziget New York kellős közepén

SF
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szinte hihetetlen, hogy a világ egyik legvibrálóbb metropoliszának közepén található egy sziget, amelyet senki sem lak, senki sem látogat. Megvan a maga sztorija és hátborzongató titkai, amelyeket most megtudhatsz te is!

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

A titokzatos North Brother-sziget

Szellemek? Zombik? Vámpírok? Hol van Brad Pitt és a szellemirtók, ha szükség van rájuk? Található New Yorkban egy sziget, amiről sokan megfeledkeztek. A Bronx és Rikers-sziget között található „északi testvér” tökéletes lenne bármilyen horror vagy thriller helyszínéül. Elhagyatott épületei tökéletes példái a 19. századi amerikai építészetnek, de ettől sem lesz kevésbé hátborzongató helyszín. Többek közt itt található a Riverside Kórház, amely a fertőző beteg karanténjául szolgált, de gyógyszerkísérletek helyszíne is volt, valamint fiatalkorúak nevelőintézetének épülete is még megtalálható.

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

Az itthon is nagy sikernek örvendő History a szigeten forgatta a Life After People sorozat egyik részét. A műsorban tudósok, kutatók, mérnökök és egyéb szakemberek vizsgálták a kérdést, hogy mi történne a világgal az emberiség eltűnése után. Ezt tökéletesen tudták vizsgálni az elhagyatott Riverside Kórházban.

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

Ian Ference fotográfus készítette ezt a képet a sziget Iskola és szolgáltatások (School and services) nevű épületében az iskolai előadóteremről. A teremben kis, diákok számára tervezett székek, és egy kisebb színpad található, amelyen a gyerekek tartották előadásaikat. Bár a szigetre komppal szállítottak ételt és vizet, az mégis önellátó volt, nem csak iskolája vagy annak színháza miatt, de azért is, mert saját fűtés- és elektromos rendszerrel és telefonhálózattal is rendelkezett.

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

A háború végével a sziget veteránoknak és családjaiknak adott otthont. A karanténként működő kórház működését már jóval a veteránok beköltözése előtt felfüggesztették, akik az így megüresedő épületben kaptak helyet. Bár a kormány állta lakhatásukat, mégis nagy számban hagyták el a szigetet, mivel a ki és bejutást biztosító komp túl drága volt mégsem volt elég hatékony számukra.

hirdetes
Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

A kórház legutolsó funkcióként elvonóként működött, ahol a problémás és drogfüggő fiatalokat kezelték. Nem éppen a legjobb megoldást választották a kezelések során, ahol az elvonási tünetekkel küzdőket egyszerűen elzárták a külvilágtól, gyógyszerek és kezelések nélkül szenvedtek. Egyszerűen bezárták őket egy szobába egy matraccal és egy vödörrel, majd megvárták, hogy az elvonási tünetek megszűnjenek. Nem túl emberséges megoldás.

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

Ugyancsak a Riverside Kórház adott otthont a híres-hírhedt 'Tífuszos' Mary Mallon-nak, akit akarata ellenére zártak az intézménybe három évtizedre halála napjáig. Úgy tartották, hogy összesen 51 embert fertőzött meg a betegséggel szakácsként, akik közül 3 életét is vesztette. Mallont tartják az első ’egészséges tífuszosnak’. 

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

A nagy alma elfeledett szigete immáron 50 éve lakatlan, azonban milliók látják ablakaikból vagy munkába menet nap mint nap. A sziget ma védett madár rezervátumként működik, ahol számos veszélyeztetett madárfaj él békében. A sziget története rengeteg New yorki számára ismeretlen, holott az közelebb van a város ikonikus épületéhez, az Empire State Buildinghez, mint a város lakosságának nagy része Brooklynban.

hirdetes
Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

Eleinte nagyon nehéz volt megfelelő orvosokat és pszichiátereket találni a Riverside Kórházba, néha pedig igazi orvosi képzettség nélküli ’szakemberek’ dolgoztak a betegeken. A telek nagyon zordak voltak, mivel a szén fűtötte rendszerek nem mindig látták el feladataikat, a komp ráadásul nem is tudott rendszeresen élelmet és vizet szállítani a rossz időjárás miatt. A kórház működése az első 16 év után javult, azonban a sziget rossz hírneve erősödött az ott menedéket kapó beteg emberek és emigránsok miatt.

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

A kórház 1963-ban szüntette meg rehabilitációs programját, a szigeten azóta nem lakik senki. A látogatók elől gondosan elzárták a szigetet, amelyre néha be tudnak szökni a fosztogatók a parti őrség figyelő tekintete mellett is. Az így beszökő tolvajok ellopnak, amit csak tudnak, és sokszor rongálnak is, ami a hely természetes leépülése mellett felgyorsítja a pusztulást.

Te ismered New York lakatlan szigetének történetét?

Az 50-es években kezdődött rehabilitációs program rengeteg problémás gyereknek adott otthont, akiket a városban található fegyházakból szállítottak ide megfelelő ellátás reményében. A szigorú iskolarendszer 100 fiúnak és 50 lánynak adott otthont, akik utoljára leheltek életet a rothadó épületbe. Már nem maradt utánuk szinte semmi, csak a kísérteties némaság, ami az egész szigeten uralkodik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Takli

Takli: vitorlázat Tengeri mérföld (tmf v. M) - kb. 1852 méter. Tovább

Gleitolás

A gleitolás a siklás; erős szélben a könnyű hajók a vízből szinte kiemelkedve siklanak. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.8

kreatív