Ezért foglalják le a jachtokat és ez történik velük a lefoglalás után

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mi történik a lefoglalt jachtokkal?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi történik a lefoglalt jachtokkal?


2022/05/20
ZH

Egyre többet lehet hallani, hogy lefoglalják a jachtokat különböző okok miatt. Biztosan felmerült már benned is a kérdés, hogy vajon mi történik azokkal a jachtokkal, amiket lefoglaltak?  Elkobzás és eladás… így indulnak meg a jogi csatározások.

lefoglalt jachtok

Egyre több a lefoglalt jacht az egész világban


A globális kikötőkben a hatóságok minden eddiginél több luxusjachtot foglaltak le azt követően, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Áprilisban csak egy hét alatt 12 Hollandiában épülő hajót, és egy a spanyol vizeken utazó 120 millió dolláros jachtot foglaltak le a hatóságok az FBI körözése alapján. Az amerikai minisztérium pedig elfogta a Motiv Telecom alapítójának Viktor Vekselberg tulajdonában lévő Tangót, ezzel pedig az Egyesült Államok is csatlakozott azon országok növekvő számához, amelyek olyan luxusjachtokat foglalnak le, amik az orosz államfőhöz kötődnek.

 

Lefoglalták a Tangot is


Az amerikai főügyész, Merrick B. Garland szerint nem a Tango volt az utolsó, ami az orosz államfő belső körének tagjaihoz tartozó jacht, amit a hatóságot lefoglalnak. Számos európai ország, köztük Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Finnország, Hollandia és Németország az elmúlt hónapokban számtalan több milliárd dollár értékű hajót foglalt le, amelyekről úgy vélték, hogy az oroszok tulajdonában van. A brit kormány múlt hónapban lefoglalta az első szuperjachtot, a 45 millió dolláros Phi-t a Canary Wharfban. A legtöbb jachtot offshore társaságok jegyeztetik be egyes szigeti adóparadicsomokban, ezzel eltitkolva, hogy az ő tulajdonukban van. Ezért a jachtot eredetét nagyon nehéz lenyomozni. A jacht tulajdonosok általában részvényesek, igazgatók és családtagjaik, akiket meghatalmazottakként tűntetnek fel.

 

Miért foglalják le a jachtokat?


A előbb említett Phi egy karibi székhelyű, de máltai zászlót viselő cég nevén van bejegyezve. Várhatóan gazdasági nyomást gyakorol Putyinra és szövetségeseire az oligarchák tulajdonában lévő jachtok lefoglalására irányuló multinacionális erőfeszítés. Ez azt jelenti, hogy nem csak a jachtokat, de minden luxus tárgyat lefoglalnak, például úszómedencék, helikopterleszállók, vagy a többmillió dolláros éves karbantartási díjaikat. Ebben a helyzetben több jogi probléma is felmerül. 


Amikor befagyasztanak egy jachtot, az azt jelenti, hogy a tulajdonos nem adhatja el, nem ruházhatja át másra a tulajdonjogot és még karbantartási szolgáltatásokat sem nyújthat.  Ezek a szankciók azonban azt nem teszik lehetővé, hogy az országok tulajdonba vegyék ezeket a jachtokat, így az európai hajógyárakban felhalmozódó szuperjachtok sorsát illetően bizalmatlanság alakul ki. Egy jacht karbantartása pedig költséges mulatság és az időjárás viszontagságainak is folyamatosan ki van téve.

 

Mi lesz hát a lefoglalt jachtokkal?


Ez a gazdasági hullámhatás kihat a vendéglátósokra, a jacjtbrókerekre, a különböző jelzálog- és biztosítótársaságokra, valamint a különböző jacht üzemeltetési és karbantartó cégekre is. 
Amennyiben egy jachtot lefoglalnak már akkor mikor a hajógyárban van a hajó, a tulajdonos továbbra is felelős érte és a karbantartási költségeiért. De a helyzet továbbra is tisztázatlan a kikötő hajógyárak és a kikötők számára. A hajógyári számlák valóban csak úgy halmozódnak - kifizetetlenül és kifizethetetlenül.

Sok elemző elhúzódó pereskedésekre számít, mivel ahhoz, hogy egy oligarcha jachtját tulajdonba vehessék, a kormányoknak be kell bizonyítaniuk, hogy az értéktárgy bűncselekmény része volt. Ennek bizonyítása az ügyészek számára elég nagy kihívás. A lefoglalások rendezése így évekig is elhúzódhat. Sok jacht nemzetközi vizeken tartózkodik, vagy azokban az országokban vannak kikötve, ahol nem vezettek be ilyesfajta szankciókat, mint például az Arab Emírségekben vagy Törökországban.

Az amerikai kongresszus egy Jachtok Ukrajnáért nevű, kétpárti törvényjavaslatot fontolgat, amely lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy lefoglalják az 5 millió dolláros vagy annál nagyobb értékű orosz tulajdonú vagyontárgyakat. A törvényjavaslat lehetővé teszi a kormány számára, hogy eladja a vagyontárgyakat, és a pénzt az ukrajnai humanitárius és újjáépítési erőfeszítések támogatására küldje. Az igazságügyi minisztérium 5 millió dolláros jutalmat is meghirdetett a szankciós listán szereplő jacht-tulajdonosokhoz vezető tippekért, de eddig még nem fizetett ki jutalmat.
 


érdekesség hajó hír luxus tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Izobárok

Izobárok: Az időjárási térképeken az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalak.

A turbófeltöltő javítása

Amennyiben gépjárműve üzemeltetése során turbófeltöltőjének működésében hibát...

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7...

Karimatömítés

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.