Egy balatoni vidék lett a legdrágább a magyar borvidékek között

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Balatoni lett az ország legdrágább borvidéke

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Balatoni lett az ország legdrágább borvidéke


2023/08/23

Magyarországon számos borvidék található, de mind közül a balatoni borrégió ingatlan és ültetvény árai a legdrágábbak. Melyik a Balaton legdrágább telke? A térségében átlagosan mintegy hárommillió forintba kerül egy hektár szőlő. A Takarék csoport elemzői elárulták melyik terület a legdrágább a borvidéken.

legdrágább borvidék

A Balaton legdrágább borvidéke


Magyarországon körülbelül 62 ezer hektáron termelnek szőlőt. Az országot hat nagyobb borrégióra tudjuk osztani: Balaton, Duna, Felső-Magyarország, Felső-Pannon, Pannon és Tokaj. A Balatoni borvidékek között leginkább a Balatonfüred-Csopaki borvidéken drágultak az árak leginkább. 2008 óta több mint a háromszoros áremelkedésnek lehetünk tanúi, csaknem 230 százalékkal. Átlagosan 660 ezer forintos négyzetméteren áron vásárolhatunk a környéken ingatlant. Ha a borvidékeket vizsgáljuk országosan, akkor a Villányi régióban emelkedtek legkevésbé az árak ott „csak” 52 százalékos volt a drágulás az elmúlt évtizedben.


A Csopaki borvidék után a második legdrágábbnak számít a Duna borrégió, ahol 1,5 millió forint alatt nem lehetne egy hektárnyi szőlőst vásárolni, a harmadik helyen pedig a Felső-Magyarországi borrégió helyezkedik el, azaz a Bükki, Egri és Mátrai, ahol hektáronként 1,4 millió forintot fizetnek egy hektár területért.

 


Borvidékek ingatlanárai


Amennyiben az ingatlanárakat nézzük, a Balaton-felvidéki borvidéken átlagosan 540 ezer forint körüli négyzetméter áron vásárolhatunk ingatlant, amely a Takarék Index szerint a második legdrágább magyar területnek számít az ingatlanpiacon. A harmadik helyet az Etyeki-Budai borvidék tölti be a mintegy 520 ezer forintos négyzetméter áraival. Ingatlanárakat tekintve a Tokaji borvidék számít a legolcsóbbnak az egész országban, ahol 160 ezer forint körül mozognak az árak, de Villány sem sokkal drágább, lakóingatlant már 200 ezer forintos négyzetméter árért tudunk vásárolni.

 


Borvidékek települései


A 2021-es árakat vizsgálva a bortermelő területek települései közül a legdrágább, a budai agglomerációhoz tartozó Üröm volt 760 ezer forinttal, a második Balatonszemes 715 ezer forinttal, majd Biatorbágy lett a harmadik, amit számos balatoni település követett 600 ezer forint körüli négyzetméter árral. Ilyen például Csopak, Balatonfüred, Zamárdi, Alsóörs, Balatonlelle és Badacsonytomaj. Jelentős szerepet játszik az árak emelkedésében, hogy a Balatonnál jelentős újlakás-építési hullámba kezdtek.


Új letelepedők


Az elemzések szerint egyre többen költöznek Magyarország valamely borvidékére, de az élen Etyek járt, budapesti agglomerációs elhelyezkedése miatt. Többen költöztek a balatoni borvidékre is, mint amennyien elhagyták, de népszerű volt a Pannonhalmi, a Soproni, a Mátrai, a Neszmélyi, a Villányi és a Kiskunsági borvidék is. Legtöbben Tokajt hagyták el, a vándorlási egyenleg a Tokaji borvidék körül 2006 és 2020 között mínusz 4 százalék volt.
 


Balaton érdekesség hír luxusKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Abdrift

Az abdrift a hajó oldalra való sodródása, csúszása.

Balatonszemes Hunyady József Vitorláskikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján Balatonszemesnél található a Balatoni...

Log

Log - hajósebességet mérõ müszer

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Kávézó Budapesten

A tökéletes kávézó Budapesten mindenkinek más jelent, abban azonban egyetérthetünk, hogy a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.