notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bármikor élhetetlenné válhat Kirabiti csodálatos szigetvilága

hirdetes

Bármikor lakatlanná válhat Kirabiti szigetvilága

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kirabiti csodálatos szigetvilága igazi turista paradicsom lehetne, viszont úgy néz ki, hogy ezek a gyönyörű szigetek bármikor élhetetlenné válhatnak, mert ellepheti őket a víz.

Kirabiti

Kirabiti egy gyönyörű szigetvilág, ami ha nem élne annak a fenyegetettségnek az árnyékában, hogy hamarosan lakhatatlan lesz, talán egy igazi turistaparadicsommá is válhatna. Kirabiti szigetvilága a Csendes-óceánon helyezkedik el közel az Egyenlítőhöz. Összesen 33 korallszigetből áll, amik közül 12 sziget lakatlan, viszont a többi szigetnek sincs valami népes lakossága, ugyanis a lakosság száma alig haladja meg a 101 ezer főt. Méreteit tekintve se valami nagy, ugyanis a szigetország területe mindössze 811 négyzetkilométer.

Kirabiti

Bár az alacsony lakosságszám és a kis terület önmagában nem jelent problémát, sőt, viszont a szigetek alacsony tengerszint feletti magassága annál inkább. Ennek a csodálatos szigetvilágnak a magassága ugyanis csak két méter a tenger szintjétől számítva. És ez a szám úgy néz ki, egyre jobban csökkenni fog, amíg egyszer csak azt nem veszik észre a sziget lakói, hogy minden nap vízben kell tocsogniuk. A tengerszint emelkedése a klímaváltozás velejárója, ami amúgy globális szinten is problémát jelent. Ráadásul a szigetek még a második világháború alatt szét lettek rongálva az amerikai hadsereg által használt lövészárkokkal, ami szintén nem a szigetlakók malmára hajtja a vizet.

Kirabiti

Kirabitiben már két sziget is víz alá került, és ezek szinte teljesen lakhatatlanná is váltak. Ráadásul a szigetvilág még a viharoknak is ki van szolgáltatva, amik során hatalmas hullámok csapnak le az aprócska szigetekre és legtöbbször át is söpörnek rajtuk ezzel rengeteg kárt okozva, ugyanis hatalmas mennyiségű sót hagynak maguk után. Ez az oka annak, hogy Kirabiti nem tud semmilyen gazdaságot működtetni, mert egyszerűen nem alkalmas rá a terep. A sós hullámok ráadásul az ivóvizet is tönkre teszik. Ez rendesen ellehetetleníti a szigetvilág lakóinak életét, ráadásul az országnak szinte csak a turizmusból van egy kis jövedelme. De lényegében nem a turizmusból tartják fenn magukat, hanem külső anyagi támogatásokból.

Kirabiti

A szigetvilág lakói és a kormány tisztában vannak azzal, hogy mi vár rájuk és nem is ülnek ölbe tett kézzel, hanem igyekeznek új otthont keríteni a kirabiti lakosoknak: a kormány területeket vásárol Fidzsi szigetén. Viszont nem az a fő cél, hogy végleg evakuálják a lakosságot, hanem először megpróbálnak tenni valamit azért, hogy megmentsék az otthonukat. Bár jó kérdés, hogy erre mekkora esély van, mert a szigetvilág napról napra közelebb kerül ahhoz, hogy teljesen lakhatatlanná váljon.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Rig

Rignek nevezzük a rudazat (árboc, bumm) és az azokat merevítő álló kötélzet (forstag,... Tovább

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 102

Átlagos értékelés: 4.8

utazás