notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Looming jelenség: a tenger felett lebegő hajó

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ez okozza a tenger felett lebegő hajó jelenségét

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez okozza a tenger felett lebegő hajó jelenségét


2014/09/10
Petra

Már javában zajlott a Skót Nyílt Golfbajnokság Aberdeenben, amikor a versenyzőknek egyszer csak egy horizont felett lebegő hajó úszott a látóterükbe. A jelenségre van magyarázat, és köze sincs ufókhoz, meg semmilyen természetfeletti csodához.

Hajó
A Skót Nyílt Golfbajnokságon egy elég érdekes jelenségnek lehettek szemtanúi az ott lévők. Aki még nem találkozott ehhez hasonlóval, annak biztos leesett az álla a döbbenettől és az értetlenkedéstől, ugyanis egyszer csak egy lebegő hajó úszott be a horizont fölött a nézők elé. A teherszállító hajó a látóhatár fölött lebegett éppen olyan magasan, hogy nem lehetett nem észrevenni. Ráadásul a golfbajnokságot még a tévé is közvetítette, úgyhogy mások se maradtak ki a meglepetésből. Pedig szó sincs itt semmiféle természetfeletti csodáról, se manipulációról, mindössze annyi  történt, hogy a természet a bolondját járatta az emberekkel.

Hajó

A természeti jelenség, ami ezen a bajnokságon megviccelte az embereket, valójában hazánkban se teljesen ismeretlen. Aberdeenben azonban ezt a jelenséget loomingnak nevezik. Lényegében egy ugyanolyan optikai csalódásról van szó, mint a délibáb, csak itt éppen nem a puszta fölött láthatunk érdekes jelenségeket, hanem a tenger felett. Ha megjelenik ez a természeti csoda, becsaphatja az emberek szemét. Előfordulhat, hogy bizonyos tárgyakat jóval nagyobbnak látunk, mint amekkorák valójában és persze ez a fent említett látvány se ritka.

Hajó

A looming jelenségért a hideg és a meleg légáramlatok a felelősek, amik ha találkoznak egymással, néha furcsa dolgokra képesek. Ez az optikai csalódás akkor jön létre, amikor a hideg víztömeg fölé meleg levegő áramlik. Mivel ezeknek a légtömegeknek más a sűrűségük, ezért amikor találkoznak, meghajlítják a fényt, ezzel eltorzítva a látóhatár közelébe kerülő tárgyakat. Ha éppen ilyenkor halad el egy hajó a horizont alatt, előfordulhat, hogy bizonyos szemszögből nézve úgy látjuk, mintha a látóhatár felett úszna.

Hajó

Ezen a golfbajnokságon nem biztos, hogy csak a golf került az érdeklődés középpontjába. Érdekes lehet első ízben egy ilyen jelenséggel találkozni, különösen úgy, ha még soha nem hallottunk a looming-jelenségről.hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Paul Elvström

Paul Elvström életrajz és eredmények Született: 1928. februér 25., Koppenhága,...

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A...

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...

Randihely

Egy tökéletes randihely kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen több dologra is oda kell...

Kávézó Budapesten

A tökéletes kávézó Budapesten mindenkinek más jelent, abban azonban egyetérthetünk, hogy a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.