notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bármikor élhetetlenné válhat Kirabiti csodálatos szigetvilága

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Bármikor lakatlanná válhat Kirabiti szigetvilága

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Bármikor lakatlanná válhat Kirabiti szigetvilága


2014/09/12
Petra

Forrás: Érdekesvilág

Kirabiti csodálatos szigetvilága igazi turista paradicsom lehetne, viszont úgy néz ki, hogy ezek a gyönyörű szigetek bármikor élhetetlenné válhatnak, mert ellepheti őket a víz.

Kirabiti
Kirabiti egy gyönyörű szigetvilág, ami ha nem élne annak a fenyegetettségnek az árnyékában, hogy hamarosan lakhatatlan lesz, talán egy igazi turistaparadicsommá is válhatna. Kirabiti szigetvilága a Csendes-óceánon helyezkedik el közel az Egyenlítőhöz. Összesen 33 korallszigetből áll, amik közül 12 sziget lakatlan, viszont a többi szigetnek sincs valami népes lakossága, ugyanis a lakosság száma alig haladja meg a 101 ezer főt. Méreteit tekintve se valami nagy, ugyanis a szigetország területe mindössze 811 négyzetkilométer.

Kirabiti

Bár az alacsony lakosságszám és a kis terület önmagában nem jelent problémát, sőt, viszont a szigetek alacsony tengerszint feletti magassága annál inkább. Ennek a csodálatos szigetvilágnak a magassága ugyanis csak két méter a tenger szintjétől számítva. És ez a szám úgy néz ki, egyre jobban csökkenni fog, amíg egyszer csak azt nem veszik észre a sziget lakói, hogy minden nap vízben kell tocsogniuk. A tengerszint emelkedése a klímaváltozás velejárója, ami amúgy globális szinten is problémát jelent. Ráadásul a szigetek még a második világháború alatt szét lettek rongálva az amerikai hadsereg által használt lövészárkokkal, ami szintén nem a szigetlakók malmára hajtja a vizet.

Kirabiti

Kirabitiben már két sziget is víz alá került, és ezek szinte teljesen lakhatatlanná is váltak. Ráadásul a szigetvilág még a viharoknak is ki van szolgáltatva, amik során hatalmas hullámok csapnak le az aprócska szigetekre és legtöbbször át is söpörnek rajtuk ezzel rengeteg kárt okozva, ugyanis hatalmas mennyiségű sót hagynak maguk után. Ez az oka annak, hogy Kirabiti nem tud semmilyen gazdaságot működtetni, mert egyszerűen nem alkalmas rá a terep. A sós hullámok ráadásul az ivóvizet is tönkre teszik. Ez rendesen ellehetetleníti a szigetvilág lakóinak életét, ráadásul az országnak szinte csak a turizmusból van egy kis jövedelme. De lényegében nem a turizmusból tartják fenn magukat, hanem külső anyagi támogatásokból.

Kirabiti

A szigetvilág lakói és a kormány tisztában vannak azzal, hogy mi vár rájuk és nem is ülnek ölbe tett kézzel, hanem igyekeznek új otthont keríteni a kirabiti lakosoknak: a kormány területeket vásárol Fidzsi szigetén. Viszont nem az a fő cél, hogy végleg evakuálják a lakosságot, hanem először megpróbálnak tenni valamit azért, hogy megmentsék az otthonukat. Bár jó kérdés, hogy erre mekkora esély van, mert a szigetvilág napról napra közelebb kerül ahhoz, hogy teljesen lakhatatlanná váljon.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti...

Ahoi

Az ahoi egy régi hajós üdvözlés. pl: Nemere, ahoi!

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet  

Kalóz

A Kalóz kétszemélyes, biztonságos jolle. Versenyzéskor ketten használják, de ideális...

Panorámás ingatlan

Panorámás ingatlan a Balaton partján? Tökéletes választás, örök befektetés. Az Oxigén...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!