notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Looming jelenség: a tenger felett lebegő hajó

hirdetes

Ez okozza a tenger felett lebegő hajó jelenségét

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Már javában zajlott a Skót Nyílt Golfbajnokság Aberdeenben, amikor a versenyzőknek egyszer csak egy horizont felett lebegő hajó úszott a látóterükbe. A jelenségre van magyarázat, és köze sincs ufókhoz, meg semmilyen természetfeletti csodához.

Hajó

A Skót Nyílt Golfbajnokságon egy elég érdekes jelenségnek lehettek szemtanúi az ott lévők. Aki még nem találkozott ehhez hasonlóval, annak biztos leesett az álla a döbbenettől és az értetlenkedéstől, ugyanis egyszer csak egy lebegő hajó úszott be a horizont fölött a nézők elé. A teherszállító hajó a látóhatár fölött lebegett éppen olyan magasan, hogy nem lehetett nem észrevenni. Ráadásul a golfbajnokságot még a tévé is közvetítette, úgyhogy mások se maradtak ki a meglepetésből. Pedig szó sincs itt semmiféle természetfeletti csodáról, se manipulációról, mindössze annyi  történt, hogy a természet a bolondját járatta az emberekkel.

Hajó

A természeti jelenség, ami ezen a bajnokságon megviccelte az embereket, valójában hazánkban se teljesen ismeretlen. Aberdeenben azonban ezt a jelenséget loomingnak nevezik. Lényegében egy ugyanolyan optikai csalódásról van szó, mint a délibáb, csak itt éppen nem a puszta fölött láthatunk érdekes jelenségeket, hanem a tenger felett. Ha megjelenik ez a természeti csoda, becsaphatja az emberek szemét. Előfordulhat, hogy bizonyos tárgyakat jóval nagyobbnak látunk, mint amekkorák valójában és persze ez a fent említett látvány se ritka.

Hajó

A looming jelenségért a hideg és a meleg légáramlatok a felelősek, amik ha találkoznak egymással, néha furcsa dolgokra képesek. Ez az optikai csalódás akkor jön létre, amikor a hideg víztömeg fölé meleg levegő áramlik. Mivel ezeknek a légtömegeknek más a sűrűségük, ezért amikor találkoznak, meghajlítják a fényt, ezzel eltorzítva a látóhatár közelébe kerülő tárgyakat. Ha éppen ilyenkor halad el egy hajó a horizont alatt, előfordulhat, hogy bizonyos szemszögből nézve úgy látjuk, mintha a látóhatár felett úszna.

Hajó

Ezen a golfbajnokságon nem biztos, hogy csak a golf került az érdeklődés középpontjába. Érdekes lehet első ízben egy ilyen jelenséggel találkozni, különösen úgy, ha még soha nem hallottunk a looming-jelenségről.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Árkádia Hotel Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Árkádia Hotel kikötője.... Tovább

Iránylat

Iránylat: Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 172

Átlagos értékelés: 4.8

hajó