notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Laser EB 2009 - Értékelés Sigmond András tollából

hirdetes

Laser EB 2009 - Értékelés Sigmond András tollából

sigmond andrás
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sigmond András (Giba) értékelése a 2009-es Laser EB-ről.

Laser Európa-bajnokság
2009. augusztus 1-9. Landskrona (Svédország)

 

Laser EB 2009 - Értékelés Sigmond András tollából

Laser EB 2009 - Sigmond András értékelése

Az Európa-Bajnokság a Válogatott Keret részére a fő verseny volt 2009–ben. Erre készültünk, erre építettük fel az egész éves programunkat, így az ott nyújtott teljesítmény az éves munkánk értékelése is lehetne egyben.


A csapat megismerése, a középtávú csapatépítés volt a célom ebben az évben. A négy fős csapatban mindannyian fiatal versenyzők szerepeltek, Berecz Zsomborral, a 2008 – as Olimpián szerepelt versenyzővel az élen. A másik 3 versenyző szinte egy évjáratnak tekinthető, akiknek együtt kell a nemzetközi versenyzéshez szükséges tulajdonságokat megtanulni. Nem könnyű a feladat, mert közülük egyik sem rendelkezik azzal a nemzetközi rutinnal, amivel ennek - a talán legnépesebb - olimpiai kategóriának a többsége már bír a megelőző ifjúsági hajóosztályokból. Az EB – n nyújtott teljesítmény és a megelőző edzések tapasztalata alapján egyértelmű, hogy középszélben sikerült megfelelő szintre fejleszteni a hajókezelési készségünket, és ennek köszönhetően az egész csapat sebessége is jónak bizonyult.

A verseny taktika terén azonban sok még a hiányosság. Sajnos csak ritkán, és még nem teljes tudatossággal alkalmazzák versenyzőink azt a biztonságos taktikát, amit a nemzetközi élmezőny alkalmaz. Emiatt fordulnak elő azok a nagyobb szórások a futam eredményekben, és emiatt látszik még csapatunk teljesítménye sokszor kiszámíthatatlannak. Ezen változtatni, csakis a kellő edzéssel felépíthető önbizalommal, és azzal a taktikai fegyelemmel lehet, amit a mi csapatunk még nem tudhat magáénak.

Ebbe mindannyian bele tartoznak, Berecz Zsombortól Kaiser Kristófig bezárólag. Változtatni kell azon az „amatőr mentalitáson”, ahol a csapat jelenleg tart. A szélsőséges megoldások fokozatos csökkentésére, és a nagyobb koncentrációt igénylő mezőnnyel együtt vitorlázás, mint készség kialakítására van szükség. Jó képességű csapatot kaptam kézbe, de még nagyon a közös munka elején tartunk. Jobban meg kell ismerjük egymást, és kialakítani azt a munkastílust és fegyelmet, ami az eredményt kell hozza.

hirdetes

A nemzetközi élmezőnyben is többségében azok a versenyzők végeztek elől, akik „Csapatban” dolgoznak. (Angol, Lengyel,Horváth, Holland, Francia). Itt adva vannak azok az edzés szituációk, amelyek biztosítják azt a rutint, ami a mezőnnyel együtt vitorlázáshoz szükséges.

Berecz Zsombor kiemelkedik a csapatunkból, nagyobb nemzetközi tapasztalata és képességei alapján. Sajnos ő még mindig elköveti azokat a taktikai fegyelmezetlenségeket, mint a többiek. Teljesítménye, a 21. helyezés nem rossz, de elmarad attól a célkitűzéstől amit számára elképzeltem, és amire Ő már most is képes lenne. Nagyon jó futam eredményi (2, 4, 5, 16, 19,) bizonyítják képességeit, de ezek mellett sok volt még az egyéni megoldásokat előtérbe helyező, és könnyebben kivitelezhető taktika választás. Sok mindenben kell még változnia ahhoz, hogy a képességei alapján a tőle elvárható teljesítményt nyújtsa.

Tomai Balázs 82. helyezése a felnőtt mezőny (123 hajó) második harmada, ami nem a tőle elvárt eredmény. Megtorpant azon a fejlődési úton, amit az év első felében elért, és nála is most tapasztalhatók azok a mentális és személyiségi gátak, amelyek az egyenletes teljesítményét akadályozzák. Elsősorban hátszeles hajóvezetése, és a mezőnyben alkalmazott taktikája igényel további fejlesztést.

Kaiser Kristóf az Ifjúsági kategóriában 27. helyen végzett (122 induló), ami szintén jó eredménynek minősíthető. Ő versenyzői képességei terén jó alany ahhoz, hogy egy folyamatos, és céltudatos felkészüléssel nemcsak a korosztálya, de a felnőtt mezőnyben is az élmezőnyhöz tartozzon. Képes volt arra, hogy a második futam után alapvetően megváltoztassa verseny taktikáját, és ennek köszönhetően jó futam átlagot nyújtson (11, 17,5, 12, 4, 3). Még jövőre is ehhez a korcsoporthoz tartozik, de képességei révén eséllyel készülhet a felnőttek közötti megmérettetésre is.
hirdetes

Erdélyi Gábor, a legfiatalabb, és legtapasztalatlanabb tagja a csapatnak. 82. helyezése a tőle reálisan várható eredmény, de ezt elsősorban a gyenge és közép szeles futamokban tudta hozni. Az edzéseken, és a megelőző versenyeken nyújtott teljesítménye alapján, nagyon sokat kell fejlődnie az erős szeles tartományban, akaratilag és a speciális állóképesség terén egyaránt.

Összességében a csapat megfelelt az elvárásoknak, de a fent említett tapasztalatok alapján a csapat összetételében és a módszerekben egyaránt kisebb módosításokra van szükség ahhoz, hogy 2012 – re a Laser osztály eredményre esélyes versenyzőt tudjon kiállítani. Szerencsére a mostani csapaton kívül is jönnek fel azok a fiatal versenyzők, akik már megelőző vitorlás múltjukból jobban tudnak alkalmazkodni a nemzetközi követelményeknek megfelelő edzésmunkához, és rendelkeznek a szükséges tulajdonságokkal.


Sigmond András
szövetségi kapitány

Berecz Zsombor így mesélt a versenyről:
- Igazából nagyon jó élményeink vannak, nekünk fújt a szél. Az első két nap nagyon jól mentünk, csak az volt a baj, hogy megpróbáltuk elhinni, hogy megcsinálhatjuk amit nem lehet. Jöttek az sms-esek otthonról, hogy 1 pontra vagyunk az első helyezettől. Túlságosan elbíztuk magunkat, és sajnos nem sikerült felnőni a feladathoz. Nem így kell versenyezni…

- Ha nem így, akkor hogy?

- Fel kell nőni a nemzetközi mezőnyhöz! Egy szinten vagyunk velük, csak ők tudják, hogy mikor kell meglépni azt a kis lépést, amit mi nem merünk meglépni. Ennyin múlik az egész verseny. A 21. hellyel nagyon meg vagyok elégedve, az első harmadba szerettem volna kerülni, és ez végülis meglett. Még van három évünk, azalatt megváltjuk a világot!


Székely-Nagy Katalin
MVSZ sajtófőnök

 

Laser EB 2009 Eredmény

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Michel Desjoyeaux

Michel Desjoyeaux vitorlázó életrajz   Nemzetiség: Francia Születési idő:... Tovább

Gerenda

A gerenda a vihart hozó kékeslilás, sötét, egyenes vonalú felhőképződmény. A gerenda... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 196

Átlagos értékelés: 5.0