Laser EB 2009 - Értékelés Sigmond András tollából

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Laser EB 2009 - Értékelés Sigmond András tollából

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Laser EB 2009 - Értékelés Sigmond András tollából


2009/08/11

Forrás: vitorlazas.hu

Sigmond András (Giba) értékelése a 2009-es Laser EB-ről.

Laser Európa-bajnokság
2009. augusztus 1-9. Landskrona (Svédország)

 

Laser EB 2009 - Értékelés Sigmond András tollából

Laser EB 2009 - Sigmond András értékelése

Az Európa-Bajnokság a Válogatott Keret részére a fő verseny volt 2009–ben. Erre készültünk, erre építettük fel az egész éves programunkat, így az ott nyújtott teljesítmény az éves munkánk értékelése is lehetne egyben.


A csapat megismerése, a középtávú csapatépítés volt a célom ebben az évben. A négy fős csapatban mindannyian fiatal versenyzők szerepeltek, Berecz Zsomborral, a 2008 – as Olimpián szerepelt versenyzővel az élen. A másik 3 versenyző szinte egy évjáratnak tekinthető, akiknek együtt kell a nemzetközi versenyzéshez szükséges tulajdonságokat megtanulni. Nem könnyű a feladat, mert közülük egyik sem rendelkezik azzal a nemzetközi rutinnal, amivel ennek - a talán legnépesebb - olimpiai kategóriának a többsége már bír a megelőző ifjúsági hajóosztályokból. Az EB – n nyújtott teljesítmény és a megelőző edzések tapasztalata alapján egyértelmű, hogy középszélben sikerült megfelelő szintre fejleszteni a hajókezelési készségünket, és ennek köszönhetően az egész csapat sebessége is jónak bizonyult.

A verseny taktika terén azonban sok még a hiányosság. Sajnos csak ritkán, és még nem teljes tudatossággal alkalmazzák versenyzőink azt a biztonságos taktikát, amit a nemzetközi élmezőny alkalmaz. Emiatt fordulnak elő azok a nagyobb szórások a futam eredményekben, és emiatt látszik még csapatunk teljesítménye sokszor kiszámíthatatlannak. Ezen változtatni, csakis a kellő edzéssel felépíthető önbizalommal, és azzal a taktikai fegyelemmel lehet, amit a mi csapatunk még nem tudhat magáénak.

Ebbe mindannyian bele tartoznak, Berecz Zsombortól Kaiser Kristófig bezárólag. Változtatni kell azon az „amatőr mentalitáson”, ahol a csapat jelenleg tart. A szélsőséges megoldások fokozatos csökkentésére, és a nagyobb koncentrációt igénylő mezőnnyel együtt vitorlázás, mint készség kialakítására van szükség. Jó képességű csapatot kaptam kézbe, de még nagyon a közös munka elején tartunk. Jobban meg kell ismerjük egymást, és kialakítani azt a munkastílust és fegyelmet, ami az eredményt kell hozza.

A nemzetközi élmezőnyben is többségében azok a versenyzők végeztek elől, akik „Csapatban” dolgoznak. (Angol, Lengyel,Horváth, Holland, Francia). Itt adva vannak azok az edzés szituációk, amelyek biztosítják azt a rutint, ami a mezőnnyel együtt vitorlázáshoz szükséges.

Berecz Zsombor kiemelkedik a csapatunkból, nagyobb nemzetközi tapasztalata és képességei alapján. Sajnos ő még mindig elköveti azokat a taktikai fegyelmezetlenségeket, mint a többiek. Teljesítménye, a 21. helyezés nem rossz, de elmarad attól a célkitűzéstől amit számára elképzeltem, és amire Ő már most is képes lenne. Nagyon jó futam eredményi (2, 4, 5, 16, 19,) bizonyítják képességeit, de ezek mellett sok volt még az egyéni megoldásokat előtérbe helyező, és könnyebben kivitelezhető taktika választás. Sok mindenben kell még változnia ahhoz, hogy a képességei alapján a tőle elvárható teljesítményt nyújtsa.

Tomai Balázs 82. helyezése a felnőtt mezőny (123 hajó) második harmada, ami nem a tőle elvárt eredmény. Megtorpant azon a fejlődési úton, amit az év első felében elért, és nála is most tapasztalhatók azok a mentális és személyiségi gátak, amelyek az egyenletes teljesítményét akadályozzák. Elsősorban hátszeles hajóvezetése, és a mezőnyben alkalmazott taktikája igényel további fejlesztést.

Kaiser Kristóf az Ifjúsági kategóriában 27. helyen végzett (122 induló), ami szintén jó eredménynek minősíthető. Ő versenyzői képességei terén jó alany ahhoz, hogy egy folyamatos, és céltudatos felkészüléssel nemcsak a korosztálya, de a felnőtt mezőnyben is az élmezőnyhöz tartozzon. Képes volt arra, hogy a második futam után alapvetően megváltoztassa verseny taktikáját, és ennek köszönhetően jó futam átlagot nyújtson (11, 17,5, 12, 4, 3). Még jövőre is ehhez a korcsoporthoz tartozik, de képességei révén eséllyel készülhet a felnőttek közötti megmérettetésre is.

Erdélyi Gábor, a legfiatalabb, és legtapasztalatlanabb tagja a csapatnak. 82. helyezése a tőle reálisan várható eredmény, de ezt elsősorban a gyenge és közép szeles futamokban tudta hozni. Az edzéseken, és a megelőző versenyeken nyújtott teljesítménye alapján, nagyon sokat kell fejlődnie az erős szeles tartományban, akaratilag és a speciális állóképesség terén egyaránt.

Összességében a csapat megfelelt az elvárásoknak, de a fent említett tapasztalatok alapján a csapat összetételében és a módszerekben egyaránt kisebb módosításokra van szükség ahhoz, hogy 2012 – re a Laser osztály eredményre esélyes versenyzőt tudjon kiállítani. Szerencsére a mostani csapaton kívül is jönnek fel azok a fiatal versenyzők, akik már megelőző vitorlás múltjukból jobban tudnak alkalmazkodni a nemzetközi követelményeknek megfelelő edzésmunkához, és rendelkeznek a szükséges tulajdonságokkal.


Sigmond András
szövetségi kapitány

Berecz Zsombor így mesélt a versenyről:
- Igazából nagyon jó élményeink vannak, nekünk fújt a szél. Az első két nap nagyon jól mentünk, csak az volt a baj, hogy megpróbáltuk elhinni, hogy megcsinálhatjuk amit nem lehet. Jöttek az sms-esek otthonról, hogy 1 pontra vagyunk az első helyezettől. Túlságosan elbíztuk magunkat, és sajnos nem sikerült felnőni a feladathoz. Nem így kell versenyezni…

- Ha nem így, akkor hogy?

- Fel kell nőni a nemzetközi mezőnyhöz! Egy szinten vagyunk velük, csak ők tudják, hogy mikor kell meglépni azt a kis lépést, amit mi nem merünk meglépni. Ennyin múlik az egész verseny. A 21. hellyel nagyon meg vagyok elégedve, az első harmadba szerettem volna kerülni, és ez végülis meglett. Még van három évünk, azalatt megváltjuk a világot!


Székely-Nagy Katalin
MVSZ sajtófőnök

 

Laser EB 2009 Eredmény

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Lazy Jack

 A nagyvitorla bumra szerelt zippzáros zsákja.

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség.

Motorzárak

Ha nincs motorzárad, de szeretnéd biztonságban tudni motorodat, mindenképp szükséged van...

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.